AZC bedankt NEO voor bijzondere samenwerking
27-07-2017
OP EIGEN INITIATIEF DIRECT HULP AANBIEDEN WAS NOG NIET EERDER VOORGEKOMEN

AZC bedankt NEO voor bijzondere samenwerking

Veel organisaties, verenigingen en vrijwilligers in Borne hebben een positieve bijdrage geleverd aan de opvang van asielzoekers in het AZC in Azelo. De samenwerking tussen medewerkers van het AZC en partijen in de Bornse samenleving was bijzonder en werd door het landelijke COA zelfs regelmatig als voorbeeld genoemd van hoe het zou moeten.

 

Na ruim tweeëneenhalf jaar komt er echter een einde aan de opvang in Azelo. Vanwege een sterk teruglopend aantal asielzoekers zijn er minder opvanglocaties nodig en het COA koos ervoor om het AZC Azelo per 1 november te sluiten. Tijd om langzaam afscheid te nemen van Borne en de diverse samenwerkingspartners te bedanken. Vooruitlopend daarop werd dinsdagmiddag door adjunct manager Folkert Bosch (rechts op de foto boven) een speciaal voetbalshirt aangeboden aan voetbalvereniging NEO.

 

‘Nog niet eerder meegemaakt’

“We hebben ook met andere verenigingen goede afspraken gemaakt, maar NEO heeft net dat extra tandje meer gedaan”, verklaart Bosch het speciale cadeau aan de vereniging. “We waren zo verrast dat NEO meteen met ons contact opnam met het verzoek of ze iets kon betekenen. Dat was echt heel bijzonder, dat hadden we nog niet eerder meegemaakt.” Dat contact kwam tot stand nog voordat er een vluchteling in Azelo gearriveerd was.

 

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Voorzitter Harrie Besselink (links op de foto) van NEO: “We vinden dat we als vereniging ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben, dit was daar onderdeel van.” Vijf trainers van NEO namen de voetballende asielzoekers onder hun hoede. De aantallen per training varieerden van vier tot soms wel twintig. Shirts en broekjes kregen de vluchtelingen van de vereniging. Met Eurosport werd een goede deal gesloten om voor een schappelijk prijsje voetbalschoenen aan te schaffen. Van beide kanten beviel de samenwerking uitstekend.

 

‘We zouden het zo weer doen’

Folkert Bosch: “Absoluut! Sport is belangrijk om je hoofd leeg te kunnen krijgen, om even niet aan je problemen te hoeven denken.” Omgekeerd had ook NEO geen spijt van het aanbod. Harrie Besselink: “Het was heel bijzonder. We zouden het zo weer doen. Als er weer asielzoekers in Azelo komen, dan staan we zo weer als eerste op de stoep.”

 

Vaak bleven de asielzoekers niet lang, omdat ze elders woonruimte vonden. “Een aantal junioren die in Borne geplaatst werden, is nu wel lid van de vereniging geworden.” Er was zelfs een jongen die nog een jaar lid is gebleven nadat hij naar Enschede verhuisde, omdat het hem zo goed bij NEO beviel.

 

De trainingen zijn inmiddels voor het seizoen gestopt en zullen na de zomer niet meer worden opgestart. Voor begin november zal het AZC geen bewoners meer hebben. Folkert Bosch: “We gaan nog kijken hoe we goed afscheid kunnen nemen van Borne.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Eerste padelbanen in Borne dit weekend open

“In potentie is dit een fantastisch sportcentrum”, verklaarde Ad Luttikhuis in...
10-05-2024

NEO ten onder tegen sterk WHC

In een uiterst sfeervolle ambiance, met veel publiek en vuurwerk van de fanatieke Blue Side uit...
06-05-2024

Start werkzaamheden autonoom maken zwembad

Het ziet er allemaal een beetje troosteloos uit: de entree van het zwembad. Van binnen volledig...
29-04-2024

Inschrijving Run Bike Run gestart

Bereid je voor om je sportschoenen aan te trekken en je fiets van de haak te halen, want op 24...
23-04-2024

Zwaar verlies voor BZSV in Gorssel

Waar BZSV tijdens de heenwedstrijd nog aardig partij wist te bieden aan Gorssel was het...
22-04-2024

NEO wint ruim van Grol: 5-0

Na een mooie minuut stilte vanwege het overlijden van Erik Rouhof kreeg NEO direct al twee...
22-04-2024