Afscheid dirigent Borns Kleinkoor
28-08-2017
BAREND SLETTENAAR DRAAGT DIRIGENTENSTOKJE OVER

Afscheid dirigent Borns Kleinkoor

Een totaal verraste Barend Slettenaar ziet de koorleden van het Borns Kleinkoor samen met partners binnenkomen. Ook zijn dochters met hun partners en zijn kleinkinderen wandelen binnen. Zijn zus is er als verrassing, Barend Slettenaar is er ontroerd van.

 

Hij was al verbaasd toen hij hoorde dat de repetitie van vanavond en zijn afscheid als dirigent niet in de Wheele is, maar dat die verplaatst is naar de Synagoge. En deze bijeenkomst? Nee, dat verwachtte hij beslist niet. Hij is zelfs nog gewoon zomers gekleed op deze warme zomerdag. “We gaan repeteren en dan een borreltje na afloop, gewoon dus.”

 

Voorzitter Kees van Vilsteren

De voorzitter van het Borns Kleinkoor neemt dan het programma van vanavond door. Eerst even onder leiding van Barend Slettenaar oefenen, te beginnen met stembandoefeningen. Aangezien de dames vlak voor de vakantie al een repetitie hebben bijgewoond, zingen ze gewoon mee.

Leden, oud-leden en een erelid zingen dan het lied TeBePoëm mee. Dat lied is zo vaak gezongen dat men het uit het hoofd meezingt. Dat er zoveel oud-leden bij zijn is wel fijn, een aantal leden is nog met vakantie. Het koor klinkt dan ook alsof het uit deze aanwezige zangers bestaat.

 

Voor de koffiepauze zingt het duo Nijhuis een aantal bekende liederen waaronder het lied Tom Dooley. Dat gaat over de bandiet Tom Dooley die een meisje doodstak en nu opgehangen wordt. De kleinkinderen kennen het lied niet, de oudere generatie weer wel.

 

Na de pauze

In het officiële gedeelte wordt nu afscheid genomen van Barend Slettenaar als dirigent, 17 jaar heeft hij het koor geleid. In een korte beschrijving van de gebeurtenissen gedurende deze zeventien jaar roert Kees van Vilsteren zowel persoonlijke gebeurtenissen in Barends leven alsook de wisselingen in het koor aan. “Koorleden gaan, maar dirigenten blijven.” Daarmee refereert Kees van Vilsteren aan het feit dat vele koorleden om allerlei redenen het koor verlaten, maar de dirigenten blijven het koor als zanger trouw. Ook Barend Slettenaar blijft. Hij zingt bij de bassen.

 

Dan vraagt Kees van Vilsteren of Barend Slettenaar het nieuwe logo van het Borns Kleinkoor gaat onthullen. Het oude logo wordt wat oubollig gevonden. Barend voldoet graag aan het verzoek en onder applaus is het nieuwe logo onthuld.

 

Een cadeau mag natuurlijk ook niet ontbreken en daarvoor zijn de beide dochters ingeschakeld. “Iets voor aan de muur, dat kan vader wel gebruiken.” “Toch wel wat persoonlijk,” vindt Kees van Vilsteren. “Daarvoor kan misschien een naamgenoot Barend Slettenaar, schilder in Friesland voor zorgen.” Hij overhandigt Barend een mooi ingelijst bedrag. Ook dat kan trouwens wel op de muur geplaatst worden, als alternatief schilderij.

 

De avond kan niet meer stuk voor zowel Barend Slettenaar, zijn familie en de genodigden. Het zal nog een lange, vrolijke avond worden.

 

Nieuwe dirigent

De nieuwe dirigent is Bram van der Beek. Hij kon niet aanwezig zijn wegens zijn te geven cursus aan zangers in Italië. Bram van der Beek is ook dirigent van het Twents Liturgiekoor. Per september is hij benoemd tot nieuwe dirigent van het Borns Kleinkoor. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024