Interview met een filerijder richting A1
EEN ORIGINEEL PROTEST TEGEN DE AANLEG VAN DE VERBINDINGSWEG

Interview met een filerijder richting A1

Carla Elzinga, bewoonster van Zenderen aan de Albergerweg, hield een ‘interview’ met een filerijder om op een luchtige manier aandacht te vragen voor de verkeersproblematiek in relatie tot de aanleg van de Verbindingsweg. Een originele insteek, die we hieronder graag plaatsen.

 

Een gewone ochtend voor mij als bewoner van de Albergerweg in Zenderen. Met weer een lange file op deze mooie weg, die de provincie heeft aangelegd voor al het Twents verkeer uit het achterland dat naar de A1 moet. Alleen heeft de provincie haar werk niet afgemaakt: de weg eindigt namelijk midden in Zenderen bij het stoplicht, waarna de reizigers het verder zelf maar moeten uitzoeken. Elke dag staan ze hier pruttelend, mopperend, stampend en bellend in de file. Als het stoplicht dan eindelijk op groen springt (of oranje, rood, ach..) is het snel gas geven en gaat het met horten en stoten weer verder. Rechtsaf, maar vooral linksaf, richting Borne en dan de A1 op bij Borne -West.

De bewoners van Zenderen zijn dan al lang wakker door al dit autogeweld en zijn alweer bezig het zwarte fijnstof van de vensterbank te vegen.

 

Vandaag is de file weer lang; tijd genoeg voor mij om weer eens iemand in zijn of haar auto aan te spreken.

“Goedemorgen meneer, mag ik vragen waar u nu vandaan komt?”

Bestuurder (B) roept: “Ootmarsum! En ik moet naar Deventer.”

Ik: “Mag de radio misschien iets zachter? Dank u. Meneer, hebt u ook gehoord dat de gemeente van Borne plannen maakt voor een verbindingsweg met tunnel bij Borne?”

B: “Ja! Geweldig! We hebben gelezen dat er draagvlak voor is en dat alle bewoners van Borne ook persoonlijk mee willen betalen voor ons, echt heel lief. Ik moet eerlijk zeggen, als ik met mijn gezin in Borne zou wonen zou ik liever een oplossing voor de problemen rond het spoor willen hebben in het dorp zelf. Mijn tante daar die langzaam ter been is, durft niet meer over te steken bij het spoor omdat er om de haverklap een trein langs komt. En als ik in Zenderen zou wonen zou ik liever een goede rondweg hebben. Maar voor ons is dit prima hoor. U woont hier? Wel lullig voor u, reken maar dat er hier straks nog meer langs komt, met die tunnel.”

Ik: ”Nou, dat van dat draagvlak, dat klopt niet hoor. Ze bedoelen dat er draagvlak voor ‘gezocht’ is, maar niet ‘gevonden’ hoor!”

B: “Nou ja, dat moeten jullie in Borne dan zelf maar uitvechten hoor. Ik hoor dat we er straks 70 km mogen rijden, ha ha, mogen we wel lekker snel optrekken door die tunnel want het is maar een klein stukje, wordt leuk. Niet té hard, zeggen wij al in Ootmarsum, anders eindig je meteen in het nieuwe crematorium daar! Ha, snap je ’m? Hé, ik moet weer rijden zie ik. Ik had je ook wel even koffie kunnen aanbieden (houdt thermoskan omhoog). Nou, aju en alvast bedankt hè!”

 

Ik blijf verbouwereerd achter. En ik denk bij mezelf: inwoners en gemeenteraadsleden van Borne, wordt wakker! Het is nog niet te laat. CDA, Borne-Nu en GB’90: toon toch bereidheid om andere ideeën te heroverwegen en zet in op een plan dat ten goede komt van iederéén. Stel op 3 oktober aantaande beslissingen omtrent de verbindingsweg uit, hoe lastig ook voor het proces. Want dit verhaal wordt zo alleen maar pijnlijker. Ga alstublieft met uw goede geld voor veiligheid rond het spoor in Borne zélf , bijvoorbeeld met een tunnel in het dorp en blijf tegelijkertijd de provincie met klem oproepen haar verantwoordelijkheid te nemen richting A1. In de vorm van een echt goede rondweg voor alle bewoners van Borne, Zenderen én achterland (o.a. Ootmarsum). Want die moet er komen.

 

C.Elzinga, Zenderen

 

Reageren kan op het discussieforum over de Verbindingsweg, waar het ‘interview’ ook in de reacties is opgenomen.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024