Joy Beune zegt af voor Worldcup
01-11-2017
TOCH GEEN DEBUUT IN WERELDBEKER VROUWEN CALGARY EN SALT LAKE CITY

Joy Beune zegt af voor Worldcup

Joy Beune maakt begin december toch niet haar debuut in de Wereldbeker voor vrouwen. Het achttienjarige schaatstalent uit Borne was zondag door de schaatsbond KNSB aangewezen om voor de wedstrijden voor de Worldcup op de snelle hooglandbanen in het Canadese Calgary (1 tot en met 3 december) en een week later in het Amerikaanse Salt Lake City (8 tot en met 10 december) op de 1500 meter de plaats in te nemen van nationaal kampioene Jorien ter Mors uit Enschede, maar ziet na ampel overwegen alsnog van deelname.

Na overleg met haar trainer van het Regionaal Talent Centrum Oost en ruggespraak met ploeggenoot Pien Keulstra, die uit ervaring weet wat het betekent vroeg op het hoogste niveau vroeg voor de leeuwen geworpen te worpen, heeft Beune besloten de eervolle uitnodiging aan zich voorbij te laten gaan.

Joy Beune was op basis van haar voortreffelijke zesde plaats in de strijd om de nationale titels van dit weekend eerste reserve. De Bornse realiseerde op de metrische mijl een tijd van 1 minuut en 58,13 seconde. Ze bleef daarmee maar net boven haar persoonlijke toptijd van 1.57,95 en werd zesde. Ter Mors had 1.54,93 nodig en gleed superieur naar de titel.

Op de 1000 meter eindigde Joy Beune als zevende in 1 minuut, 16,97 seconde. Daarmee bleef ze maar iets meer dan een seconde achter op Ter Mors (1.15,94), die in ook nog de 500 meter op haar naam schreef.
 

“Het ging hartstikke mooi”, keek Joy Beune terug op haar geslaagde weekend op Thialf. “Vooral met die tijd op de duizend meter ben ik heel blij, want dat was een dik persoonlijk record. Ik denk dat ik mijn visitekaartje wel een beetje heb afgegeven. Het was echt een heel gave ervaring zo te kunnen meedoen bij de senioren. Zo rijd ik mezelf wel aardig in de kijker.”

Met schuin oog naar wereldrecord
Ze keek voor dit seizoen begon al met een schuin oog naar het wereldrecord op de 1500 meter voor junioren, dat met een tijd van 1 minuut en 55,14 seconde in handen is van landgenote Marit Leenstra. “Het was mijn doel dat aan te vallen tijdens het WK voor junioren dat aan het van het seizoen in Salt Lake City wordt verreden. Maar omdat ik begin december al eerst in Calgary en daarna in Salt Lake kom, krijg ik zelfs drie kansen om dat te doen”, zei ze kort na het NK nog.

Omdat de nationale schaatsbond junioren het liefst zo lang mogelijk met eigen leeftijdsgenoten wil laten duelleren, om te voorkomen dat grote talenten te snel opbranden, rijdt Joy Beune deze schaatsjaargang nog gewoon mee in het team van het Regionale Talenten Centrum Oost. “Volgens jaar maak ik dan de stap wel naar een commerciële ploeg. Ik heb al wel contacten en ben afgelopen zomer ook met Lotto op trainingskamp geweest. We moeten maar even kijken hoe het er volgend jaar allemaal gaat uitzien, ook al omdat KPN van plan schijnt te zijn een nieuwe ploeg te formeren.”

Fulltime verder met schaatsen
Zeker is in elk geval dat Joy Beune na het afronden van haar studie fulltime verder wil met het schaatsen. “Aan het College Zuid in Enschede doe ik in twee jaar gespreid mijn Havo-examen. Afgelopen schooljaar heb ik de eerste drie vakken gedaan, dit jaar doe ik de andere drie. Daarna wil ik alles proberen om in deze sport de top te halen. Want schaatsen hoort bij mij, daar ben ik hele dagen mee bezig.”

Dit seizoen zal ze zich concentreren op haar laatste schaatsjaar bij de junioren, aan het eind waarvan ze een gooi wil doen naar de wereldtitel allround in Salt Lake Salt (WP)

NB: Dit is een geactualiseerde versie van ons artikel van maandag 30 oktober

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ellen Bijsterbosch — 30 okt 2017
Joy: supergaaf. Gefeliciteerd.
Dianna, wat zul je trots zijn op je geweldige dochter. En dik terecht.

Groen Zwart stelt eeuwfeest jaartje uit

Komende vrijdag, 29 januari, is het precies honderd jaar geleden dat de Bornse Korfbal Club...
25-01-2021

Brons voor Joy Beune tijdens World Cup

Tijdens de eerste serie World Cup-wedstrijden in IJsstadion Thialf in Heerenveen heeft Joy Beune...
24-01-2021

Dames Apollo 8 verstevigen koppositie

Apollo 8 begon in sporthal De Veste stroef aan de wedstrijd tegen Set Up’65 uit Ootmarsum....
24-01-2021

Dames Apollo 8 na 3-0 winst koploper

Na de teleurstelling van vorige week (3-2 verlies tegen Eurosped) had Apollo 8 wat recht te...
17-01-2021

Joy Beune vijfde op EK in Thialf

Op de Europese kampioenschappen allround in IJsstadion Thialf in Heerenveen heeft Joy Beune dit...
17-01-2021

Apollo 8 verliest streekderby tegen Eurosped

Zondag werd de eredivisie volleybal voor dames weer hervat. De dames van Apollo 8 traden in...
11-01-2021