Luuk even een ster in opera La Traviata
SCHOLIER VAN JAN LIGTHART SPEELT HET VRIENDJE VAN JONGE VIOLETTA

Luuk even een ster in opera La Traviata

Luuk Olsman mocht woensdagmorgen twee uurtjes later beginnen op de Jan Ligthartschool. De negenjarige leerling van groep 6 mocht nog even uitrusten en nagenieten van zijn derde en in elk geval voorlopig laatste optreden als figurant in de opera La Traviata van Giuseppe Verdi. Na de voorstelling in Leeuwarden was Luuk pas rond half twee in de nacht thuisgekomen. Aan de toets geschiedenis kon hij echter niet ontsnappen. “Nul fouten”, meldt Luuk trots.

Luuk Olsman vertolkte binnen het gezelschap van de Nederlandse Reisopera de rol van het vriendje van hoofdrolspeelster Violetta Valéry, vertolkt door de Sloveense sopraan Urska Arlic Gololicic (hiernaast).

Kunst in het Volkspark
Voor Luuk begon het allemaal in juni tijdens Kunst in het Volkspark. “Daar kon je meedoen aan een voorauditie”, kijkt hij terug. ”Daar waren best veel kinderen bij, maar er gingen er niet zoveel door naar de echte audities in het gebouw van de Nederlandse Reisopera in Enschede. Ik mocht daar wel naar toe en kwam ook daar weer doorheen. Daarna volgden een heleboel repetities, tot het moment kwam dat je een echte voorstelling deed.”

Dat was enkele weken geleden het geval in Maastricht, waar hij samen met Madelief Smalbil uit Hengelo (foto boven) zijn debuut beleefde bij de Nederlandse Reisopera. Er volgde een tweede optreden in Zwolle, waar hij vergezeld werd door Josefien Pompe uit Enschede (onder) en woensdag kroop Luuk voor de derde keer in de huid van het vriendje van de jonge versie van Violetta. “Ik hoefde niet te zingen”, relativeert Luuk zijn inbreng in de voorstelling, waarin hij wel meteen in de openingsscene voorkwam. “Dat kinderen een rol spelen, maakt deze versie van de opera ook speciaal”, weet vader Sebastiaan Olsman.

Acteren was echter niet nieuw voor Luuk, want in groep 2 viel zijn talent op, toen hij lappen tekst uit zijn hoofd had geleerd om op school de hoofdrol van de muis uit het kinderboek De Gruffalo mocht vertolken. “Dat was een van de beginnetjes”, lacht Luuk, die wel ambities heeft in de richting van een carrière in het theater en mede daarom lid is geworden van het gezelschap Barst. “Ik denk dat ik later wel in een toneelstuk ga meespelen”, vermoedt de scholier van de Jan Ligthart, die ook van de partij is bij het Charles Dickens Festival in Deventer.

Best wel een beetje eng
“In het begin vond ik optreden best wel een beetje eng”, bekent Luuk, “maar nu niet meer. Oefening baart kunst”, klinkt het wijs. Hij leest veel, vooral stripboeken als Donald Ducks, Asterix en Obelix. En noemt zichzelf "een buitenbeentje, omdat ik meer omga met mensen die niet op voetbal zitten. Daar zitten er een paar bij die altijd de wijste willen zijn. Ik zit op korfbal bij Groen Zwart, dat doe je écht met een team.”

Zijn droom ooit astronaut te worden, heeft hij nog niet laten varen. “Het stomme is dat je dan wel heel veel moet leren en goed een ruimteschip moet kunnen besturen.”

En als dat niet lukt? “Dan word ik toneelster. Ik ben wel een grappenmakertje. En ik heb bij de Nederlandse Reisopera in elk geval wel gezegd dat ik het heel leuk vond, dus wie weet....” (WP)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024