‘Een jongensdroom!’, zegt Prins Ronny
24-11-2017
RONNY KOLLEN EN DANIËL VAN DEN BERG NIEUWE HOOGHEDEN TOET’NBLOAZERS

‘Een jongensdroom!’, zegt Prins Ronny

Daar hingen ze, de nieuwe hoogheden van Borne. Bungelend aan een touw in de nok van de voor dit carnavalsweekend speciaal opgezette feesttent pal naast Café Platenkamp. Prins Ronny en zijn Adjudant Daniël van de Toet’nbloazers. Op 28 januari zullen de hoogheden officieel worden geïnstalleerd als de nieuwe Stadsprins en -Adjudant van Borne. Vrijdagavond presenteerden ze zich voor de allereerste keer aan het narrenvolk.

 

‘Pleur ‘m d’r mear oet’

Hun opkomst in de bomvolle feesttent was met veel spektakel omgeven. Licht en geluid, hoe kan het ook anders met deze mannen, voerden de boventoon. Eerst werd er een filmpje vertoond (zie onderaan) waarin de zware vergaderingen van de keuzecommissie op het doek verschenen. Peter Korf, Jan Koehorst en Theo Lassche werden tot en met de vliegbasis gevolgd in hun zoektocht naar de nieuwe hoogheden. Daar stapte het gezelschap mét het inmiddels gevonden prinsenpaar in een klein sportvliegtuigje dat koers zette naar Borne. Toen de verkeersleider in de toren het commando gaf ‘pleur ‘m d’r mear oet’ ging het beeld op zwart, waarna luttele minuten later het kersverse koppel vanuit de lucht een veilige landing maakte te midden van de in spanning afwachtende carnavalisten.

 

Ronny Kollen en Daniël van den Berg, twee indrukwekkende verschijningen en stralend van kop tot teen. Na hun eerste, nog haperende woorden, kleedden ze zich snel om en staan ze daar in hun fonkelnieuwe en prachtig ogende kostuums en caps. Nadat de confetti is neergedaald en de eerste woorden zijn gesproken, wordt het tijd voor de proclamatie en de traditionele onderscheidingen. Het is feest in de tent en ieder viert zijn eigen feestje. De kop is eraf, het carnaval in Borne kan beginnen.

 

Wie zijn de nieuwe hoogheden?

Voor carnavalsminnend Borne zijn Ronny Kollen en zijn Daniël zeker geen onbekenden. Ronny is 39 jaar en tot voor enkele maanden was hij voorzitter van de Bornse Melbuul’ndagen. Hij is getrouwd met zijn Ann (Kollen) en samen hebben ze twee kinderen, dochter Roos van negen en de driejarige zoon Bram. Ronny heeft zijn eigen licht- en geluidbedrijf Audio Music in Borne en loopt al 11 (!) jaar mee in de carnaval. Zo verzorgt hij voor De Melbuulkes het licht en geluid tijdens hun feestavonden en doet datzelfde voor de Stichting Borns Carnaval, waar hij onder meer tijdens de gala, opkomst en optocht actief is.

 

Daniël is 25 jaar, dolblij met zijn vriendin Sanne en studeert Bouwkunde bij Saxion in Enschede; dit jaar hoopt hij zijn studie af te ronden. Daarnaast werkt hij als projectleider bij Jordahl H-Bau in Enschede. Velen zullen hem ook kennen van zijn parttime periode bij Hubo Braakhuis in Borne. Ook bij Daniël zit het carnaval inmiddels in de genen. Hij loopt al een aantal jaren mee in onder andere Raad van 11 en Bestuur en draait net als Ronny aan de licht- en geluidsknoppen.

 

‘Bloedheet in dit pak’

Amper 48 uur vóór hun opkomst, als de nieuwe hoogheden zich in kleine kring én in vol ornaat aan een select gezelschap presenteren, blijkt er nog geen sprake te zijn van kriebels of andere ongemakken. Het is hooguit de temperatuur die hun parten speelt. “Ik heb het bloedheet in dit pak”, verzucht Ronny. “Maar man, wat voelt dit goed. Dit is echt een jongensdroom. Samen met Daniël leiding geven aan het carnaval in ons dorp. We zullen Borne op de kaart zetten.” De Adjudant beaamt het volmondig: “Ja, dit geeft een enorme kick. We hebben het hele feest zelf in elkaar gezet en reken erop dat we gaan knallen.”

 

Vol trots tonen ze dan hun nieuwe onderscheiding waarin tal van kenmerkende eigenschappen zijn verwerkt. Zo zijn het Melbuul’nmanneke terug te vinden en het Heraclesshirt, de club waarvan Ronny al 27 jaar een trouw supporter is, alsook muzieknoten en microfoon én een worstje aan het spit, want beide hoogheden zijn nu eenmaal fervente barbecueliefhebbers. “Mooi hè”, jubelen beiden in koor. “We gaan er een geweldig jaar van maken.” (BM)

 

Het motto van de nieuwe hoogheden luidt:

‘Met de muziek en de bouw in de mix, steet de techniek bie oons veur niks’

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

 

 

reageren op deze pagina

Speelfilm Lina 11 oktober in premičre

Het is alweer ruim tien jaar geleden dat Bornenaar Hans Mulder en Karin Nijhof van Aveleijn het...
17-09-2020

‘Eindelijk weer eens een live concert’

Zaterdagavond werd de concertdriedaagse in het Openluchttheater Hertme afgesloten met een...
13-09-2020

Rondje langs het cultureel erfgoed

Wederom is er in deze coronatijd een creatieve oplossing gevonden om cultuur onder de aandacht...
12-09-2020

Pieter Omtzigt over tanend vertrouwen

Niemand minder dan Pieter Omtzigt is op zondagmiddag 27 september de spreker tijdens het eerste...
12-09-2020

Nielson intiem in Hertme

Het mocht weer, het kon weer, Metropool Open Air concerten in het mooie openluchttheater van...
10-09-2020

Roodkapje vermaakt klein én groot

Zondagmiddag was Roodkapje in Hertme. Met in haar kielzog de wolf, Assepoester, een geit en de...
06-09-2020