Slopende week voor Sinterklaas
28-11-2017
AVELEIJN BRENGT MARATHON VAN BIJNA 25 KINDERVOORSTELLINGEN IN KULTURHUS

Slopende week voor Sinterklaas

Vanaf eind vorige week staan ze er weer. Kaatje Kopstand, Piet Bossche Bol, Tante Sissel, Kareltje Kweetniet, Opa Piet en nóg een handvol enthousiaste amateurs. Een deel van hen verdient haar brood binnen het Bureau Evenementen van Aveleijn, de rest neemt gewoon een week vakantieverlof om de Sinterklaasvoorstelling te kunnen spelen. Ook Sinterklaas zelf is zo iemand. Tien à vijftien mensen, de een nog gekker dan de ander, maar allemaal met dezelfde drijfveer: een volle week plezier maken en enkele duizenden kinderen vermaak bieden van het allerhoogste niveau.

 

Eén groot feest

“Dit is nu alweer het twaalfde jaar dat we dit doen”, zegt Karin Nijhof voorafgaand aan de dinsdagmiddagvoorstelling als we haar -samen met René Morshuis- even mogen spreken (zie filmpje onderaan). “Dit is werkelijk één groot feest, natuurlijk voor alle kinderen, maar zeker ook voor onszelf. In september beginnen de voorbereidingen al, wordt een script bedacht, nemen we op locatie bewegend beeld op en daarna is het oefenen, oefenen nog eens oefenen.”

 

“Ja, dit begint echt op een uit de hand gelopen feestje te lijken,” mompelt René vanachter zijn witte haardos. “Alle cliënten en medewerkers van Aveleijn bezoeken onze voorstelling, maar ook diverse scholen voor speciaal onderwijs uit de regio en daarnaast nog eens bijna alle basisscholen uit Borne. Jaarlijks worden het er meer. Deze anderhalve week spelen we bijna vijfentwintig voorstellingen in dit Kulturhus.”

 

Rood aangelopen bolletjes

Ruim een kwartier voordat de voorstelling begint, zitten er al zo’n vijftig kinderen voor de ingang van de zaal vol ongeduld te wachten. Ze doden hun tijd met het zingen van Sinterklaasliedjes, vakkundig geholpen door enkele juffen en gadegeslagen door de meegekomen mama’s. Als om exact 13.00 uur de deur van de theaterzaal opengaat, zoekt iedereen pijlsnel zijn of haar plekje. Even later zet de huisband van Aveleijn, luisterend naar de naam Flying Birds, de eerste tonen van de muziek in en kan het doek op.

 

In ras tempo ontrolt zich een vermakelijk verhaal waarin de kinderen nadrukkelijk worden meegenomen. De een krijst, de ander zwaait, de derde bijt op haar nageltjes en de vierde moet halsoverkop naar het toilet. De apotheose volgt als de Goedheiligman op tweederde van de voorstelling naar binnen schrijdt. Vele handjes en aaien over de rood aangelopen bolletjes volgen. Het is de climax van een uurtje topvermaak.

 

Woensdagmorgen is alweer de volgende voorstelling. Ook weer volgeboekt. Voor enkele voorstellingen zijn nog kaarten verkrijgbaar via het Bureau Evenementen van Aveleijn. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

 

 

reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024