Ronny is nu echt dé Stadsprins
28-01-2018
VEEL VROLIJKHEID ÉN DE APP. #1 ALS NOVITEIT TIJDENS DRUKKE INSTALLATIE

Ronny is nu echt dé Stadsprins

De laatste zondag in januari staat al sinds jaar en dag in de boeken als dé dag waarop Borne haar Stadsprins installeert. Zo ook vandaag dus, waar een feestelijk en vrolijk Kulturhus het decor vormde voor de officiële handelingen die prins Ronny van De Toet’nbloazers tot Stadsprins van Borne bombardeerde. Eerst was het Henk van den Berg die, als voorzitter van de Stichting Borns Carnaval, de kersverse Stadsprins de bijbehorende versierselen omhing, waarna burgemeester Rob Welten iedere verenigingshoogheid een deel van de stadssleutel overhandigde.

 

Drie opdrachten

In zijn - met de nodige humor doorspekte – toespraak, waarin de burgervader niet schroomde de commotie over het publiceren van gemeentenieuws op de hak te nemen en enkele min of meer pikante grappen de zaal in te strooien, gaf hij de hoogheden van de Toetn’bloazers, Doldraejers, Kolkleu en Melbuulkes direct maar een drietal opdrachten mee die ze vóór de officiële sleuteloverdracht op vrijdagavond 9 februari vervuld dienen te hebben.

 

De eerste opdracht komt erop neer dat de burgervader ideeën wil horen hoe het carnaval in Borne en haar kerkdorpen snel naar een hoger plan getild kunnen worden. Verder dient elke hoogheid in elk geval een van de punten uit zijn proclamatie vervuld te hebben. En als laatste hoort hij graag welk idee de vier verenigingen gaan lanceren om nu eindelijk eens serieus werk te maken van het kindercarnaval in Borne. Geen geringe opgave dus, die de hoogheden overigens glimlachend aanhoorden.

 

Jaarlijkse applicatie

Later op de middag presenteerde Henk van den Berg de met veel verwachting tegemoet geziene noviteit die het Bornse carnaval een belangrijke impuls moet en kan geven. “De nadruk ligt daarbij op samen”, zo zei hij. “Tijdens het carnaval zijn we allemaal narren en gelijk aan elkaar ondanks achtergrond, cultuur of status. We vieren het feest naast en met elkaar en dat gaan we symboliseren met de uitgifte van een jaarlijkse applicatie die elke carnavalsvierder op zijn outfit moet plakken. De drager ervan geeft aan bij de grote Bornse carnavalsfamilie te horen en dit mooie feest te ondersteunen.”

 

De eerste applicatie - waarover u overigens veel meer leest in onze special - werd vervolgens uitgereikt aan Rob Welten. Speciaal voor deze gelegenheid was het kleinood geplakt op een carnavalsjas die de burgervader in het volle licht van de schijnwerpers mocht aantrekken en die hij vervolgens met een trotse blik aan de carnavalisten showde. Via de verkoop bij Carnavalsland hoopt de Stichting een nieuwe trend te kunnen zetten, een trend die in het zuiden van ons land al sinds jaar en dag tot de vaste rituelen behoort. (BM)

 

Alles over het komende carnaval in Borne, Hertme en Zenderen vindt u ook in onze Carnavals-special!

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Henk van den Berg — 28 jan 2018
Ik zou het toch maar eens een weekend serieus overwegen Peter Ory en ik nodig je bij deze daarvoor uit.
Peter Ory — 28 jan 2018
Behoedt me voor het moment dat we met carnaval allemaal narren zijn, Henk van den Berg!

Installatie Stadsprins Ronny 2018


    Willemien Holterman etst voor Mariakapel

    Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
    11-04-2024

    Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

    Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
    05-04-2024

    De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

    ‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
    31-03-2024

    Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

    Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
    18-03-2024

    Het geheim van de kimono

    Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
    09-03-2024

    Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

    In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
    06-03-2024