'Nieuwere jas' Passiespelen in de maak
REGISSEUR JOS BRUMMELHUIS: 'MET IETS MEER DYNAMIEK OOK JONGEREN BEREIKEN'

'Nieuwere jas' Passiespelen in de maak

Het duurt nog ruim een jaar, maar achter de schermen zijn de eerste voorbereidingen voor de Passiespelen Hertme 2019 alweer in volle gang. Jos Brummelhuis, de nieuwe regisseur en Richard IJzereef, de nieuwe voorzitter, hebben er net weer enkele overleguurtjes opzitten in aanloop naar de audities voor ruim 170 acteurs. Tijdens de Goede Week van 2019 zullen zij in het Openluchttheater de vijfjaarlijkse Passiespelen Hertme opvoeren, waarop naar verwachting zo’n 10.000 bezoekers zullen afkomen.

 

‘Hoe mooi kan het zijn?’

Jos: “Ik ken de Passiespelen vooral als speler. In 2011 vertolkte ik de rol van Judas, drie jaar later was ik behalve Judas ook nog eens keizer Herodes. Ik heb er dus zeker iets mee. Maar bovenal heb ik iets met Hertme. Ik houd van dit theater en van de mensen eromheen. En bovendien is dit hele openluchttheater ooit gebouwd voor de Passiespelen. Hoe mooi kan het zijn hiervan de regisseur te worden?”

 

“Het is daarom vooral ook een hele eer”, aldus de 50-jarige Brummelhuis. “Karel Kunne, de vorige regisseur, heeft het heel goed gedaan. En nu mag ík opnieuw gaan sleutelen aan een verhaal dat al tweeduizend jaar oud is. De grootste uitdaging voor mij is dan ook de basis, het vertrouwde, te behouden en er tóch tegelijk een wat meer eigentijdse twist aan te geven. Een nieuwere jas. Ik wil het lijdensverhaal graag wat meer power geven en het getrek aan Jezus in zijn laatste dagen en uren wat uitvergroten. Ik ben nu eenmaal een beeldend regisseur”, zo zegt hij “dus zoek ik vanzelf naar momenten om die impact ervan voor het voetlicht te brengen.”

 

Een mix van klassiek en pop

Een andere, opvallende verandering is dat er straks livemuziek te horen zal zijn. Tot op heden werd er slechts gebruik gemaakt van muziek op band. “Ik hoop met een mix aan klassiek en pop ook jongeren aan te spreken en daarmee voor een zekere verbinding te zorgen met de oudere bezoekers”, zo zegt de nieuwe regisseur die vorig jaar ook al het succesvolle belevingsspektakel Robin Hood creëerde.

 

Aan diezelfde productie werkte ook Richard IJzereef (54) mee. Hij verzorgde er de pr en rolde zo spelenderwijs en dolenthousiast in de organisatie van het spektakel. Toen Bernadet Wieffer hem vroeg de rol van voorzitter van de Passiespelen over te nemen omdat ze wegens drukte een stapje opzij wilde doen, hoefde Richard dan ook niet lang na te denken. “Het is supergaaf om zo’n evenement als dit te mogen aansturen en het samen met Jos en productieleider Harry Lutkenhaus in de steigers te zetten. Het draagvlak is groot en je weet je gesteund door de hele Hertmese gemeenschap”, aldus de nieuwe preses.

 

Audities voor de nieuwe cast

Zoals gezegd ligt de focus van beiden de komende weken vooral op het vinden van de enkele honderden acteurs die een rol in de nieuwe Passiespelen ambiëren. “Op 14 en 15 april zijn de audities, dáár moeten de mensen opstaan” zegt Jos. “Niet alleen de vele soldaten en hogepriesters bijvoorbeeld, maar ook figuranten en de mensen voor de hoofdrollen. Belangrijk is dat ze affiniteit hebben met theater. Misschien kunnen ze zelfs (vertellend) zingen, of durven ze een grote rol aan. Kortom, we zoeken jong en oud, amateur en professional en vooral ook mannen.”

 

De cast uit vorige producties is inmiddels aangeschreven en uitgenodigd zich ook nu weer te melden. “Maar we zoeken nadrukkelijk ook nieuwe mensen, dat kan heel verrassend zijn en een nieuwe dynamiek brengen”, aldus de regisseur die nogmaals verzekert dat er nog geen enkele rol is vergeven. Via de website www.passiespelenhertme.nl kunnen belangstellenden tot en met 31 maart hun belangstelling kenbaar maken en een aanmeldformulier invullen. (BM)

 

foto boven: links Jos Brummelhuis en rechts Richard IJzereef

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Bijdrage voor Spanjaardgemaal en TV Trios

Het Rabofonds van Rabobank Centraal Twente richt zich op duurzame initiatieven die het...
07-04-2020

Geen Afrika Festival dit jaar

Het Afrika Festival in het Openluchttheater Hertme zou dit jaar plaatsvinden op 4 en 5 juli....
27-03-2020

Kruis en haan op de Stephanuskerk terug

Bijna driekwart jaar keken passanten op tegen een kale kerktoren. De 46 meter hoge toren was...
17-03-2020

Veurjoarsvesite als vanouds

In 1980 brachten de Boornse Noabers hun allereerste Niejjoarsvesite op de planken. Inmiddels...
06-03-2020

Kunst met een grote K

Een rasechte theatervrouw die gewend is om ook op grote podia in theaters te staan. Veelzijdig...
29-02-2020

Expressionisme met onverwachte verrassing

Al dertig jaar bestaat de Bornse Kunstkring. Ooit ontstaan vanuit een initiatief van...
25-02-2020