Archeologie voor kinderen in Kulturhus
MET NATURA DOCET WONDERRYCK TWENTE OP EXPEDITIE

Archeologie voor kinderen in Kulturhus

Op de bovenverdieping van de bibliotheek Borne is een grote ruimte klaargemaakt voor de inrichting van een tentoonstelling. De collectie boeken onderging een verplaatsing en vanaf dinsdag wordt hard gewerkt aan de inrichting van de betreffende tentoonstelling. Het draagt de trotse naam: Met Natura Docet Wonderryck Twente op Expeditie in het Kulturhus te Borne.

 

De expositie in voorbereiding

Esther Banki, kunsthistoricus en directeur van Wonderryck Twente in Denekamp, Jos Brus en Mick Hemme, haar medewerkers, zijn druk bezig om alle voorwerpen op de juiste plek te brengen. Dat vraagt nogal wat voorbereiding als je ziet wat er allemaal wordt binnengebracht. Tafels, vitrines, dozen met botten, illustratiemateriaal, hekken en bakken voor een soort `archeologische site`.

 

Niet alleen materiaal van Wonderryck is aanwezig, ook de Heemkundevereniging Borne levert materiaal aan dat gebruikt is bij de grote Boris tentoonstelling van voorjaar 2017.

 

Welke materialen

Wonderryck levert een onderkaak van een neushoorn, de schedel van een muskusos met aanzet van een hoorn, een mammoetkies, de kop van een Saiga-antilope (foto met Jos Brus, Esther Banki en Mick Hemme), heup van een mammoet en de slagtand van een mammoet en meer materiaal. Van het museum TwentseWelle wordt later in de week nog mammoetmateriaal aangeleverd. De botten van de eland, ook in Borne gevonden, zijn verwerkt in een elandskelet in het museum in Denekamp. Dat skelet is te fragiel om te verplaatsen.

 

Archeologie voor basisschoolleerlingen

In de maanden april en mei komen de basisschoolleerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 de tentoonstelling bezoeken. Ze zien daar meer over archeologie. Bijzonder in deze tijd dat net aan de rand van Borne weer een archeologische vindplaats is. Kinderen leren wat het werk van een archeoloog is, wat hij ziet en wat hij opgraaft. Medewerkers van Wonderryck geven ook de voorlichting aan de kinderen.

Niet alle fossielen mogen de leerlingen aanraken, maar er zijn ook fossielen die wel ter hand worden genomen. Natura Docet Wonderryck Twente heeft uiteraard heel wat meer in huis dan hier getoond wordt. Kinderen worden misschien getriggerd om daar eens een kijkje te nemen.

 

In de tentoonstellingsruimte wordt ook een tent opgezet. Daarin komt het educatieve deel van de tentoonstelling. De tentoonstelling past in het Cultuureducatieprogramma van alle basisscholen.

 

Opening en openingstijden

Dinsdag 27 maart opent gedeputeerde Hester May de tentoonstelling. In de maanden april en mei is de tentoonstelling alleen toegankelijk voor de basisscholen. In juni is de tentoonstelling open voor het publiek. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024