De combinatie GroenLinks/PvdA krijgt, ook na het centraal stemmen, twee zetels in de nieuwe Raad. Dat is er een minder dan gehoopt. Het gedroomde scenario was dat nieuwkomer en lijststrekker Jan de Vries geflankeerd zou worden door de ervaren Martin Tikken van GroenLinks en Bram Donkers van de PvdA. Zoals min of meer verwacht kon Donkers (links op de foto in de tekst) rekenen op een fors aantal voorkeursstemmen: 346. En dat is ruim boven de kiesdrempel van 139, benodigd om met voorkeursstemmen in de gemeenteraad te komen.
Dilemma
Toen gisteravond bekend werd dat het aantal zetels op twee bleef steken, werd bedacht dat Donkers zijn voorkeurszetel zou opgeven ten gunste van Martin Tikken. “We zijn een combinatie van twee partijen. Omdat Jan ook van PvdA-huize is, is het logisch dat de tweede persoon van GroenLinks moet zijn.”
Alleen …….. Martin Tikken haalde met 125 stemmen de kiesdrempel niet, maar Marja Zandjans (rechts op de foto) met 261 wel. Dat zou betekenen dat indien Donkers zijn zetel zou opgeven, deze zou worden ingenomen door Zandjans, eveneens van PvdA-signatuur. Wat nu? “Ik denk dat we het dan niet zo moeten doen”, peinst Donkers na afloop van de bekendmaking van de stemmen op lijstniveau donderdagavond. “Dan zitten er alleen nieuwe mensen in de raad. We hadden juist bedacht dat er ook ervaring in de raad moet komen.”
Keuzes
Het opvallende doet zich verder voor dat, hoewel GroenLinks overal in het land forse winst boekte en de PvdA niet, in Borne de meeste stemmen binnen de combinatie juist naar de PvdA gegaan zijn. Het zou een reden kunnen zijn om toch met twee PvdA’ers de nieuwe raadsperiode in te gaan. Of ze er bij GroenLinks ook zo over denken?
Direct na de bijeenkomst wordt er over vergaderd. Het wordt óf Jan de Vries en Bram Donkers, óf (indien Donkers zijn zetel opgeeft) Jan de Vries en Marja Zandjans, óf (indien zowel Donkers als Zandjans hun zetel opgeven) Jan de Vries en toch Martin Tikken. Vrijdagmorgen zou de beslissing genomen moeten zijn, hoewel burgemeester Rob Welten aangaf dat er eventueel ook uitstel gevraagd zou kunnen worden.
Het centraal stemmen leverde verder geen bijzondere zaken op. De zetelverdeling bleef zoals die na de voorlopige telling woensdag was: 5 voor het CDA, 4 voor GB’90, 2 voor Borne-Nu, 3 voor de VVD, 2 voor de SP, 2 voor GroenLinks/Pvda en 1 voor D66.
Centraal stemmen
In Borne wordt al voor de derde keer deelgenomen aan de proef met centraal stemmen. Dat betekent dat er op de dag van de verkiezingen op lijstniveau bij de stembureaus wordt geteld en een dag later met een verse ploeg wordt geteld op kandidaat niveau. In totaal zijn er 120 mensen druk met de tellingen. “Het voordeel is dat je ’s avonds sneller klaar bent”, legt Rien Harmsen (op de foto rechts) van de gemeente uit. Het bevalt uitstekend. “Dit is ook transparant, iedereen kan bij het centraal stemmen komen kijken.”
Hier en daar worden er altijd wel wat kleine foutjes gehaald uit de voorlopige tellingen van de verkiezingsdag. Veel zijn het er niet. Het grote schrikbeeld voor Harmsen is als er hertellingen nodig zouden zijn. “Dat moet als er onvolkomenheden op de stembureaus geconstateerd zijn.” In Borne is het nog niet voorgekomen. De verkiezingen zitten er voor de tellers op en ook Rien Harmsen, die er nu twee dagen van 18 uur op heeft zitten, kan tevreden gaan slapen. Het is allemaal goed gegaan. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.