Het boaken wacht op Kees Oud
FOLKLOREGROEP BORNE BOUWT WEER MEGA-PAASVUUR AAN OONKSWEG

Het boaken wacht op Kees Oud

Zo’n 25 leden van de Stichting Folkloregroep Borne zijn sinds gisteren volop in de weer om het traditionele paasvuur aan de Oonksweg weer haar jaarlijkse allure te geven. “En dat doen we met plezier”, aldus Rob Munsterhuis, de woordvoerder. “Het is toch fantastisch dat we met zo’n groep vrijwilligers en enkele bedrijven die ons belangeloos steunen deze traditie voor Borne in ere kunnen houden?!”

 

Een strakke, rechte lummel

Vrijdagmiddag al trok een groep van zo’n tien man naar het Deldense bos om de grote boomstam te vinden die de ruggengraat van het boaken moet vormen. En die vonden ze. Een strakke, rechte lummel van ruim 13 meter lang. Met de mechanische hulp van Dusseldorp, Kuiphuis en Maris Infra én hun mensen werd de stam vervolgens rechtop in het weiland aan de Oonksweg geplaatst, waarna het schikken en stapelen van het vele hout met twee kranen, een telescoopkraan en shovel kon beginnen.

 

“Mooi hout en aardig droog”, aldus Munsterhuis, “al hebben we ruim een container vol afval zoals we dat noemen, moeten filteren. Dikke boomstammen die illegaal waren gestort en ander spul dat niet op de brandstapel thuishoort. Maar al met al ontstaat er toch weer een geweldig boaken.” Zaterdagmorgen tussen tien en twaalf uur konden mensen nog hout aanleveren, zodat het in de opbouw meegenomen kon worden. Volgens Munsterhuis is daarmee een boaken gecreëerd van een gelijke omvang als die van de afgelopen jaren.

 

Kees Oud

Kees Oud (foto hiernaast), de beroepsvrijwilliger die op de avond van de eerste paasdag het vuur zal ontsteken, is ondertussen volop in de weer de fakkels in gereedheid te brengen, die door kinderen vanaf 20.15 uur in een optocht vanaf ’t Wooldrik naar de Oonksweg zullen worden gebracht. Het is dan ook zijn dingetje; sinds jaar en dag coördineert Kees de fakkeloptocht en dit jaar combineert hij het met zijn heel bijzondere eretaak.

 

Oud ontsteekt het vuur dan precies om 20.30 uur. De Enschedese Drum- en Marchingband zorgt voor de vrolijke en feestelijke klanken. “Laat de mensen zoveel mogelijk per fiets komen”, waarschuwt Munsterhuis nog even. “Veel parkeerruimte in de directe omgeving is er niet. En o ja, trek goede schoenen aan, want het weiland is natuurlijk wel wat drassig. Maar dat hoort er nu eenmaal bij. Én… het deelnemen aan de fakkeloptocht en het bijwonen van het paasvuur is voor eigen risico. Dat spreekt vanzelf!” (BM)

 

Meer over Kees Oud, de anstekker 2018, leest u in ons eerdere bericht.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ookdatnog — 31 mrt 2018
Stop alsjeblieft met die fakkels voor kinderen! Levensgevaarlijk. Vorig jaar meerdere kinderen met brandwonden!! Volstrekt onverantwoord om dit uit te delen!


     

     

    Willemien Holterman etst voor Mariakapel

    Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
    11-04-2024

    Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

    Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
    05-04-2024

    De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

    ‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
    31-03-2024

    Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

    Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
    18-03-2024

    Het geheim van de kimono

    Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
    09-03-2024

    Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

    In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
    06-03-2024