Ambities gidsen Oud Borne reiken ver
SEIZOENSTART INGELUID MET INTRODUCTIE NIEUW PROGRAMMA

Ambities gidsen Oud Borne reiken ver

De gezamenlijke gidsen Oud Borne, waarin verenigd de gidsen van de ‘Oude Toren’, de St. Stephanuskerk én Oud Borne zelf, hebben vrijdagmorgen hun seizoenstart beleefd in de Synagoge aan de Ennekerdijk. Speciaal voor deze gelegenheid gaf Frans Tusveld een presentatie over het ontstaan van Twente en diepte hij een tweetal Bornse families uit, de Tusveldjes en de Hemmelders. Prima bagage dus voor de gidsen die vanaf zaterdag 14 april weer op pad gaan.

 

Concept Kerkentour

Het tweede deel van de bijeenkomst stond in het teken van het nieuwe programma dat de gidsen dit jaar ‘in de aanbieding’ hebben of waarmee ze in voorbereiding zijn. Zo kon Jos Verheul, de kerkgids, melden een volledig nieuwe Kerkentour te ontwikkelen, analoog aan het landelijk bekende Kerkenpad van de KRO/NCRV.

 

“Ik heb er zelf eens een dag aan meegedaan”, aldus Verheul “en was eigenlijk diep onder de indruk van het programmaconcept. Zoiets moet in Borne ook tot de mogelijkheden behoren”, dacht ‘ie, waarna hij alle puzzelstukjes tot een omvangrijk product ontwikkelde. Zelfs een nieuwe folder met daarin alle wetenswaardigs staat al in de steigers.

 

Verheul: “Ik streef daarbij echt naar een dagprogramma, inclusief lunch, waarin kleine orgelconcerten en kooroptredens zijn opgenomen. We stippelen twee routes uit, een van zo’n 3,5 kilometer en de tweede van ruim 6 kilometer. Borne leent zich er uitstekend voor, we hebben veel verschillende gebouwen met uiteenlopende geloofsrichtingen op loopafstand van elkaar en over alle kerken valt er veel te vertellen.” Het verhaal gaat daarbij terug naar de ‘Twee Nazareths’, zoals ze ook al in de Canon van Borne worden genoemd en eindigt wellicht zelfs in de voormalige Theresiakerk, “want hoe mooi is het om te zien dat een kerkgebouw met behoud van het oude ook een geheel nieuwe invulling kan krijgen…”

 

Verheul verwacht dat er zich bij zo’n Kerkentour al snel 300 à 400 mensen zullen aansluiten, die een dag willen meelopen. “En stel dat de KRO/NCRV er op inspringt, dan zouden we zomaar op zo’n 1.000 deelnemers kunnen rekenen”, zo filosofeert hij. Verheul verwacht dat de tour vanaf 2019 echt operationeel zal zijn.

 

Kinderrondleidingen

Een tweede noviteit is volgens Dagmar van Oosten, een van de gidsen, de geheel nieuwe kinderrondleiding, speciaal bestemd voor de bovenbouwleerlingen van de basisschool. “Al 25 jaar verzorgen we rondleidingen voor volwassenen, maar steeds vaker ontmoeten we ook gezinnen. En dan is het fantastisch dat we de jeugd van plm. 8 tot 13 jaar een echt aangepast programma kunnen bieden. Afgestemd op hun spanningsboog en in de taal die ze spreken. Want neem van mij aan dat ook deze leeftijdscategorie interesse heeft in kerkgebouwen en hun historie. Je moet het alleen anders verpakken. En dat gaan we vanaf morgen doen!”

 

‘Leuke Buren’

Teun Beumer (rechts op de foto), een van de andere gidsen, heeft samen met het Bussemakerhuis én de Twickeler Houtzaagmolen, het Zoutmuseum en Museumboerderij Wendezoele een nieuwe folder ontwikkeld onder de noemer ‘Leuke Buren’. “Toeristen die in Borne verblijven stoppen natuurlijk niet bij de gemeentegrenzen, maar gaan op onderzoek en komen dan als vanzelf ook in Delden uit. En andersom ook natuurlijk. Dan is het goed dat we elkaar versterken en de highlights uit beide gemeenten presenteren”, zegt Beumer. De folder zal op 1.600 verschillende adressen worden bezorgd, waaronder hotels, restaurants en de VVV-kantoren in de regio.

 

Geen windeieren

De voorzitter van de gidsengroep Oud Borne, André Muller, is verguld met de nieuwe plannen. “We doen het als gidsengroep goed. Jaarlijks leiden we ruim 1.200 mensen rond en de belangstelling voor Borne is nog steeds groeiende. Nieuwe arrangementen en een nadrukkelijke samenwerking met Twente Marketing, de VVV en de Stichting Beleef Boeiend Borne, waarin alle toeristische ondernemers zijn vertegenwoordigd, legt ons geen windeieren. We kijken voortdurend naar nieuwe scholingsmogelijkheden voor onze gidsen en we zijn blij dat we onze opbrengsten via donaties nog steeds terug kunnen laten vloeien naar bijvoorbeeld het Bussemakerhuis en de Doopsgezinde kerk, maar ook kunnen aanwenden voor de aanschaf van Stolpersteine bijvoorbeeld en een nieuwe vleugel in de Synagoge. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Primeurs kenmerken Toet’nbloazers Gala

Vanavond om 20.00 uur is het zover. Het allereerste online Toet’nbloazers Gala in de...
08-01-2021

Gala Toet’nbloazers gaat dit keer online

Ook in 2021 gaat het jaarlijkse Toet’nbloazers Gala ‘gewoon’ door. Dit keer...
02-01-2021

Ook de ‘uitgeklede’ kerststal blijft trekken

Het zat de Stephanuskerk in Borne in de aanloop naar kerst niet mee. Nadat van hogerhand de...
26-12-2020

Kerstfilm van de Bornse Harmonie

Een traditioneel kerstconcert met alles erop en eraan zat er dit jaar niet in, maar zelfs zonder...
25-12-2020

Samen een Bornse gedichtenbundel maken!

De groep ‘bornedoetpoëzie 2.0’ bestaande uit Mirian Jacobs, Miriam Janssen,...
10-12-2020

‘Me, myself a and I’

De Bornse beeldend kunstenares Mirna Limon exposeert van december tot en met januari 2021 in het...
07-12-2020