‘Driewerf hoera voor Borne Vooruit!’
11-05-2018
JUBILEUMFEEST BIJNA 100-JARIG NEO NOSTALGISCH INGEZET

‘Driewerf hoera voor Borne Vooruit!’

Met deze woorden verkondigde Gait Grobben op 11 mei 1919 de officiële oprichting van de eerste Roomsch-Katholieke voetbalclub in Borne. Vrijdagavond, op de kop af 99 jaar verder, werd de hele ceremonie nog eens overgedaan. ‘In ‘n Zwatten Hook biej bakker Homan’, zoals de geschiedenisboekjes van NEO voorschrijven, heden ten dage een achtertuin aan de Koppelsbrink. Een kleine tweehonderd leden en genodigden, voor het merendeel gestoken in kleding van 100 jaar terug, volgden het spektakel ademloos, dan wel schaterend van het lachen.

 

Het bestuur van destijds had plaatsgemaakt voor de huidige elite. Met Harrie Besselink als voorzitter Gait Grobben, Peter Spekreijse als Hendrik Besseler de secretaris en Wim Goorman als penningmeester Johan Hassels Mönning, ook genaamd de Mösselboer. Daarnaast waren pastoor Van Harten (Gerard Schwering) en de heer A. Fransen (Albert Jonathans) als bondsbestuurder en voorlichter van de RKF, de Roomsch-Katholieke Federatie Utrecht, aan de bestuurstafel aangeschoven om de nieuwe voetbalclub in Borne handen en voeten te geven.

 

Kalk of zaagsel

Laatstgenoemde gaf het oprichtingsbestuur de nodige kaders mee, waaraan de nieuwe club zich diende te houden, zoals een veld van 65 meter breed en 100 meter lang en een belijning die uit kalk of zaagsel diende te bestaan. De doelpalen mochten absoluut niet van bonenstokken zijn vervaardigd. Ook refereerde hij aan de noodzaak van cornervlaggen: “een boerenzakdoek voldoet, mits ‘ie schoon is.” Daarna overhandigde hij het bestuur de spelregelboekjes.

 

Ook de pastoor gaf zijn fiat aan de oprichting, mits de club louter en alleen tegen Roomsch-Katholieke tegenstanders zou spelen. Bovendien diende gelet te worden op het taalgebruik. “Dat van vele niet Roomsch-Katholieke clubs past niet bij gelovig opgevoede mensen”, aldus de zeereerwaarde heer. “Ook gemeen spel past ons niet, de overtreder zal niet alleen worden gestraft door de R.K. Voetbalbond, maar ook de biechtstoel in moeten, de penitentie zal niet mals zijn”, zo klonk het dreigend.

 

Onverwachte vloek van de voorzitter

En zo ging het nog een tijdje door. De potentiële aanhang van de nieuwe voetbalclub stelde nog een aantal vragen, bijvoorbeeld over de plek waar het voetbalveld zou komen, in welke klasse gespeeld zou gaan worden en zo meer, maar uiteindelijk bleek toch alles beklonken. Waarop voorzitter Harrie Besselink zich spontaan en buiten het script om liet ontvallen “Potverdomme, dat hew toch mer mooi veur mekaar.” De pastoor schoot bijkans van zijn stoel, want dit was niet écht het taalgebruik waarvoor hij opteerde. De toeschouwers van het spektakel bulderden van het lachen om deze niet geplande uitglijder.

 

Laatste agendapunt bleek de naamgeving van de nieuwe club te zijn. De voorzitter opperde er de Roomsch-Katholieke Voetbalvereniging Borne Vooruit van te maken. Vanuit het publiek kwam nog de suggestie er Aait Vedan van te maken, ‘gewoon op zien Boornse plat’. Dat leek de Utrechtse afgevaardigde geen goed plan. “Als jullie door promoties verder het land in gaan, komt zo’n naam vreemd over en is het niet gemakkelijk uit te spreken.”

 

Maar uiteindelijk kwam de oprichting dan toch in kannen en kruiken en kon de officiële akte na voorlezing worden getekend. “En noe stekt ieleu de pet of ’n hood mear in de loch! Lang leve Borne Vooruit. Hoera, hoera, hoera!” En daar gingen de petten en hoeden, een geweldige apotheose.

 

Nieuw biertje en jubileumshirts

Na dit officiële gedeelte volgde het uitbrengen van een toast op de nieuwe vereniging. En dat ging gepaard met een speciaal voor dit jubileumjaar vervaardigd ‘NEO-Centennial biertje’. Ook werden de nieuwe jubileumshirts gepresenteerd die het komende jaar bij uitwedstrijden gedragen zullen worden. “In de kleuren rood en groen met gouden opdruk”, aldus voorzitter Harrie Besselink. “Ja, de katholieke kleuren”, sneerde Gerard Schwering daarop, die zich duidelijk thuis voelde in de rol van pastoor. (AJ/BM)

 

Foto's © Remco Homan, Danielle Bartelink en BorneBoeit

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina


    Inschrijving Run Bike Run gestart

    Bereid je voor om je sportschoenen aan te trekken en je fiets van de haak te halen, want op 24...
    23-04-2024

    Zwaar verlies voor BZSV in Gorssel

    Waar BZSV tijdens de heenwedstrijd nog aardig partij wist te bieden aan Gorssel was het...
    22-04-2024

    NEO wint ruim van Grol: 5-0

    Na een mooie minuut stilte vanwege het overlijden van Erik Rouhof kreeg NEO direct al twee...
    22-04-2024

    Apollo 8 strandt in halve finale tegen VV Utrecht

    Apollo 8 is in de stijd om de landstitel gestrand in de halve finale. In eigen huis was na de...
    22-04-2024

    Daar gaat hal 1

    Wethouder David Vermorken mocht woensdagmiddag een stukje muur van sporthal 1 van sportcomplex...
    17-04-2024

    Scouting Twickel Borne regionaal winnaar

    Bij de Regionale Scouting Wedstrijden Twenteland, die afgelopen weekend werden gehouden aan het...
    17-04-2024