Hertme viert 30 jaar Afrika Festival
30-05-2018
LINE UP MET TOP-ACTS UIT WERELDMUZIEK BEKEND

Hertme viert 30 jaar Afrika Festival

Het Afrika Festival Hertme bestaat dertig jaar. Dat wordt op 7 en 8 juli gevierd met oud en nieuw talent en met klanken van de Afrikaanse diaspora in Amerika. Top-act is Afrika’s grootste reggae-ster Alpha Blondy. Hij sluit zondag het festival af.

 

Op zaterdag 7 juli gaat het festival om 13.00 uur van start met het unieke concert dat mede door UNESCO mogelijk wordt gemaakt: Namibian Tales - 'Kalahari Encounters'. Vier San-vrouwen uit de Kalahari-woestijn, die nog steeds weten te klappen en te zingen volgens de zeer oude en verdwijnende tradities van hun volk, worden akoestisch begeleid door de groep Namibian Tales. De legendarische band ‘África Negra’ uit São Tomé schept daarna een zwoele sfeer met het typische mengsel van rumba en highlife dat door hun fans ‘mama Djumba’ wordt genoemd. Dan is er ‘Rajery’, de virtuoos op de bamboeharp, met eigen band uit Madagaskar die altijd voor muzikale spanning en verrassingen zorgt.

 

Tijdens de pauzes op het hoofdpodium loopt de ‘Bande á Pied’ (‘Band te Voet’) ‘Follow Jah’ uit het Caribische eiland Haïti over het festivalterrein. De groep speelt ‘rara’ een opzwepende mix van veelsoortige percussie waaronder ritmisch uitgestoten toetergeluiden, sterk door voodoo beïnvloed.

Op het podium komt nu ‘Togo All Stars’ uit de hoofdstad Lomé met een opwindende eigen samensmelting van jazz, afrobeat, highlife, funk en ook voodoo.

 

Zaterdagavond

Het avondprogramma begint met ‘Pachibaba’, de explosieve ontmoeting van drie muzikale zwaargewichten: Olivier Araste met zijn hypnotiserende Maloya-zang uit Réunion, de Franse accordeonist Fixien de onnavolgbare percussionist Cyril Atef. Samen met drie andere muzikanten uit Réunion zullen ze Hertme op zijn kop zetten. De avond wordt afgesloten met een swingende trans-Atlantische ontmoeting: de Colombiaanse groep Alé Kuma en Congolese muzikanten als Dizzy Mandjeku. Ze verenigen de Colombiaanse rumba met Afro-Colombiaanse tradities in de groep ‘de Palenque à Matongé’.

 

Alpha Blondy

Zondag 8 juli begint om 12 uur met ‘Sona Jobarteh’ uit Gambia. Ze zingt niet alleen prachtig, maar ze is bovendien een van de weinige vrouwelijke koraspelers. ‘Eusébia’ uit Madagaskar was eerder in Hertme als zangeres en danseres bij haar beroemde vader Jaojoby. Ze is inmiddels aan een solocarrière begonnen. Net als op zaterdag loopt ‘Follow Jah’ uit Haïti ook op zondag over het festivalterrein. ‘Chartwell Dutiro’ uit Zimbabwe was ooit een van de belangrijkste leden van de ‘Blacks Unlimited’, de band van de legendarische Thomas Mapfumo. Chartwell komt met zijn band Spirit Talk Mbira waarin nu ook zijn zoon Shorai meespeelt. ‘Debademba’ met de vingervlugge gitarist Abdoulaye Traoré uit Burkina Faso en de Malinese zanger Mohamed Diaby was in 2014 al in Hertme. Het was een doorslaand succes. De nieuwe uitnodiging geldt meteen als presentatie van zijn nieuwe cd.

 

De Ivoriaanse zanger ‘Alpha Blondy’ is samen met zijn band ‘The Solar System’ een van de beste liveacts uit de reggaewereld. Blondy, ook wel ‘de Bob Marley van Afrika’ genoemd sluit deze 30ste editie van het Afrika Festival af.

 

Het toonaangevende Engelse wereldmuziekmagazine Songlines plaatste het Afrika Festival Hertme, meerdere jaren op rij op zijn lijst van 25 beste internationale festivals.

 

Data: Het Afrika Festival vindt plaats op zaterdag 7 en zondag 8 juli 2018.

Locatie: Openluchttheater Hertme, tussen Almelo en Hengelo.

Informatie en tickets: www.afrikafestivalhertme.nl

Extra: Een grote Afrikaanse markt op het terrein rond het podium met het beste dat het Afrikaanse continent te bieden heeft op het gebied van cultuur, eten en drinken.

 

Accommodatie: In de regio rond Hertme zijn voldoende hotels, pensions, B&B’s en campings. Kampeerders wordt aangeraden snel te reserveren bij de campings in de buurt.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Speelfilm Lina 11 oktober in premičre

Het is alweer ruim tien jaar geleden dat Bornenaar Hans Mulder en Karin Nijhof van Aveleijn het...
17-09-2020

‘Eindelijk weer eens een live concert’

Zaterdagavond werd de concertdriedaagse in het Openluchttheater Hertme afgesloten met een...
13-09-2020

Rondje langs het cultureel erfgoed

Wederom is er in deze coronatijd een creatieve oplossing gevonden om cultuur onder de aandacht...
12-09-2020

Pieter Omtzigt over tanend vertrouwen

Niemand minder dan Pieter Omtzigt is op zondagmiddag 27 september de spreker tijdens het eerste...
12-09-2020

Nielson intiem in Hertme

Het mocht weer, het kon weer, Metropool Open Air concerten in het mooie openluchttheater van...
10-09-2020

Roodkapje vermaakt klein én groot

Zondagmiddag was Roodkapje in Hertme. Met in haar kielzog de wolf, Assepoester, een geit en de...
06-09-2020