Symfonische Broadway in Hertme
OOST-NEDERLANDS SYMFONIEORKEST CONCERTEERT IN OPENLUCHTTHEATER

Symfonische Broadway in Hertme

Vorig jaar was de primeur. Een openluchtconcert van het Oost-Nederlands Symfonieorkest in het knusse Hertmer’ theater. Halverwege het succesvolle operaconcert ging het toen mis. De regen bleek een hardnekkige spelbreker en het concert werd vroegtijdig beëindigd. Maar er was genoeg losgemaakt om dit jaar in de herkansing te gaan. “En wát er ook gebeurt, al zal er een orkaan losbarsten… we blijven spelen, want wij staan nu lekker droog”, aldus dirigent Jeppe Moulijn zondagmiddag bij de aftrap van het tweede concert.

 

Het ruim 50-koppige orkest had nu dan ook een solide plek gevonden onder een royale overkapping, terwijl de ruim 700 bezoekers zich verwachtingsvol - en in een aantal gevallen voorzien van kussentjes - op de tribunes nestelden. Moulijn, die de diverse programmaonderdelen luchtig aan elkaar praatte, verhaalde over het ontstaan van de Broadwaymuziek en voorzag dat de mensen die alleen voor de bekende musicalnummers naar Hertme waren getrokken, misschien wel bedrogen zouden uitkomen. “Want er bestaat zoveel meer mooie Broadwaymuziek, bijvoorbeeld van Gershwin en Bernstein”, zo zei hij “en daar hopen wij u vanmiddag het een en ander van te laten horen.”

 

Volumineus en gedragen

Daartoe had het orkest twee solisten meegenomen: sopraan Leonie van Veen die onder andere het ‘Summertime’ volumineus en gedragen over de bezoekers uitstortte én Stefan Blaak, die met zijn solo’s liet merken een groot pianovirtuoos te zijn. Maar ook het orkest zelf klonk als een klok en werd slechts zo af en toe overklast door de vrolijk fluitende vogels. Maar dat is nu eenmaal Hertme en juist dat luchtige geeft de charme aan een openluchtconcert zoals dat van vanmiddag.

 

Het was ook op de tribunes voelbaar toen na de pauze het pittige Mambo uit de West Side Story en nummers uit My Fair Lady en de Sound of Music ten gehore werden gebracht. Zo hier en daar werd zelfs mee geneuried of voorzichtigjes meegezongen. Precies zoals een zondagmiddagconcert in Hertme hoort te zijn. De ambiance leent zich ervoor om het allemaal net even anders te doen, soms iets spannender te maken en wat luchtiger te houden dan in de traditionele concertzaal. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

 

 

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024