Cubaanse sferen in zomers Hertme
RICCIOTTI ENSEMBLE BESPEELT RUIM 750 ENTHOUSIASTE BEZOEKERS

Cubaanse sferen in zomers Hertme

Het is midden in de vakantieperiode en veel mensen trekken er deze weken op uit om elders te genieten. De thuisblijvers konden woensdagavond in het Openluchttheater in Hertme terecht om te smullen van het - bijna - jaarlijkse concert van het straatsymfonieorkest ‘Ricciotti ensemble’. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd, want ruim 750 bezoekers trokken op de fiets, wandelend of per auto naar het kerkdorp, waar ze een sprankelend ‘Ricciotttiando en Cuba’ kregen voorgeschoteld.

 

Trip naar Cuba

Het orkest telt veertig jonge musici, met een gemiddelde leeftijd van zo’n 24 jaar. In de zomermaanden maken ze steevast een tournee door ons land en komen dan vooral op plekken waar een doorsnee orkest niet speelt, bijvoorbeeld in woonzorgcentra, een penitentiaire inrichting, of zoals dinsdag, in het Zweedse woonwarenhuis in Duiven. En woensdagavond dus in Hertme, het derde concert van deze dag na eerdere optredens in Zutphen en Vorden. De concerten dienen allemaal als voorbereiding op hun latere trip naar Cuba, in november.

 

Het karakter van hun optredens is de ongedwongenheid, blijheid en de ogenschijnlijke chaos. Zodra de spelersbus arriveert, stijgt er applaus op van de bezoekers. Al rennend met hun muziekinstrumenten, podiumdelen en geluidsversterkers weten ze in no time de setting te creëren om de eerste noten te laten klinken. Dat de microfoon op dat moment nog niet werkt, is geen enkel probleem. “Dan schreeuw ik toch gewoon even tegen u”, zegt de violiste die het welkomstwoordje doet.

 

En als eenmaal het eerste nummer ‘Simphonie Hollandaise’ wordt ingezet, blijkt alles haarfijn op elkaar te zijn afgestemd en klinkt het allemaal als een klok. Tussendoor is er alle ruimte voor grappen en grollen. De musici dansen, dragen bloemenkransen, een regenboogvlag of soms een feestmutsje, het merendeel speelt in korte broek en op gympen. Het kan allemaal, het plezier spat er vanaf.

 

De sterren van de hemel

Het Cubaanse thema van dit jaar betekent ook dat er enkele buitenlandse musici in het orkest zijn opgenomen. Zo is er de Cubaanse jazzpianist Ramón Valle, die de sterren van de hemel speelt, maar ook zijn er nog twee andere Cubanen, drie Portugezen, een Spanjaard ‘en een Achterhoeker’ zoals de violiste zegt, die aan het orkest zijn toegevoegd. De invloed is merkbaar, want of het nu om de klassieke Cubaanse muziek gaat, om salsa, reggaeton, conga of rumba... het is allemaal heerlijk om naar te luisteren.

 

Na een kleine twee uur zit het optreden erop en worden alle spullen weer ingepakt. Niet veel later vertrekt de bus, op weg naar het volgende optreden, donderdagmorgen om 10.30 uur in Assen. Dit keer betreft het een besloten voorstelling in een kinderdagcentrum. Het enthousiaste Hertmer’ publiek blijft nog even in verwondering achter. Het was immers weer een heerlijk verrassende zomeravond in het Openluchttheater. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024