Zenderen weer in actie
OTTOLANDER: ‘BALANCEREN TUSSEN AANDACHT VRAGEN EN HINDER VOORKOMEN’

Zenderen weer in actie

Vanaf 07.00 uur dinsdagmorgen werd er in Zenderen weer aandacht gevraagd voor de onophoudelijke verkeersproblematiek in het kerkdorp. Hoog in de verkeerszuil op de rotonde zijn twee oranje zwaailichten geplaatst die automobilisten al van verre moeten attenderen op het feit dat er iets gaande is. Maar eigenlijk zijn de zwaailichten niet nodig, want rond kwart voor acht zit het verkeer rondom Zenderen al muurvast.

 

Bij de rotonde vraagt een grote groep mensen in opvallende gele hesjes de stilstaande automobilisten een briefkaart te ondertekenen. Op de kaart de tekst: ‘Geacht college van B&W van… . Hierbij vraag ik uw aandacht voor de verkeersproblematiek in Zenderen. Dagelijks sta ik hier in de file. Omdat dit een regionaal probleem betreft, wil ik u vragen om dit probleem samen met de gemeenten Borne, Almelo, Hengelo, Tubbergen, Dinkelland en de provincie Overijssel op te lossen’. De kaart zal na ondertekening worden doorgestuurd.

 

Verkeersinfarct

Even na kwart voor acht komen twee motoragenten uit de richting Almelo aangereden met de opdracht de actie tijdelijk te staken. “Het zorgt voor een verkeersinfarct, met name vanuit de richting Almelo,” zo luidt de argumentatie. Door omleidingen daar is er een verhoogde verkeersdruk, dus een maximale doorstroming is vereist. Sandra Ottolander van de actiegroep: “Natuurlijk gaven we gehoor aan het verzoek. We willen mensen niet onnodig in de problemen brengen. We staan hier om hen te helpen en niet om dwars te liggen. Wat dat betreft is het echt schipperen en balanceren.” Even na achten, als de grote stroom voorbij is, wordt de actie hervat.

 

De reacties van automobilisten zijn wisselend. “Mensen die uit Noordoost-Twente komen, die kennen het wel hier,” aldus Ottolander. “Zij tonen meer begrip dan mensen die door omleidingen elders toevallig deze route rijden vanmorgen en op tijd op hun werk moeten zijn. Dat is logisch. Maar nogmaals, uiteindelijk staan we hier alleen om hen te helpen en een oplossing voor het fileprobleem te vinden.”

 

Of die oplossing gevonden wordt. hangt mede af van het werkbezoek dat de Statencommissie Verkeer woensdag aan Zenderen brengt. Zij wil zich dan door de diverse partijen en gemeenten laten informeren over de ernst van de situatie en de neveneffecten op de gezondheid en veiligheid die hierbij optreden. Ook wil men graag horen welke oplossingen de direct-betrokkenen zien. De bijeenkomst vindt plaats in het Sindron en begint om 10.00 uur. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 05 sep 2018
"een stuk waar het wel gezond is om de lucht te ademen" ? Nou Mark, doe eens een suggestie: www.facebook.com/photo.php?fbid=2089254214625865&set=pcb.2089254437959176&type=3&theater

Ja, als ik zou emigreren is in vrijwel élk Europees land de lucht -vaak vele malen- schoner dan in Nederland met z'n gigantisch hoge, nog steeds stijgende gebruik van zwaar vervuilende, fossiele energiedragers: kolen, gas, benzine, diesel, LPG.
Nederland is daarin kampioen met stip:
https://en.wikipedia.org/wiki/European_countries_by_fossil_fuel_use_(%25_of_total_energy)

En de transitie naar energie uit Duurzame Bronnen? Wind, zon, waterkracht, aardwarmte, biomassa) ?
Dáárin zijn we gewoon de losers...

www.alternet.org/sites/default/files/europe-renewable-energy-consumption-1.png
C. Kruims — 05 sep 2018
De N743 is voor heel Borne een probleem dat is duidelijk. Maar wel een probleem van de provincie. Ontstaan door veel beloftes, inconsequent beleid en wegkijken. Ik noem het maar " de knip" en nu zenderen
Mark — 05 sep 2018
@Paul.
Het wordt tijd dat u gaat verhuizen naar een stuk waar het wel gezond is om de lucht te ademen.
Sjoerd Verver — 04 sep 2018
Geachte,
Dat er een probleem is, is duidelijk. In de regel heeft een obstakel, lees probleem, 2 kanten. Analyseer beide.
Zet de juiste beslissers (die ook echt mogen beslissen), bij elkaar samen met de burgemeesters vd aangrenzende gemeenten rondom Sindron, en zoek naar de beste oplossing.
Leg deze ter inzage maar weeg de ingezonden stukken zwaar mee. Laat er
een bespreken op los en dan komt ie:::!!! Voer het uit met juiste partijen binnen een vooraf gestelde termijn.

Ik denk dat beginnen de moeilijkste stap is maar jullie kunnen het!
Think positive....D. Lammertink — 04 sep 2018
Zenderen onderneemt actie maar wel wat laat. Zenderen had haar geluid moeten laten horen tijdens een breed opgezet inspraaktraject over de Totaalvisie die in 2014 unaniem door de raad van Borne is aangenomen. Gemiste kans.
Ron Hartman — 04 sep 2018
De Zendelingen zien ook dit probleem Paul, maar bovenal willen ze snel van de drukte en de files af. Hoe kan dat volgens jou het best en/of snelst? De GVW maakt het probleem in Zenderen immers erger en geeft ook extra (oa stof)druk op de sportdriehoek en de toekomstige school?
Paul Cohn — 04 sep 2018
Omdat RIVM niet meet langs onze autowegen doen we dat sinds eind 2017 in internationaal verband zélf Met ondersteuning door het RIVM, dat wél.
De uitlaatgassen van het verkeersinfarct rond Borne "bleven hangen" door de ochtendnevel vanmorgen, waardoor de fijnstof concentratie in Letterveld-Kerkedennen om 11 u nog steeds ruim boven de wettelijke norm van 50 µg/m3 lag.
Dat zie je niet, maar we gaan er wél eerder door dood: www.eea.europa.eu/media/newsreleases/many-europeans-still-exposed-to-air-pollution-2015/premature-deaths-attributable-to-air-pollution
T HUISKES — 04 sep 2018
Oplossingen zijn zeker mogelijk maar ze moeten wel werkbaar zijn (aangedragen door de direct-betrokkenen) en ook de verkeersdruk verminderen in dit kerkdorp is een prioriteit.

Grote zorgen over windturbines

Bij het Politiek Beraad dinsdagavond waren er maar liefst 12 insprekers, die zich – op...
22-05-2024

Stil protest als opmaat voor vurige pleidooien

De ‘Noodoproep’ zoals de kop van het pamflet luidde die de tegenstanders van...
21-05-2024

Kritiek op raadsvoorstel toeristenbelasting

Dinsdagavond stond het voorstel van het college om toeristenbelasting in te voeren op de agenda...
15-05-2024

Boris doet stapje opzij voor nieuwe Baken

Het bleef lang stil rondom de plannen voor het nieuwe Baken van Borne, een...
07-05-2024

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024