Lieke Wensink: ‘Je omgeving kennen is mooi’
05-09-2018
JEUGDIGE SPIRIT MOET OPEN MONUMENTENDAG IN BORNE MEER SEXY MAKEN

Lieke Wensink: ‘Je omgeving kennen is mooi’

De jaarlijkse Open Monumentendag, komende zaterdag 8 september, gaat in Borne iets anders verlopen dan de afgelopen jaren. Althans… dat is de bedoeling van de verjongde commissie die het programma voor de dag in Borne samenstelt. De zevenhoofdige groep telt maar liefst vijf nieuwe gezichten, waaronder de 22-jarige Lieke Wensink. “We willen de focus op onze oude monumenten nieuw leven inblazen”, zo zegt ze. “Dat lijkt tegenstrijdig, maar dat is nu precies onze uitdaging.”

 

Verrijkend

Lieke studeert bestuurs- en organisatiewetenschappen en rolde kortgeleden eigenlijk via de achterdeur binnen. Of beter gezegd: via haar moeder Evelien die ook als lid van de commissie was toegetreden. ‘Dit is echt iets voor Lieke’ dacht ze en zo gezegd, zo gedaan. “Ik realiseer me dat de meeste 22-jarigen nu niet echt warmlopen voor oude gebouwen en historische zaken, maar ík heb er wel iets mee. Zelf woon ik in Oud Borne en vind ik het leuk te weten hoe deze plek zich in het verleden heeft ontwikkeld. Kennis van je omgeving werkt verrijkend,” aldus de studente.

 

Lieke en haar mede-commissieleden hebben zich ten doel gesteld meer jeugdigen te interesseren voor de geschiedenis van Borne. “Zo’n Open Monumentendag leent zich daar natuurlijk uitstekend voor. Het is een uitgelezen moment de jonge doelgroep te verleiden om eens ergens naar binnen te stappen en, zo eerlijk zijn we dan natuurlijk ook, de ouders in hun kielzog mee te trekken. Daarom organiseren we komende vrijdag al een zogenaamde klassendag, waarbij groepen basisschoolleerlingen worden rondgeleid en op een speelse wijze worden bijgepraat over het Bornse verleden. Aan het eind ervan krijgen ze wat materiaal mee, waarop ook het programma voor de dag daarna is aangegeven. Misschien dat het werkt.”

 

Escape rooms

Maar er is meer, want uit de koker van Lieke kwam ook de suggestie om met escape rooms te werken. “Ik heb er ervaring mee opgedaan tijdens een familiedag. Hartstikke leuk en je kunt het spel in zo’n kamer opzetten zoals je zelf wilt. En dat doen we dan ook. Bij vier monumenten hebben we zo’n ruimte ingericht. Bij het Bussemakerhuis in de kelder, bij de Oude Kerk in de toren, op de Meijershof in de wagenloods en bij de Synagoge op de bovenverdieping.” De bezoekers moeten er opdrachtjes uitvoeren die uiteindelijk een woord opleveren. Alle bij de escape rooms gevonden woorden vormen dan een zin.

 

Of de inspanningen van Lieke en de rest van de commissie effect ressorteren moet natuurlijk nog even worden afgewacht. “We hopen in elk geval veel enthousiasme te proeven en plezier te brengen, dat is voor nu even belangrijker dan grote aantallen. Dan kunnen we verder bouwen en hopelijk nog meer jonge mensen bereid vinden om ook hun schouders eronder te zetten en nieuwe impulsen te geven.

 

Inmiddels namen ook de jonge vlogsters van BorneBoeit al een kijkje bij een van de escape rooms. Hun belevenissen vindt u hieronder.

 

Het programma

In totaal openen acht monumenten hun deuren op zaterdag. Dat zijn het Bussemakerhuis, de Bornse Synagoge, Doopsgezinde Kerk, Dorset Mansion House, NH Kerk met haar toren, de wagenloods op de Meijershof, St. Stephanuskerk en het Spanjaardgemaal. Van 11.00 tot 16.00 uur zijn ze gratis toegankelijk (Dorset vanaf 12.00 uur); op de meeste plekken zijn er gidsen om tekst en uitleg te geven. Bij het Spanjaardgemaal wordt er elke twintig minuten een rondleiding verzorgd en kunt u genieten van kleine concertjes.

 

Op de website van Open Monumentendag staat het exacte programma in Borne vermeld en bovendien vindt u daar uitvoerige achtergrondinformatie over de verschillende monumenten. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

 

 

Cor Hilbrink in de spotlights

Volgend jaar rond Pinksteren staan in het Openluchttheater Hertme vier voorstellingen gepland...
20-05-2024

Bornse kunstenaars exposeren gezamenlijk

De ene kunstenaar is wat meer bekend dan de ander. Wat ze gemeen hebben? Ze komen allemaal uit...
10-05-2024

Vermakelijk dauwtrapfeestje bij Robin Hood

Ongetwijfeld zullen de fraaie temperaturen en het vriendelijke zonnetje er donderdagmiddag aan...
09-05-2024

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024