‘Nieuwe’ Open Monumentendag scoort
08-09-2018
LIEKE WENSINK: ‘OPVALLEND VEEL OUDERS MET KINDEREN’

‘Nieuwe’ Open Monumentendag scoort

Het was een gok, try-out en ultieme poging de traditionele Open Monumentendag in Borne nieuw leven in te blazen. Naast de klassendag op vrijdag, waarop de basisschoolleerlingen op speelse wijze kennis maakten met de monumenten in onze gemeente, werden er op vier plekken escape rooms ingericht, terwijl ook de vlogsters van BorneBoeit eerder deze week eveneens al probeerden met hun belevenissen een jongere groep aan te spreken. Het werkte allemaal. “Ik ben waanzinnig enthousiast”, zo ventileerde Liesbeth Hassink van het Bussemakerhuis haar blijdschap nadat de laatste van de ruim 130 bezoekers haar museum had verlaten.

 

Interactiever

Natuurlijk, het weer werkte volop mee, dit in tegenstelling tot vorig jaar. Lieke Wensink van de Open Monumentendagcommissie: “Het was opvallend dat er vandaag veel ouders met kinderen een kijkje kwamen nemen. We lijken dus echt in onze opzet geslaagd. Met het spel in de escape rooms lukte het de dag veel interactiever te maken en dat is pure winst.”

 

Dat het zo’n dag zou worden, daar zag het vanmorgen nog niet naar uit. Bij de meeste monumenten was het betrekkelijk rustig. Een uitzondering vormde het Spanjaardgemaal aan de Piepersveldweg. Peter Welles, de drijvende kracht achter het gemaal, kreeg direct al een grote groep van zo’n 30 belangstellenden te verwerken. Vol trots leidde hij hen rond, om ondertussen over de geschiedenis en de restauratievoortgang van ‘zijn’ gemaal te vertellen. Na afloop verzorgde het Duo Gaudisio met hun viool en cello een piepklein, perfect klinkend concertje in het aangrenzende groen.

 

Overheerlijk soepje

Na de middag begon de stroom bezoekers echter ook op de andere plekken goed op gang te komen. Behalve het Bussemakerhuis, bleken ook de toren van de Oude Kerk en de wagenloods op de Meijershof gewilde objecten. Willem Dankers van het Dorset Mansion House, dat voor deze gelegenheid ook haar deuren had geopend, verraste de bezoekers met een overheerlijk soepje. “Heerlijk”, aldus een echtpaar uit Heemstede dat er -38 jaar eerder- op deze plek haar trouwdag vierde. “Leuk om het hier vandaag allemaal eens terug te zien.”

 

De eerste reacties zijn dus positief. “We moeten straks natuurlijk nog de balans opmaken en kritisch kijken naar wat fout ging of wat beter kan”, aldus Lieke. “Maar het belangrijkste resultaat is toch wel, tenminste voor zover ik het nu kan overzien, dat we een heel nieuwe doelgroep hebben weten te prikkelen om een kijkje te komen nemen bij onze monumenten.” En Liesbeth Hassink ten slotte: ‘Alle lof voor de nieuwe organisatie. Het bruist weer. Echt, ik ben helemaal blij.” (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024