Repeteren voor concert
GENERALE REPETITIE VAN KERSTCONCERT DOOR BORNS KLEINKOOR

Repeteren voor concert

Op 23 december verzorgt het Borns Kleinkoor weer haar traditioneel Kerstconcert. Een generale repetitie als voorbereiding hoort daar natuurlijk bij. Hoe gaat zo’n repetitie nu eigenlijk, wat probeert het koor uit en hoe klinken de liederen in de Oude Kerk van Borne?

 

Waar staat het koor precies?

Als het eerste lied wordt gezongen staat het Borns Kleinkoor achteraan in de altaarruimte. Dirigent Bram van der Beek luistert zowel vooraan als in de kerk zelf. Hij vraagt het koor nogmaals hetzelfde lied te zingen, maar dan rond het altaar. De piano is inmiddels met veel mankracht verplaatst naar de zijkant in de kerk. Opnieuw staat Bram van der Beek eerst voor, dan achter in de kerk. Aan twee toehoorders vraagt hij wat de beste plaats is. “Als ze rond het altaar staan, zijn de woorden verstaanbaar, achter in het altaarkoor niet”, is het antwoord. Dat beslist voor de dirigent: het koor staat rond het altaar. `Born is the Light` klinkt nu precies goed.

 

De repetitie nader beschouwd

Het Borns Kleinkoor is een koor met historie. Opgericht in 1941 kent het vele hoogtepunten, maar ook dieptepunten. Vanaf 1950 gaat het veel beter met het koor en vanaf 1970, onder leiding van Jan Wasser (dirigent tot 2000) groeit het koor zowel in aantal leden als in professionaliteit. In 2000 neemt Barend Slettenaar het dirigeerstokje over totdat hij in 2017 aftreedt als dirigent maar als zanger blijft. Vanaf september 2017 staat Bram van der Beek op de bok.

 

Het enthousiasme van Bram van der Beek werkt aanstekelijk voor de koorleden. Zij zingen het lied `Bethlehem` op zijn aanwijzingen zacht en teder. Het kleinste misstapje in toon hoort hij, er wordt afgetikt en even de puntjes op de i gezet. “Hier even zachter, daar op die tel wat harder.” 'Christmas Fanfare' volgt, zoals het gezongen wordt is het een echte fanfare maar: “Pas op, het moet wel puntig blijven. Opnieuw beginnen op tel 40.” En ja, het lied klinkt weer beter.

 

`Blake’s Cradle song` is ook weer een lied dat wat oefening vraagt. Het gaat over een kind in een wieg, daar kun je niet voluit zingen anders wordt het kindje wakker. Dus: “Zachtjes en teder zingen”. Na een paar keer opnieuw beginnen, lukt het naar de zin van Bram van der Beek.

 

Solisten

Zoals bij de meeste kerstconcerten van het Borns Kleinkoor zijn ook tijdens dit concert weer solisten aanwezig. Harpiste Emma Emma Finkers begeleidt en speelt solo. De jonge zangers en zangeressen zijn allen leerling van Bram van der Beek. Bauke van ’t Hul, Wim Zeelte, Femke Straub, Inaya van Veel en Christel Vellinga (foto in tekst) zingen de solopartijen. Christel Vellinga (foto rechts) heeft een prachtige stem en haar lied `Britest and best` zal tot een hoogtepunt behoren.

 

Van Wout Zeelte valt niet alleen zijn stem, maar ook zijn articulatie op. Ieder woord dat hij zingt, is duidelijk verstaanbaar. Zijn `A spaceman came travellling` verhaalt een modern kerstverhaal met een mooie vredesboodschap: 'Peace will come to all men'. Zonder ook maar enige schroom staan alle jonge solisten hun lied te zingen. Het is een compliment waard voor de opleider.

 

Wat is er veranderd na de dirigentenwisseling?

Iedere dirigent heeft zijn eigen opvatting hoe een koor moet klinken en hoe de uitvoering moet zijn. Koorleden geven bij Bram van der Beek aan dat zij van hem meer ademhalingsoefeningen hebben gekregen. Ook stemvorming staat op het repetitieprogramma. “Dat doet niets af aan de vorige dirigent Barend Slettenaar. Hij heeft het koor tot grote hoogte gebracht. Van Bram hebben we geleerd om voor in de mond te zingen. We waren geneigd dat meer binnensmonds te doen. Dat is er wel totaal uitgehaald.”

 

Het laatste deel van de repetitie

In het laatste deel zingt het koor de meer gebruikelijke kerstliederen die al langer op het repertoire staan. Toch wordt ook hier en daar even afgetikt om de kleinste foutjes er uit te halen. Bram van der Beek springt af en toe al dirigerend enthousiast op en neer. Opvallend is het plezier dat het koor heeft in de repetitie, er wordt veel gelachen. Maar zodra het ernst wordt, staat iedereen er.

 

Slotwoorden van de dirigent

“Het is een goede generale, ik geloof niet in het gezegde dat een goede generale een slechte uitvoering geeft. Zorg wel voor voldoende rust voor de 23ste, want het is een vermoeiende dag. Inzingen en twee uitvoeringen is niet niks. Tot zondag bij het inzingen.”

 

Het is een bijzondere ervaring om een generale repetitie voor een concert mee te maken. Zie onze uitagenda voor meer informatie over het concert op zondag 23 december 2018. De eerste van de twee uitvoeringen begint om 14.00 uur, de tweede om 16.00 uur. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Speelfilm Lina 11 oktober in premičre

Het is alweer ruim tien jaar geleden dat Bornenaar Hans Mulder en Karin Nijhof van Aveleijn het...
17-09-2020

‘Eindelijk weer eens een live concert’

Zaterdagavond werd de concertdriedaagse in het Openluchttheater Hertme afgesloten met een...
13-09-2020

Rondje langs het cultureel erfgoed

Wederom is er in deze coronatijd een creatieve oplossing gevonden om cultuur onder de aandacht...
12-09-2020

Pieter Omtzigt over tanend vertrouwen

Niemand minder dan Pieter Omtzigt is op zondagmiddag 27 september de spreker tijdens het eerste...
12-09-2020

Nielson intiem in Hertme

Het mocht weer, het kon weer, Metropool Open Air concerten in het mooie openluchttheater van...
10-09-2020

Roodkapje vermaakt klein én groot

Zondagmiddag was Roodkapje in Hertme. Met in haar kielzog de wolf, Assepoester, een geit en de...
06-09-2020