Ouwe hap Angorageiten schietend verder
03-05-2019
LEDEN VAN HET EERSTE UUR RICHTEN ‘SCHUTTERSVERENIGING DE KROMME LOOP’ OP

Ouwe hap Angorageiten schietend verder

“Het moest er een keertje van komen”, vertelt Matthijs Boomkamp die in het carnavalsjaar 2015-2016 nog een van de adjudanten was van de toenmalige Koning Dion. “Het gaat goed met de Angorageiten. We hebben enorm veel jonge aanwas, dus de ouwe hap kan zo langzamerhand wel een stapje opzij doen. Maar stilzitten is natuurlijk geen optie.” Donderdagavond, op de kop af tien jaar na de oprichting, richtten ze de Schuttersvereniging De Kromme Loop op. Een nieuwe, uiterst luidruchtige loot onder de roemruchte anders-dan-andere carnavalsvierders.

 

En waar anders dan bij Benno Schwering van De Steeg, de jaarlijkse residentie van de Geiten, werd de ‘officiële’ verenigingsakte ondertekend. Sterker, de uitbater zelf fungeerde voor deze ene keer -en getooid met jagershoedje- als parttime notaris. In het negen pagina’s tellende document wordt uitvoerig ingegaan op lidmaatschap, bestuursverantwoordelijkheden en overige statuten, maar de kern van het verhaal zit toch in de primaire doelstelling: ‘het in ere houden en cultiveren van oude volksgebruiken, meer in het bijzonder het organiseren van schuttersfeesten, volksspelen en concoursen in Borne en omgeving’, zoals het in artikel 3 wordt omschreven.

 

Broedsel van enthousiasme

Kort en goed, de oude Angorageiten pakken hun nieuwe missie voor zover als mogelijk uiterst serieus op. “Dit is weliswaar een broedsel van enthousiasme, maar we willen het wel goed doen”, aldus Boomkamp. Daarom ook zijn tijdens de oprichtingsvergadering direct al het nieuwe verenigingslogo en de sportuitrusting gepresenteerd. “Kenmerkend voor de Angorageiten is het roze, onze nieuwe schuttersvereniging kiest voor bordeauxrood. Dit combineren we met een klassiek groene hoed en het veertje erop, daar komt ‘ie… is dan weer roze.” De bijna twintig van de in totaal 32 leden tellende vereniging ontvangen de presentatie met gejuich. De tap gaat nog maar eens open en de fantasieën nemen de vrije loop…

 

Op 14 september staat het allereerste schuttersfeest op de rol. Waar precies is nog een punt van discussie, maar dat het groots moet, wordt al snel duidelijk. Boomkamp: “Het moet een feest worden voor heel Borne, want we zijn er nu eenmaal om te verbinden en om samen iets met de gemeenschap te doen. Zo organiseren we niet alleen het vogelschieten voor de leden, maar ook een vrije uitloopcompetitie en aparte dameswedstrijd, terwijl er ook voor de kinderen voldoende vermaak zal zijn. De feesten worden ingeluid met een heuse optocht naar het schietterrein, waarin de vaandelzwaaiers onder de leden de stoet voorafgaan.”

 

En zo voltrekt zich donderdagavond het tienjarig bestaan van de Angorageiten als waren ze nog piepjong, onervaren en over elkaar heen struikelend van enthousiasme. ‘We gaan het doen!’ is de algehele overtuiging en als de luidruchtige oprichtingsvergadering de voorbode is van hetgeen er nog volgt, zal De Kromme Loop nog vaak van zich laten horen en spraakmakend zijn. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Bert — 03 mei 2019
Wist niet dat je bij de steeg binnen mocht roken
mark — 03 mei 2019
Wel leuk dat we een tweede openbare vereniging erbij hebben. De andere is dat niet zie hieronder http://www.schuttersvereniging-borne.nl

‘Mijn kleding vertelt een verhaal’

Maud Groote Schaarsberg werd al op jonge leeftijd geboeid door de wereld van textiel en kleding....
11-04-2021

Online live-concert Double6 en Pia

Op de dag die eigenlijk in het teken zou staan van het jaarlijkse Borne op z’n Best,...
08-04-2021

De traditie van het paasvuur in Borne

Zeg je Pasen, zeg je Twente en dat betekent folklore. Paasgebruiken binden al eeuwen de...
04-04-2021

‘Kijk om je heen en recycle!’

Vrijdagmiddag openden Yvonne Denekamp en Marie-jozé Soppe hun opvallende tentoonstelling...
02-04-2021

Heemkundevereniging toont textielverleden

Hoe zag de wereld er ten tijde van de Stoomweverij van Spanjaard uit? Leo Congert is maandenlang...
29-03-2021

Wat bloeit daar in de herfst in Borne?

Op 26 februari is het community art project `Borne Bloeit` van start gegaan. Een initiatief van...
22-03-2021