Ouwe hap Angorageiten schietend verder
03-05-2019
LEDEN VAN HET EERSTE UUR RICHTEN ‘SCHUTTERSVERENIGING DE KROMME LOOP’ OP

Ouwe hap Angorageiten schietend verder

“Het moest er een keertje van komen”, vertelt Matthijs Boomkamp die in het carnavalsjaar 2015-2016 nog een van de adjudanten was van de toenmalige Koning Dion. “Het gaat goed met de Angorageiten. We hebben enorm veel jonge aanwas, dus de ouwe hap kan zo langzamerhand wel een stapje opzij doen. Maar stilzitten is natuurlijk geen optie.” Donderdagavond, op de kop af tien jaar na de oprichting, richtten ze de Schuttersvereniging De Kromme Loop op. Een nieuwe, uiterst luidruchtige loot onder de roemruchte anders-dan-andere carnavalsvierders.

 

En waar anders dan bij Benno Schwering van De Steeg, de jaarlijkse residentie van de Geiten, werd de ‘officiële’ verenigingsakte ondertekend. Sterker, de uitbater zelf fungeerde voor deze ene keer -en getooid met jagershoedje- als parttime notaris. In het negen pagina’s tellende document wordt uitvoerig ingegaan op lidmaatschap, bestuursverantwoordelijkheden en overige statuten, maar de kern van het verhaal zit toch in de primaire doelstelling: ‘het in ere houden en cultiveren van oude volksgebruiken, meer in het bijzonder het organiseren van schuttersfeesten, volksspelen en concoursen in Borne en omgeving’, zoals het in artikel 3 wordt omschreven.

 

Broedsel van enthousiasme

Kort en goed, de oude Angorageiten pakken hun nieuwe missie voor zover als mogelijk uiterst serieus op. “Dit is weliswaar een broedsel van enthousiasme, maar we willen het wel goed doen”, aldus Boomkamp. Daarom ook zijn tijdens de oprichtingsvergadering direct al het nieuwe verenigingslogo en de sportuitrusting gepresenteerd. “Kenmerkend voor de Angorageiten is het roze, onze nieuwe schuttersvereniging kiest voor bordeauxrood. Dit combineren we met een klassiek groene hoed en het veertje erop, daar komt ‘ie… is dan weer roze.” De bijna twintig van de in totaal 32 leden tellende vereniging ontvangen de presentatie met gejuich. De tap gaat nog maar eens open en de fantasieën nemen de vrije loop…

 

Op 14 september staat het allereerste schuttersfeest op de rol. Waar precies is nog een punt van discussie, maar dat het groots moet, wordt al snel duidelijk. Boomkamp: “Het moet een feest worden voor heel Borne, want we zijn er nu eenmaal om te verbinden en om samen iets met de gemeenschap te doen. Zo organiseren we niet alleen het vogelschieten voor de leden, maar ook een vrije uitloopcompetitie en aparte dameswedstrijd, terwijl er ook voor de kinderen voldoende vermaak zal zijn. De feesten worden ingeluid met een heuse optocht naar het schietterrein, waarin de vaandelzwaaiers onder de leden de stoet voorafgaan.”

 

En zo voltrekt zich donderdagavond het tienjarig bestaan van de Angorageiten als waren ze nog piepjong, onervaren en over elkaar heen struikelend van enthousiasme. ‘We gaan het doen!’ is de algehele overtuiging en als de luidruchtige oprichtingsvergadering de voorbode is van hetgeen er nog volgt, zal De Kromme Loop nog vaak van zich laten horen en spraakmakend zijn. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Bert — 03 mei 2019
Wist niet dat je bij de steeg binnen mocht roken
mark — 03 mei 2019
Wel leuk dat we een tweede openbare vereniging erbij hebben. De andere is dat niet zie hieronder http://www.schuttersvereniging-borne.nl

Borns Kleinkoor repeteert bij BZSV

Het ziet er wat raar uit… Acht mannen, naast de voetbalvelden en tussen de gebouwen van...
24-06-2020

Bussemakerhuis vanaf 1 juli weer open

Na maandenlange sluiting in verband met de opgelegde maatregelen ter voorkoming van het Covid-19...
23-06-2020

Wedeplanten in Hertme

Rijksmuseum Twenthe heeft onlangs samen met Waterschap Vechtstromen langs de oever van de...
20-06-2020

Kulturhus start met vlogpodium

Dat de coronacrisis ook tot mooie dingen kan leiden, bewijst het Kulturhus in Borne. Van het ene...
06-06-2020

Deur weer open bij Bussemakerhuis

Enkele dagen na de bekendmaking van de versoepeling van de Covid-19 maatregelingen staat de deur...
10-05-2020

Symbolisch licht voor paters Zenderen

“Eigenlijk zouden we 3 april in Hertme zijn”, aldus Frank Vennegoor van het...
05-05-2020