Ouwe hap Angorageiten schietend verder
03-05-2019
LEDEN VAN HET EERSTE UUR RICHTEN ‘SCHUTTERSVERENIGING DE KROMME LOOP’ OP

Ouwe hap Angorageiten schietend verder

“Het moest er een keertje van komen”, vertelt Matthijs Boomkamp die in het carnavalsjaar 2015-2016 nog een van de adjudanten was van de toenmalige Koning Dion. “Het gaat goed met de Angorageiten. We hebben enorm veel jonge aanwas, dus de ouwe hap kan zo langzamerhand wel een stapje opzij doen. Maar stilzitten is natuurlijk geen optie.” Donderdagavond, op de kop af tien jaar na de oprichting, richtten ze de Schuttersvereniging De Kromme Loop op. Een nieuwe, uiterst luidruchtige loot onder de roemruchte anders-dan-andere carnavalsvierders.

 

En waar anders dan bij Benno Schwering van De Steeg, de jaarlijkse residentie van de Geiten, werd de ‘officiële’ verenigingsakte ondertekend. Sterker, de uitbater zelf fungeerde voor deze ene keer -en getooid met jagershoedje- als parttime notaris. In het negen pagina’s tellende document wordt uitvoerig ingegaan op lidmaatschap, bestuursverantwoordelijkheden en overige statuten, maar de kern van het verhaal zit toch in de primaire doelstelling: ‘het in ere houden en cultiveren van oude volksgebruiken, meer in het bijzonder het organiseren van schuttersfeesten, volksspelen en concoursen in Borne en omgeving’, zoals het in artikel 3 wordt omschreven.

 

Broedsel van enthousiasme

Kort en goed, de oude Angorageiten pakken hun nieuwe missie voor zover als mogelijk uiterst serieus op. “Dit is weliswaar een broedsel van enthousiasme, maar we willen het wel goed doen”, aldus Boomkamp. Daarom ook zijn tijdens de oprichtingsvergadering direct al het nieuwe verenigingslogo en de sportuitrusting gepresenteerd. “Kenmerkend voor de Angorageiten is het roze, onze nieuwe schuttersvereniging kiest voor bordeauxrood. Dit combineren we met een klassiek groene hoed en het veertje erop, daar komt ‘ie… is dan weer roze.” De bijna twintig van de in totaal 32 leden tellende vereniging ontvangen de presentatie met gejuich. De tap gaat nog maar eens open en de fantasieën nemen de vrije loop…

 

Op 14 september staat het allereerste schuttersfeest op de rol. Waar precies is nog een punt van discussie, maar dat het groots moet, wordt al snel duidelijk. Boomkamp: “Het moet een feest worden voor heel Borne, want we zijn er nu eenmaal om te verbinden en om samen iets met de gemeenschap te doen. Zo organiseren we niet alleen het vogelschieten voor de leden, maar ook een vrije uitloopcompetitie en aparte dameswedstrijd, terwijl er ook voor de kinderen voldoende vermaak zal zijn. De feesten worden ingeluid met een heuse optocht naar het schietterrein, waarin de vaandelzwaaiers onder de leden de stoet voorafgaan.”

 

En zo voltrekt zich donderdagavond het tienjarig bestaan van de Angorageiten als waren ze nog piepjong, onervaren en over elkaar heen struikelend van enthousiasme. ‘We gaan het doen!’ is de algehele overtuiging en als de luidruchtige oprichtingsvergadering de voorbode is van hetgeen er nog volgt, zal De Kromme Loop nog vaak van zich laten horen en spraakmakend zijn. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Bert — 03 mei 2019
Wist niet dat je bij de steeg binnen mocht roken
mark — 03 mei 2019
Wel leuk dat we een tweede openbare vereniging erbij hebben. De andere is dat niet zie hieronder http://www.schuttersvereniging-borne.nl

Speelfilm Lina 11 oktober in premičre

Het is alweer ruim tien jaar geleden dat Bornenaar Hans Mulder en Karin Nijhof van Aveleijn het...
17-09-2020

‘Eindelijk weer eens een live concert’

Zaterdagavond werd de concertdriedaagse in het Openluchttheater Hertme afgesloten met een...
13-09-2020

Rondje langs het cultureel erfgoed

Wederom is er in deze coronatijd een creatieve oplossing gevonden om cultuur onder de aandacht...
12-09-2020

Pieter Omtzigt over tanend vertrouwen

Niemand minder dan Pieter Omtzigt is op zondagmiddag 27 september de spreker tijdens het eerste...
12-09-2020

Nielson intiem in Hertme

Het mocht weer, het kon weer, Metropool Open Air concerten in het mooie openluchttheater van...
10-09-2020

Roodkapje vermaakt klein én groot

Zondagmiddag was Roodkapje in Hertme. Met in haar kielzog de wolf, Assepoester, een geit en de...
06-09-2020