Russische muziek brengt harten op hol
DERDE CONCERT OOST-NEDERLANDS SYMFONIEORKEST IN OPENLUCHTTHEATER

Russische muziek brengt harten op hol

Klassieke muziek in het Openluchttheater in Hertme is niet nieuw. Maar bijzonder blijft het wel. Daar waar acht weken geleden nog de Passiespelen werden opgevoerd en over drie weken het Afrika Festival de dienst uitmaakt, viel er zondagmiddag te genieten van het ONSO, het Oost-Nederlands Symfonie-orkest uit Enschede. Het orkest, onder leiding van dirigent Jeppe Moulijn, speelde Russische muziek van Korsakov, Moessorgksi en Tsjajkovski. De sopraan Aliya Akmadeeva deed met haar vertolking van drie aria’s nog eens een extra duit in het muzikale zakje.

 

Kwetterende vogels en een briesje

Het blijft ieder jaar een wonderlijke combinatie, een orkest met de omvang van het ONSO te zien excelleren in de open lucht van het knusse Hertmese theater. En ook tijdens de derde editie van dit optreden blijkt hoe mooi deze combinatie kan werken. De orkestleden, allemaal keurig in het zwart, maar voor een deel wel voorzien van zonnebril, een vrolijk gestemde dirigent die tussen de muziekstukken door iets over de achtergronden van de muziek vertelt, kwetterende vogels, een briesje op de achtergrond én een veelkoppig publiek dat intens van het gebodene geniet. Dát zijn de ingrediënten die het succes van de voorstelling maken tot wat het is.

 

Voorzitter Herman Hullegie van het Openluchttheater is in de pauze dan ook een gelukkig man. “Met 600 betalende bezoekers is dit concert natuurlijk geen kaskraker voor ons, maar het hoort nu eenmaal wel bij een podium als het onze. Voeg daarbij de gemoedelijkheid en het informele karakter van een middag als deze en dan kan ik niet anders dan tevreden zijn”, zo zegt hij. En datzelfde geldt voor de bezoekers. Niet voor niets krijgt het orkest na afloop van het concert een minutenlang durende staande ovatie. From Russia with Love, de titel van het concert, heeft de vonken bij hen overgebracht. Want wat is er ook mooier dan op een zonnige zondagmiddag in de open lucht te kunnen genieten van een concert dat weer klinkt als een klok. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024