‘Plekken van plezier’ gratis toegankelijk
10-09-2019
ZATERDAG 14 SEPTEMBER OPEN MONUMENTENDAG

‘Plekken van plezier’ gratis toegankelijk

Tijdens de Open Monumentendag, komende zaterdag 14 september, staat de amusementswaarde van ons cultureel erfgoed, de monumenten, centraal. Het landelijk thema luidt ‘Plekken van plezier’. Elk monument heeft een eigen verhaal dat het waard is om verteld te worden én te bezoeken.

 

Aansluiting bij Europees thema

Plekken van plezier sluit aan bij Arts and Entertainment, het thema van de European Heritage Days waar Open Monumentendag onderdeel van is. Het thema staat garant voor originele openstellingen: monumentale cafés, hotels en sociëteiten, monumentale sportstadia, maar ook (openlucht)theaters, muziektenten, pretparken en monumentale plekken waar ‘meisjes van plezier’ te vinden waren: het valt allemaal onder Plekken van plezier.

 

Open Monumentendag in Borne

Bertie Velthuis, secretaris van de Heemkundevereniging, vertelt: “Ook dit jaar organiseren we weer in het monumentenrijke Borne een Open Monumentenmiddag. Van twaalf tot vier zijn er een negental rijks- en gemeentelijke monumenten geopend. De St. Stephanuskerk begint zelfs al een uurtje eerder en gaat een half uur langer door. Er wordt geen entree gevraagd.”

 

De monumenten

  • Museum Bussemakerhuis, Ennekerdijk 11
  • Bornse Synagoge - Ennekerdijk 17
  • Dorset Mansion House - Grotestraat 167
  • Wagenloods erve Rientjes - Meijershof 4
  • Het Spanjaardgemaal - Piepersveldweg
  • St. Stephanuskerk - Stationsstraat/Grotestraat
  • Doopsgezinde kerk - Ennekerdijk 17
  • Toren van de Oude Kerk en Oude Kerk - Oude Kerkstraat

 

Vijf escape rooms

Velthuis: “Vorig jaar zijn we gestart met Escape rooms. Dat was een groot succes. Dit jaar hebben we het naar vijf locaties kunnen uitbreiden. Speciaal voor kinderen van de basisscholen zijn er in Museum Bussemakerhuis, Bornse Synagoge, Dorset Mansion House, Spanjaardsgemaal en de Wagenloods Escape rooms ingericht. Op een speelse wijze maken kinderen kennis met historische panden, hun vroegere functie, hun vroegere gebruikers en bewoners. Bij de entree ontvangt de jeugd vragen. Bij een goed antwoord wordt de tocht vervolgd. De jongere verzamelt letters op de vijf locaties die worden bezocht. Dit vormt een zin. Bij de juiste oplossing ontvangt de deelnemer een prijsje.”

 

Spanjaardgemaal

Aan de Piepersveldweg/Veldhuisweg staat Het Spanjaard gemaal met de twee achterliggende vijvers, een gemeentelijk monument uit 1916. Gebouwd in opdracht van Jacob Spanjaard (1873-1934) die de bijnaam ‘God van Borne’ kreeg. Water was nodig voor de textielindustrie. Elk uur, om 11.00 uur de eerste en 15.00 uur de laatste, is er het ‘Verhaal van Spanjaard’ en een rondleiding over het unieke terrein, verzorgd door Peter Welles. De stichting vrienden Spanjaardgemaal wil dit unieke bouwwerk bewaren en overdragen naar de volgende generatie.

 

Oude Kerk

Wie Borne, zonder drone, van boven af wil bekijken, kan zaterdag de toren van de Oude Kerk beklimmen. De restauratiewerkzaamheden van de kerk zijn inmiddels gestart. In het schip van het monument is er een expositie van kunstwerken uit de actie: Kunst in de kerk. Deze worden op zondag 15 september vanaf 11.00 uur per opbod verkocht. De opbrengst komt ten goede aan het herstel van de eeuwenoude kerk.

 

Monumenten Hertme en Zenderen

Velthuis zou graag de openstelling van het aantal monumenten willen uitbreiden, ook in de kerkdorpen. “In Hertme staat bijvoorbeeld het gemeentelijk monument Het Spookhuis. Nu is men nog met de opbouw bezig. Het zou een mooie aanvulling zijn. Als men in Hertme en Zenderen zegt dat een pand ook de moeite waard is, dan voegen wij dat eraan toe. We staan open voor uitbreiding van de openstelling van ons cultureel erfgoed tijdens Open Monumentendag.” (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024