Toost op de Bornsche Bevrijdingsbitter
WEDUWE VAN SLIJTER GERRIT VAN WEZEL NEEMT EERSTE KRUIKJE IN ONTVANGST

Toost op de Bornsche Bevrijdingsbitter

Zoals inmiddels genoegzaam bekend viert Borne op 3 april 2020 het feit dat het 75 jaar geleden werd bevrijd. Tal van festiviteiten en gebeurtenissen zullen dan deze bijzondere dag gaan kleuren. Festiviteiten en gebeurtenissen die natuurlijk geld kosten en om die reden heeft de Stichting Belevingstheater Oorlogslogstijd en Bevrijding Borne het nuttige met het aangename verenigd en in samenwerking met slijterij De Barrique een eenmalige Bornse kruidenbitter uitgebracht. Van elk verkocht kruikje komt 2 euro ten goede aan de Stichting ter dekking van de onkosten. Het eerste kruikje werd vrijdagmiddag aangeboden aan mevrouw Van Wezel, weduwe van Gerrit van Wezel, ooit dé slijter in Borne, die naam en faam verwierf met zijn kruidenbitter.

 

De bijzondere aanbieding vond plaats voor het decor van de vroegere kruidenierswinkel annex slijterij van Van Wezel, dat sinds enkele jaren staat te pronken in Het Dijkhuis. De kastenwand is een replica; het origineel staat nog steeds op de plek waar vroeger de Volharding stond, de nering van Van Wezel aan De Bleek, en waar nu De Eetkamer is gevestigd.

 

‘Glimmen van genoegen’

Mevrouw Van Wezel straalt dan ook van trots om op deze plek het eerste kruikje in ontvangst te mogen nemen. “Ik vind het een geweldige eer”, zo zegt ze in een dankwoord, vechtend tegen haar tranen. “Mijn man Gerrit heeft in de jaren ’60 de bijzondere receptuur ontwikkeld en sindsdien zijn er vele honderden liters van verkocht. Hij zou glimmen van genoegen als ‘ie wist dat de opbrengst van zijn kruidenbitter nu deels ten goede komt aan het vieren van de bevrijding.”

 

Daarna was het de beurt aan Dick Ellenbroek van de Stichting om het allereerste kruikje aan mevrouw Van Wezel te overhandigen, natuurlijk vergezeld van een prachtige bos bloemen. Samen met een aantal bewoners van Het Dijkhuis werd vervolgens een toost uitgebracht op het bijzondere moment, waarbij louter goedkeurende blikken na het proeven van het bijzondere drankje zichtbaar waren...

 

De Bornsche Bevrijdingsbitter is vanaf zaterdag, behalve bij slijterij De Barrique, te verkrijgen bij De Ster aan de Marktstraat en restaurant Hertme’s Ambacht in Hertme. “Het kruikje, voorzien van een eenmalig etiket, bevat 35cl kruidenbitter, kent een alcoholpercentage van 30% en kost € 7,95. Zoals gezegd gaat van elk kruikje 2 euro naar de Stichting om daarmee de onkosten van de bevrijdingsfeesten te dekken, zo vult Thom Hilderink van De Barrique aan. “Een heel leuk cadeau voor de komende feestdagen.” (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton HUISKES — 22 okt 2019
Een prima initiatief van deze Stichting - tevens een eerbetoon aan slijterij en kruidenierswinkel van Wezel - een unieke zaak met een eigen karakter - en reserveer alvast 2 kruikjes nu (afhalen pas in november...)!

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024