Leren en ontdekken in het MaakLab
TETEM EN KULTURHUS LATEN JEUGD PROEVEN AAN TECHNIEK

Leren en ontdekken in het MaakLab

Tijdens het geslaagde Kulturhus-feestje afgelopen weekend was het ook in de kelder een drukte van belang. Daar kon naar hartenlust geëxperimenteerd worden met nieuwe technieken als 3D-printen, robotjes programmeren en volautomatisch foam snijden. Leuk voor de jeugd, maar ook voor volwassenen zo bleek, want menig vader was net zo gebiologeerd door de nieuwe wereld van de techniek als het meegebrachte kroost.

 

Mobiele MaakLabs in heel Twente

Het MaakLab, dat nog tot en met donderdag in het Kulturhus te vinden is, is een initiatief van Tetem, dat in heel Twente dergelijke activiteiten organiseert om kinderen zelf techniek te laten ontdekken en spelenderwijs te onderzoeken en te ervaren. “Niet iedereen heeft de mogelijkheid om met deze technieken te werken, het is toch wel duur materiaal, en op deze manier maken we het bereikbaar voor een grote groep”, legt Amel Zubeidy van Tetem uit. Het MaakLab is niet het enige dat Tetem samen met het Kulturhus doet. Regelmatig zijn er in de vakanties workshops in de bibliotheek. De komende kerstvakantie bijvoorbeeld een workshop drone-vliegen. “Dat is ook heel erg leuk”, zegt Amel enthousiast. “Kinderen vinden het prachtig om niet alleen een drone te besturen, maar ook te programmeren.”

 

Ontdekken en ervaren

De medewerkers van het Kulturhus hebben een training gevolgd om de jonge ontdekkers te kunnen begeleiden bij de soms ingewikkeld uitziende machines. “Maar er zijn ook overal techniekkaarten bij, zodat ze zelf aan de slag kunnen. Wij ondersteunen als ze er niet uitkomen en gaan dan samen oplossingsgericht kijken wat er mis ging en hoe ze weer op het juiste spoor komen. Het is belangrijk dat ze het zelf ervaren en vooral zelf ontdekken”, vertelt Marijke Adams. De jeugd die de weg naar het jongerencentrum weet te vinden is enthousiast en blijft vaak langer hangen dan oorspronkelijk de bedoeling was. “De 3D-pen is echt verslavend en ook de foamsnijder en de Ozobotjes zijn populair.” Maar er is nog veel meer te doen. Voor ieder is er wel iets bij dat aanspreekt.

 

Het mobiele MaakLab is nog geopend op dinsdag 11 december van 11.00 uur tot 16.00 uur, woensdag 12 december van 10.00 uur tot 17.00 uur en donderdag van 12.00 uur tot 17.00 uur is alweer de laatste mogelijkheid om allerlei leuke nieuwe mogelijkheden uit te proberen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024