SBC wil vooral de smeerolie zijn
17-12-2019
STICHTING BORNS CARNAVAL VIERT HAAR 11-JARIG JUBILEUM BESCHEIDEN

SBC wil vooral de smeerolie zijn

De Stichting Borns Carnaval viert haar 11-jarig bestaan. Volgens voorzitter Henk van den Berg nu niet direct een reden om met veel uitbundigheid dit voor carnavalsbegrippen magische getal te vieren, maar toch… Helemaal in stilte zal het feestje dan ook niet verlopen. “Maar de stichting doet haar werk vooral achter de schermen, we willen de smeerolie zijn voor de aangesloten verenigingen en daarmee het carnavalsfeest in Borne en haar kerkdorpen naar het allerhoogste plan tillen”, klinkt het gedecideerd.

 

Op de vuist

Van den Berg, zelf in 1984 nog adjudant bij De Melbuulkes, vertelt met graagte over de tijd, waarin het nog niet allemaal zo geolied verliep als nu. Het was de tijd van Karnoverco, de voorloper van het SBC. “De tijd ook, waarin de verenigingen elkaar bij wijze van spreken de tent uitvochten en soms letterlijk samen op de vuist gingen. De concurrentie was immers groot”, zo weet hij. Toch kwam er op enig moment een kentering en ontstond het besef dat samenwerken ook kansen met zich mee zou kunnen brengen. “Tijdens het 33-jarig bestaan van De Melbuulkes, nu elf jaar geleden, was het zover. Met een aantal mensen besloten we dat er een nieuwe structuur moest komen waarin de aangesloten verenigingen zich zouden kunnen herkennen en ik werd gevraagd om die kar te gaan trekken.”

 

En zo ontstond in 2008 de Stichting Borns Carnaval, kortweg SBC. Van den Berg: “We voerden een nieuw bestuursmodel in met een volwaardige zetel voor alle aangesloten verenigingen, maakten keiharde afspraken welke vereniging de stadsprins zou mogen leveren en zo meer. Natuurlijk waren er wat erfenisjes, waarvoor de plooien nog gladgestreken moesten worden, maar dat lukte. We waren af van het gesteggel en mooier nog: er ontstonden vriendschappen en de onderlinge binding groeide.”

 

Kwaliteitsslag

Terugkijkend op de afgelopen elf jaar kan Van den Berg dan ook niet anders dan trots zijn. “Vooral ben ik trots op de groep mensen die het allemaal doen. Die al hun energie erin steken om het carnaval in Borne goed op de kaart te zetten.” Naast de installatie van de Stadsprins, de afstemming van de feestelijkheden tussen de verschillende verenigingen en de sleuteloverdracht door de burgemeester is het vooral de Grote Bornse Carnavalsoptocht, waar SBC bemoeienis mee heeft. “Kwaliteit schrijven we daarin met hoofdletters. In de afgelopen elf jaar hebben we al een enorme kwaliteitsslag gemaakt, maar ik ben ervan overtuigd dat het nóg beter kan. En daar willen we voor knokken.”

 

In dat kader noemt hij ook de Carnahal die er enorm aan bijdraagt die gewenste kwaliteitsimpuls te realiseren. “Afgezien van het sociale aspect van samen bouwen biedt het veel meer facilitaire mogelijkheden. Op dit moment zijn we bezig met plannen de hal verder uit te bouwen, zodat er ook voor De Angorageiten, de nieuwkomer binnen het SBC, ruimte ontstaat. Want laat ik eerlijk zijn, ik ben hartstikke blij dat zij zich vorig jaar ook bij ons hebben aangesloten. Het was geen makkelijke weg, maar ze horen er nu wel bij!”

 

‘Een grote wens, de kinderoptocht’

Een andere opvallende activiteit van het SBC is het sponsordorp tijdens de optocht. “Daar zijn we dit jaar voor het eerst mee gestart en het bleek een schot in de roos. Een uniek moment om die saamhorigheid in Borne handen en voeten te geven. Ik kan je dan ook verzekeren dat we dit op zaterdag 22 februari nog grootser zullen aanpakken. En nu ik toch bezig ben, ik heb nog wel een grote wens en dat is een heuse kinderoptocht. Hoe mooi zou het zijn om de jongste generatie ook bij het carnaval in Borne te betrekken? Sterker nog, ik denk dat het nodig is, want we moeten nu eenmaal vooruitkijken”, aldus de preses.

 

Voor de buitenwacht wordt het 11-jarig jubileum van de stichting vooral zichtbaar door het uitbrengen van een bijzondere applicatie én een jubileumpin die tijdens de installatie van de Stadsprins op zondag 9 februari worden gepresenteerd. Ook wordt er elf weken lang op de facebookpagina van de Stichting een actie gehouden, waarmee fraaie prijzen zijn te winnen. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024