Zwarte rand om Dakar Rally
14-01-2020
MOTORRIJDER PAOLO GONCALVES DODELIJK VERONGELUKT

Zwarte rand om Dakar Rally

Tijdens de zevende etappe van de Dakar Rally in Saudi-Arabië overleed de Portugese motorcoureur Paolo Gonçalves. Mirjam Pol reed langs het ongeval en voelde direct dat de situatie ernstig was. “De special was snel met zo hier en daar een verdwaalde duin. De kilometers vlogen voorbij, totdat... ik langs een ernstig uitziend ongeval reed. Er stond een helikopter, wat andere motorrijders en er lag een motorrijder op de grond. Het was een high speed stuk, ik reed in het stof van enkele voorgangers én er kwam een gevaar aan in mijn roadbook. Tijd om de situatie goed te bekijken had ik niet. Maar ik zag wel dat het niet klopte; niemand was bezig met de motorrijder op de grond. En dat is geen goed teken. Als er een deelnemer een ongeval heeft gehad, zit er altijd een Medic bij. En nu niet...”

 

Onbehaaglijk onderbuikgevoel

“Eigenlijk wist ik gelijk 'dit is niet goed', maar wilde op dat moment niet aan die gedachte toegeven. Toch ontstond er bij mij zo'n onbehaaglijk onderbuikgevoel en bleef de gedachte van 'het ergste scenario' door mijn hoofd heen spoken. Maar de special ging verder en ik moest mijn kop erbij houden. Eenmaal terug in het bivak werd ik opgevangen door Henk Hellegers, onze teammanager. 'Weet je het al?', vraagt hij mij. ‘Niet officieel, maar er is iemand verongelukt, niet?’ Henk antwoordt: 'Ja, Paulo'. Nee. Niet Paolo. Paulo was mijn teamgenoot in 2007 en 2008 als mederijder en later ook nog toen hij als fabrieksrijder bij HRC Honda reed en ik daar in de assistentie zat. Zo'n vriendelijke kerel, één bonk energie, altijd iedereen groeten en goede zin. Veertig jaar, vrouw en twee kinderen, rijdend voor het fabrieksteam van Hero. Henk kende hem nog veel beter. Henk en ik hebben wat gepraat, maar vooral een lange tijd gewoon dom voor ons uit zitten staren.”

 

Sfeer bedrukt

“Wij motorrijders, we weten het, wij beoefenen een risicosport. Het kan altijd gebeuren, maar denken altijd 'dat overkomt ons niet'. Paolo is in het harnas gestorven, bezig met wat hij het liefste deed, motorrijden. De sfeer in het bivak is uiteraard bedrukt. De organisatie, in overleg met Paulo's team en de betrokken rijders bij het inroepen van de helikopter en het ongeval, besloten de etappe van vandaag te cancellen. Wij krijgen even een dagje om het te verwerken en het een plekje te kunnen geven.

Het is hier één grote rallyfamilie. Het gaat je goed, Paulo...”

 

Na een dag rouw vertrokken ook de motorrijders weer voor de negende etappe. "De Dakar gaat door en Paolo zal in gedachten meerijden." Mirjam start als 42ste, in een gecombineerd deelnemersveld van motoren en quads. Na een lange dag blijkt Mirjam gefinisht te zijn op een 45e plek, wat haar ook in het algemeen klassement op dezelfde positie brengt.

 

De Dakar Rally duurt nog tot en met aanstaande vrijdag.

 

Foto’s © FOTOP

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Inschrijving Run Bike Run gestart

Bereid je voor om je sportschoenen aan te trekken en je fiets van de haak te halen, want op 24...
23-04-2024

Zwaar verlies voor BZSV in Gorssel

Waar BZSV tijdens de heenwedstrijd nog aardig partij wist te bieden aan Gorssel was het...
22-04-2024

NEO wint ruim van Grol: 5-0

Na een mooie minuut stilte vanwege het overlijden van Erik Rouhof kreeg NEO direct al twee...
22-04-2024

Apollo 8 strandt in halve finale tegen VV Utrecht

Apollo 8 is in de stijd om de landstitel gestrand in de halve finale. In eigen huis was na de...
22-04-2024

Daar gaat hal 1

Wethouder David Vermorken mocht woensdagmiddag een stukje muur van sporthal 1 van sportcomplex...
17-04-2024

Scouting Twickel Borne regionaal winnaar

Bij de Regionale Scouting Wedstrijden Twenteland, die afgelopen weekend werden gehouden aan het...
17-04-2024