Speelfilm Lina 11 oktober in premičre
17-09-2020
GROTE BORNSE INBRENG BIJ VERFILMING VAN INDRINGEND VERHAAL

Speelfilm Lina 11 oktober in premičre

Het is alweer ruim tien jaar geleden dat Bornenaar Hans Mulder en Karin Nijhof van Aveleijn het idee ontwikkelden om - samen met professionals, amateurs en mensen met een beperking - een speelfilm te maken. Toch duurde het tot februari vorig jaar voordat de camera’s gingen draaien. Een proces dat bijna anderhalf jaar zou duren. Over enkele weken moet het tot één vloeiend geheel gemonteerd zijn en de speciaal daarvoor gecomponeerde filmmuziek zijn ingepast. Zondagmiddag 11 oktober is de feestelijke première voor spelers, medewerkers en genodigden in het Kulturhus. Dezelfde avond om 20.00 uur volgt dan de openbare première.

 

Groene licht

Het was inderdaad een lange weg die Mulder en Nijhof in aanloop naar de première moesten volgen. Het script voor de speelfilm schreef Mulder immers al in 2009-2010. Er werden sponsoren gezocht en gevonden, maar door onvoorziene omstandigheden moest de start van het project tot twee keer toe worden uitgesteld, waardoor er ook weer sponsoren afhaakten en er dus een kleiner budget beschikbaar was. Om die leemte op te vullen schreef Mulder een boek over Lina, de hoofdrolpeelster in de film. Bijna twee jaar geleden kwam het groene licht en konden de cast en crew worden benaderd. De professionals vielen buiten de boot, maar alle semi-professionals en amateurs zegden hun belangeloze medewerking toe.

 

Hans Mulder werd de regisseur van het geheel, Hertmenaar Jan Kolner (die onder meer ook de oorlogsdocumentaire Nooit Verteld vervaardigde) tekende voor het beeld en geluid en Hans Klerkx uit Almelo componeerde de muziek. De filmopnamen vonden her en der in Twente plaats, zoals ook op het veld van NEO, waar Lina voetbalde (zie ook ons eerdere bericht ‘NEO voor even filmstudio’).

 

De zoektocht van Lina

Al met al ontstond een indringend geheel van bijna anderhalf uur, waarin Lina op zoek is naar een wereld zonder verschil, waarin ze mag zijn wie ze is: een meisje met een verstandelijke beperking. De thuissituatie van Lina werkt daar niet echt aan mee. Gescheiden ouders, een aan alcohol verslaafde vader en een zus met borderline zijn er voorbeelden van. Het wordt dan ook een complexe zoektocht, waarin ze maar één ding wil: vrienden om samen leuke dingen te doen.

 

Zoals gezegd staat de première van de film op zondag 11 oktober op de agenda. Ook in de week daaropvolgend wordt de film gedraaid. Kaarten hiervoor zijn bij het Kulturhus te bestellen. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Alu Schokker — 17 sep 2020
Vanmiddag geopereerd , maar dit spreekt me erg aan.Zijn zelf groitouders van een kindje met Down.
Herman — 17 sep 2020
Trailer ziet er al heel goed uit, serieuze, emotionele en angstige momenten.
Nu de film straks nog zien.

 

 

Meijershof weer open voor passanten

Begin dit jaar gooide Frank Rientjes de doorgang over zijn perceel aan de Meijershof in het...
21-10-2020

Industrieel landschap om naar te kijken

Het is één van de weinige plekken in Borne waar kunst op een veilige manier en...
12-10-2020

Glamoursfeer bij premičre Lina

Er waren fotografen, er lag een rode loper, een aantal actrices verscheen in galajurk en een...
11-10-2020

Zwart in de westerse kunst

Max Put, kunsthistoricus uit Leiden, nam de toehoorders van de Bornse Kunstkring dinsdagmorgen...
07-10-2020

Concert in bijzondere omstandigheden

Normaal gesproken rent de Bornse Harmonie van het ene evenement naar het andere. Van kleine...
05-10-2020

Geen feestelijke premičre van Lina

Komende zondag, 11 oktober, zou voor spelers, medewerkers, sponsoren en genodigden om 13.30 uur...
04-10-2020