Koor Mix viert 25 jaar met ‘10.000 Dagen concert’
OP ZONDAGMIDDAG 25 JUNI IN DE KLOOSTERGAARDE ZENDEREN

Koor Mix viert 25 jaar met ‘10.000 Dagen concert’

Eigenlijk kunnen ze zelf ook wel om de titel lachen. ‘Ze’ zijn in dit geval Fons van Os en Gerard Welberg, twee gebruinde pensionado’s die al ruim 27 jaar resp. als dirigent en voorzitter een van de bakens zijn binnen het springlevende Koor MIX in Zenderen. “Twee jaar geleden, midden in de coronatijd, bestonden we 25 jaar. Van een feestje kwam toen uiteraard niets, maar die schade halen we nu eind juni in. Alleen ontbrak het nog aan een naam voor ons uitgestelde jubileumconcert. Met enig telwerk kwamen we op 10.000 dagen”, aldus de trots klinkende Van Os. “En het wordt nog heel bijzonder ook”, vult Welberg aan. “Een luchtig concert in festivalsfeer, met de Tis Ma Waj Went Band en de G-dansers van Cladans die gastoptredens verzorgen.”
 

25 Jaar in de kerk

Van Os en Welberg weten nog precies hoe de oprichting destijds verliep. “Met onze koorachtergrond wilden we gewoon iets nieuws beginnen. Wie kunnen we nog meer uitnodigen? was toen de belangrijkste vraag. Het antwoord kwam al snel en in een mum van tijd hadden we meer dan tien enthousiaste koorleden gestrikt. Daarna stapten we naar de parochiekerk in Zenderen met de vraag of we daar konden repeteren. Het mocht, met als tegensprestatie vier optredens tijdens de vieringen. Al met al hebben we 25 jaar in de kerk gezongen, pas twee jaar geleden maakten we de overstap naar de kantine van ZV.”
 

In de loop der jaren is er desondanks wel heel veel veranderd binnen het koor, al zijn er nog steeds 13 zangers van het eerste uur actief. Welberg: “Inmiddels tellen we 37 actieve leden, waarvan maar liefst 12 heren. En dat is voor zo’n koor best bijzonder. “Ook het repertoire is behoorlijk veranderd. We zingen bijna geen religieuze liederen meer, maar vooral ook pop en andere eigentijdse nummers. Maar het belangrijkste van alles is gewoon rechtovereind gebleven. En dan bedoel ik het plezier en de saamhorigheid onder elkaar. Nog belangrijker dan onze zangkwaliteiten misschien…”
 

‘Alleen de nummers die we zelf mooi vinden’

Daar moet Van Os echter even op inbreken, want “we willen de lat wel zo hoog mogelijk leggen. Al moet je je eigen grenzen wel kennen natuurlijk. Zo weten we inmiddels dat choreografie niet ons sterkste punt is. Dansen en tegelijk zingen gaat ‘m bij ons niet worden. En dat moet je dan ook niet willen nee. Toch willen we wel hartstikke goed zingen, maar alleen de nummers die we zelf mooi vinden.”
 

Het komende jubileumconcert vormde voor beide voormannen ook een mooi moment om aan te geven hun stokje te willen overdragen. Wat Fons betreft bijna letterlijk (“Al gebruik ik helemaal geen baton…”), want ergens in september zal Niklas Kötter het dirigeerwerk overnemen. “En daar ben ik heel blij mee, want Niklas heeft een conservatoriumopleiding gevolgd en inmiddels de nodige dirigeerervaring met andere koren.” Welberg hoopt begin volgend jaar een nieuwe voorzitter te kunnen presenteren. Maar zingen bij MIX, dat blijven ze gewoon doen. “Veel te leuk, dat laten we niet los.”
 

Het ‘10.000 Dagen Concert’ wordt zondag 25 juni gehouden in de Sortimentstuin Kloostergaarde in Zenderen en begint om 14.30 uur. Zoals gezegd verzorgen de Tis Ma Waj Went Band en de G-dansgroep van Cladans enkele gastoptredens. Het concert duurt tot plm. 17.30 uur - “Maar met een after party weet je het natuurlijk nooit”, verklapt Welberg - en is gratis te bezoeken. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024