Maico Ordelmans met Vault op weg naar internationale bekendheid
07-05-2021
METALHEAD ROEPT NUMMER ‘THE 21 GRAMS THEORY’ UIT TOT ROCKNUMMER 2020

Maico Ordelmans met Vault op weg naar internationale bekendheid

Tot grote verrassing van de Twentse band Vault zelf, met de Bornse frontman Maico Ordelmans, werd hun recente nummer ‘The 21 grams theory’ door online magazine Metalhead Community in de Verenigde Staten uitgeroepen tot rocknummer van 2020. ‘Bizar nieuws’ noemt Maico het op zijn Facebook-pagina. Het biedt een uitgelezen kans voor de toekomst van de band, die juist afgelopen jaar vanwege corona een vliegende start aan diggelen zag slaan.
 

Groot was de teleurstelling van de mannen van de band Vault toen op 12 maart 2020 de lockdown effectief werd en de geplande tour als voorprogramma van de beroemde Canadese symfoband Saga werd gecanceld. Een tour die in het teken zou staan van de promotie van hun eerste EP.
 

Keuze voor muziek

Nadat hij op zesjarige leeftijd al een tijdje een akoestische gitaar had geprobeerd, werd Maico Ordelmans in de tweede klas van de Grundel door een klasgenoot geprikkeld om op de elektrische tour te gaan. Na zijn tl-opleiding op Twickel Borne en een ROC-opleiding Kunst en Cultuur werkte Maico drie jaar als bedrijfsleider bij Action, voordat hij de keuze van zijn leven maakte door zich aan te melden voor het conservatorium in Enschede. Daarvoor was Ordelmans al langere tijd actief geweest in bands als Troops of Doom (metal), Hufterbuks (punky rock and roll) en Auftglauft (jazzfunk) en deed op die manier veel ervaring op in zeer uiteenlopende stijlen.

Op het conservatorium focuste Maico zich een tijdlang op zijn studie zonder daarbij in een band te spelen, maar hij ontmoette daar wel Casper, Kyle en Bram die op dit moment samen met hem Vault vormen. In die periode schreef Ordelmans veel muziek die hij opnam in zijn thuisstudio. Vier van die nummers zijn uitgebracht op de EP Blindfolds Aside, waarvan ‘The 21 grams theory’ er een is. De videoclip daarvan is overigens gemaakt door Maico Ordelmans zelf.
 

Progrock

De muziek van Vault valt te categoriseren onder progrock, een genre dat bekend is geworden door bands als Genesis en Marillion, maar later via bv. Dream Theater en Porcupine Tree extra dimensies gekregen heeft, waar Vault met een eigen gezicht op voortborduurt.
 

Via connecties bij Metropool, waar Maico een tijd werkte, werd de plek in het voorprogramma van Saga binnengesleept en Vault maakte vinyl-uitgaves van de EP, die tijdens de shows aan de man zouden worden gebracht. Helaas, want het grootste deel van deze investering van maar liefst 5.000 euro staat inmiddels te verstoffen op de zolder van Ordelmans’ ouderlijk huis in Borne, waar de gitarist tijdelijk weer verblijft.
 

Het leven van een muzikant in een beginnende band is bepaald geen vetpot en Maico Ordelmans had en heeft diverse banen gehad om in zijn levensonderhoud te voorzien. Van gitaardocent bij POPsCOOL, gitaartechnicus van Jett Rebel tot zijn huidige baan bij the Guitarshop in Apeldoorn waar hij gitaren repareert en als video-editor verantwoordelijk is voor een deel van de marketing.

Toekomst

Vault heeft de opnames van het eerste volwaardige album inmiddels afgerond, alleen de mastering van de opnames moet nog plaatsvinden en vervolgens moet er worden nagedacht hoe het artwork van het album kan worden gerealiseerd. Daarvoor ziet Maico Ordelmans twee opties, aangezien ook dat weer een behoorlijke investering zal vragen. Een crowdfundingsactie zou een mogelijkheid kunnen zijn of het album laten uitbrengen door een platenmaatschappij die dan tevens de kosten van het artwork voor zijn rekening neemt.
 

Het bericht van Metalhead Community, maar ook de recente media-aandacht, leverde inmiddels al heel veel positieve reacties op en morgenavond staat er een Zoom-meeting gepland met een Italiaan die Vault wil helpen met een marketingstrategie.
 

De toekomst van Vault lijkt er rooskleurig uit te zien! Nu het einde van de lockdown nog. (HLR, Herman Lansink Rotgerink)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024