Borne is een biertje rijker
29-05-2021
MICHIEL TOEBES EN RONALD BOOTSMA BRENGEN HUN BURGUNDER OP DE MARKT

Borne is een biertje rijker

Het is zaterdagmorgen nog vóór twaalven als Michiel Toebes en Ronald Bootsma hun eerste kersverse biertjes schenken aan menig fijnproever. De brede glimlach op beide gezichten komt voort uit een gepaste trots en een grote dosis zelfverzekerdheid. Hun zelf gebrouwen Burgunder Gold is immers niet zomaar een biertje. “Nee hoor, het is een heel bijzonder speciaalbier, waarvoor een recept uit 1866, ja 1866!, als basis diende”, aldus Toebes.
 

De prille bierbrouwer, in het dagelijks leven politieman in Almelo, en zijn maat Ronald - die de kost verdient bij De Karelskamp in Almelo - hebben voor deze gelegenheid hun tenten opgeslagen bij slijterij De Barrique aan de Dorsvloer. “Thom was enkele weken geleden namelijk een van de eersten die van het nieuwe bier mocht proeven en besloot er direct een plek voor te creëren in zijn slijterij. Vandaar dat we onze Burgunder hier vandaag ook ten doop willen houden.”
 

Brouwseltjes

De prille hobby van beide Bornenaren begon zo’n anderhalf jaar geleden aan de keukentafel. Michel: “Natuurlijk houden we van een biertje en op enig moment vroegen we ons af waarom er zoveel Duitse en Engelse speciaalbieren op de markt zijn en zo weinig van eigen bodem. Terwijl er heel lang geleden heel veel lokale bierbrouwerijtjes in Nederland waren.” Ze blijken allemaal opgekocht en opgeslokt te zijn door de grote brouwers, zo weet hij. “Tegelijkertijd was onze nieuwsgierigheid gewekt, kochten we een boek waarin er meer over te lezen viel en struinden we het internet af. Zo kwamen we ook op een Nedersaksisch recept uit 1866. Het gevolg was dat we niet lang daarna met de nodige brouwseltjes in de weer waren.”
 

Volgens beiden is het hartstikke leuk om te doen, al vergt het meer tijd dan ze dachten. “Ja, er gaan behoorlijk wat uurtjes inzitten en eigenlijk worden het er steeds meer, maar nou ja… dan heb je ook wat moois”, vertelt Ronald lachend, terwijl hij ondertussen nog maar eens inschenkt. Nadat ze voor hun gevoel de juiste samenstelling hadden gevonden, werd het recept bij Rigters in Buurse in productie genomen. “Het resultaat is een friszoet doordrinkbiertje, waar je rustig van moet genieten en waarin je proeft hoe het bier vroeger smaakte,” aldus de jonge kenners.
 

Nieuw experiment

Voor de naam van hun bier viel de keus al snel op Burgunder, een variant op de oude naam van Borne. Als eerste hebben ze nu de Gold ontwikkeld, “Niet op z’n Engels hoor, maar uit te spreken als Goald, in het Saksisch dus”, aldus Toebes. Thuis in de koelkast wacht nog een nieuw experiment. “Dat moet een soort van zomerbokbiertje worden. De naam hebben we al: Oorbok, afgeleid van oer.” Maar eerst is er dus de verdere introductie van Gold. “De reacties zijn allemaal heel positief. Ik denk dat we er mee gaan scoren. Binnenkort is ons bier ook op andere plekken te koop en wellicht - als de horeca straks weer op volle toeren draait - ook op de terrassen. Mooi toch?!”, zo besluiten ze. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Erik — 30 mei 2021
Goed bezig mannen!
Doe maar een kratje 🍻👍🏻
Rene — 29 mei 2021
Ga hem volgende week ff proberen ben benieuwd.
Meltoetn — 29 mei 2021
Vanmiddag geproefd bij slijterij De Barrrique en inderdaad een fris zoet doordrink biertje met een alcoholpercentage van 6.8%.
De smaak is voortreffelijk, en smaa kt naar meer.
Goed gedaan heren. Sjapoo

Shoppen met een glimlach (en meer)

Het ‘even boodschappen doen’ krijgt zaterdagavond 21 mei een geheel nieuwe dimensie....
14-05-2022

Bløf opnieuw naar Hertme

Bløf is één van Nederlands meest succesvolle bands. Ze braken door met de...
22-04-2022

Harold Slaghuis heeft er een uitdaging bij

“Ja, het is voor mij inderdaad een nieuwe tak van sport”, trapt hij lachend af....
19-04-2022

Een gratis patatje gaat er wel in

Deze week is het op de kop af twintig jaar dat cafetaria De Zonnebloem het al ‘bruin...
16-04-2022

Ladies Night bij By Emmy

ADVERTORIAL. Vrijdagavond 25 maart worden klanten extra in de watten gelegd bij modezaak By Emmy...
25-03-2022

Cafetaria/grillroom opent aan Oude Almeloseweg

Sinds oktober vorig jaar is Irakees-Aramees Haik Misak samen met zijn familieleden in de weer om...
09-03-2022