Rode Draad verbindt kunst, cultuur, ambacht en retail
POP-UP MOBIEL BREI- EN HAAKCAFÉ OP VIER DONDERDAGEN IN JUNI

Rode Draad verbindt kunst, cultuur, ambacht en retail

In het kader van het Textiel Festival Twente hebben MadebyJosje, de Stiel Wolwerkplaats, het museum Bussemakerhuis en kunstenaarsgroep Het Koetshuis de handen ineen geslagen. Oude handwerktechnieken worden trendy. Samen bloemen creëren op een terrasje bij de ‘woltruck’ aan de Grotestraat op donderdagmiddag 3, 10, 17 en 24 juni.
 

Drents Heideschaap

Elma Bartels en Wilma Hams hebben sinds kort de Stiel Wolwerkplaats in Tusveld opgezet. In een, met hergebruikte materialen, verbouwde koeienstal willen de dames hun liefde voor wol en het ambacht (stiel) voor wol verder uitdragen. Bartels legt uit dat ze het product wol weer op de kaart willen zetten. “Het is geen afval. Helaas worden momenteel grote hoeveelheden vachten naar China verscheept om daar verbrand te worden.”
 

Uit voorliefde voor schapen, de Drentse Heideschapen, heeft ze haar woonplek omgeven met de grazende viervoeters. Vervolgens is ze op zoek gegaan naar een bestemming voor de vachten. Het hobbymatig bezig zijn van spinnen met wol van eigen schapen, breien, haken, vilten en verven is uitgegroeid tot een professie. Ze wil samen met Hams kennis overdragen aan liefhebbers die het handwerk waarderen en een podium bieden voor ontmoetingen en uitwisselingen van ervaringen. “Wij starten in september met workshops en met een haak-en breicafé in onze werkplaats”, verklaart Hams trots. ”Zie ook onze website. Tevens verkopen we ook milieuvriendelijke garens.”
 

Foodtruck wordt ‘Woltruck’

Josje Esseveld van MadebyJosje liep ook met het idee rond om een haak- en breicafé voor haar winkel op te zetten. Om haar passie voor garens met anderen te delen in een caravan of een verplaatsbare truck op straat. Zij tovert, op de donderdagen in juni, de foodtruck van de BBO om naar een ‘woltruck’.
 

Ook museum Bussemakerhuis besteedt aandacht aan de ‘eeuwenoude’ handwerktechniek. Om deze ook voor de toekomstige generaties te blijven koesteren. Op de eerste maandag van de maand komen, al geruime tijd, breiliefhebbers bijeen om de liefde voor het breien met elkaar te delen.
 

Borne Bloeit

Binnen het project De Rode Draad werd het idee geboren om de initiatieven te combineren met het project Community Art Borne Bloeit. Om zo textielliefhebbers de mogelijkheid te bieden een gratis workshop te volgen. Elma Bartels en Wilma Hams inspireren de deelnemers en helpen met het handwerk. Ze nodigen iedereen uit om een bloem, plant of gras te breien of te haken. Voor jezelf of voor het project Borne Bloeit. “Gebruik de eigen fantasie of één van onze patroontjes”, onderstrepen de wolliefhebsters. Om hergebruik van materialen te stimuleren kunnen eigen restjes garen en brei- en haaknaalden gebruikt worden. Er zijn ook gratis restjes garen en band aanwezig van de drie onderneemsters. Of te koop voor een gering bedrag.

 

Op een terrasje, naast de woltruck, kan er tussen 13.00 uur en 16.00 uur uur gebreid en gehaakt kan worden. Het is te vinden aan de Grotestraat 197 tegenover de winkel MadebyJosje. Reserveren is niet nodig. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Annette Evertzen presenteert haar nieuwste boek

Een boek schrijven en uitgeven in een jaar waarin de textiel van Borne zo centraal staat. Het is...
16-10-2021

Bornse muzikale benefiet komt binnen

Anderhalf jaar lang stonden ze droog. Geen optredens, moeizame repetities en al helemaal geen...
03-10-2021

Verrassende performance kleurt opening expo

Openingen van kunstexposities verlopen in de regel volgens een vast stramien. De start van de...
02-10-2021

Eerste opsteker voor terugkeer Boris

Ruim anderhalve week geleden werd Boris van zijn plek in het park Scholtenshof getild en op...
27-09-2021

Een Koetshuis vol bloemen

In het Koetshuis, naast het Kulturhus, kan iedereen vanaf 18 september wel 100 zelfgemaakte...
18-09-2021

‘Niejjoarsvesite’ komt niet terug

Na 40 jaar ‘Niejjoarsvesite’ hebben de Boornse Noabers besloten er mee op te houden....
16-09-2021