Rode Draad verbindt kunst, cultuur, ambacht en retail
POP-UP MOBIEL BREI- EN HAAKCAFÉ OP VIER DONDERDAGEN IN JUNI

Rode Draad verbindt kunst, cultuur, ambacht en retail

In het kader van het Textiel Festival Twente hebben MadebyJosje, de Stiel Wolwerkplaats, het museum Bussemakerhuis en kunstenaarsgroep Het Koetshuis de handen ineen geslagen. Oude handwerktechnieken worden trendy. Samen bloemen creëren op een terrasje bij de ‘woltruck’ aan de Grotestraat op donderdagmiddag 3, 10, 17 en 24 juni.
 

Drents Heideschaap

Elma Bartels en Wilma Hams hebben sinds kort de Stiel Wolwerkplaats in Tusveld opgezet. In een, met hergebruikte materialen, verbouwde koeienstal willen de dames hun liefde voor wol en het ambacht (stiel) voor wol verder uitdragen. Bartels legt uit dat ze het product wol weer op de kaart willen zetten. “Het is geen afval. Helaas worden momenteel grote hoeveelheden vachten naar China verscheept om daar verbrand te worden.”
 

Uit voorliefde voor schapen, de Drentse Heideschapen, heeft ze haar woonplek omgeven met de grazende viervoeters. Vervolgens is ze op zoek gegaan naar een bestemming voor de vachten. Het hobbymatig bezig zijn van spinnen met wol van eigen schapen, breien, haken, vilten en verven is uitgegroeid tot een professie. Ze wil samen met Hams kennis overdragen aan liefhebbers die het handwerk waarderen en een podium bieden voor ontmoetingen en uitwisselingen van ervaringen. “Wij starten in september met workshops en met een haak-en breicafé in onze werkplaats”, verklaart Hams trots. ”Zie ook onze website. Tevens verkopen we ook milieuvriendelijke garens.”
 

Foodtruck wordt ‘Woltruck’

Josje Esseveld van MadebyJosje liep ook met het idee rond om een haak- en breicafé voor haar winkel op te zetten. Om haar passie voor garens met anderen te delen in een caravan of een verplaatsbare truck op straat. Zij tovert, op de donderdagen in juni, de foodtruck van de BBO om naar een ‘woltruck’.
 

Ook museum Bussemakerhuis besteedt aandacht aan de ‘eeuwenoude’ handwerktechniek. Om deze ook voor de toekomstige generaties te blijven koesteren. Op de eerste maandag van de maand komen, al geruime tijd, breiliefhebbers bijeen om de liefde voor het breien met elkaar te delen.
 

Borne Bloeit

Binnen het project De Rode Draad werd het idee geboren om de initiatieven te combineren met het project Community Art Borne Bloeit. Om zo textielliefhebbers de mogelijkheid te bieden een gratis workshop te volgen. Elma Bartels en Wilma Hams inspireren de deelnemers en helpen met het handwerk. Ze nodigen iedereen uit om een bloem, plant of gras te breien of te haken. Voor jezelf of voor het project Borne Bloeit. “Gebruik de eigen fantasie of één van onze patroontjes”, onderstrepen de wolliefhebsters. Om hergebruik van materialen te stimuleren kunnen eigen restjes garen en brei- en haaknaalden gebruikt worden. Er zijn ook gratis restjes garen en band aanwezig van de drie onderneemsters. Of te koop voor een gering bedrag.

 

Op een terrasje, naast de woltruck, kan er tussen 13.00 uur en 16.00 uur uur gebreid en gehaakt kan worden. Het is te vinden aan de Grotestraat 197 tegenover de winkel MadebyJosje. Reserveren is niet nodig. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Stedelijk Orkest raakt gevoelige snaar

In een goed gevulde recreatiezaal van het Maria Mediatrix in Azelo bracht het Stedelijk Orkest...
27-06-2022

Blřf viert 30-jarig jubileum met schitterend...

Vrijdagavond trad Bløf op in het Openluchttheater in Hertme in het kader van Metropool...
24-06-2022

Belevingstheater maakt opnieuw indruk

Dinsdagavond was de tweede van de drie avonden waarop het Belevingstheater dat op zaterdag 2...
22-06-2022

Gregorius jubileert met memorabel concert

Ruim 400 bezoekers kwamen zaterdagavond naar het Openluchttheater in Hertme om het...
18-06-2022

Hits van Suzan & Freek in Hertme

Jaarlijks programmeert Poppodium Metropool vier concerten in het Openluchttheater Hertme, als er...
31-05-2022

De stoom is voor even terug op het spoor

Waren het een week geleden nog veertien postkoetsen die Borne doorkruisten, vandaag was het de...
28-05-2022