Speuren naar het textielverleden
01-06-2021
HEEMKUNDEVERENIGING ZET SPEURTOCHT UIT VOOR KINDEREN VAN BASISSCHOLEN

Speuren naar het textielverleden

Tot aan de zomervakantie zijn er talrijke basisschoolkinderen te vinden in het centrum van Borne. Allen op zoek naar antwoorden op vragen die op de fotopanelen van de Spanjaard fabrieken te vinden zijn. De borden, die gemaakt zijn door de Heemkundevereniging, staan opgesteld in de etalages van winkels. Het is weer een activiteit van het project de Rode Draad in het kader van het Textiel Festival Twente.

 

Speurtocht met lesmateriaal

Annemarie Haak, voorzitter van de Heemkundevereniging en Frans Edelijn, bestuurslid, zoeken naar een manier om kinderen enthousiast te krijgen voor heemkunde, geschiedenis. De fotopanelen staan al zes weken in diverse etalages van winkels in het centrum van Borne en zijn voor iedere voorbijganger te zien. Het biedt een inkijkje in de textielhistorie van Borne. De werkgroep educatie gebruikt nu de twintig borden om kinderen uit groep acht middels een speurtocht aan het werk te zetten.

 

Edelijn legt uit: “We hebben de tocht uitgezet en laten testen door groep acht van een school. In subgroepjes konden de kinderen zich vrijelijk bewegen door het centrum. Nu kan er weer wat! Was de enthousiaste reactie van de leraar en schoolkinderen.” Ook de jeugd die voorbijfietste informeerde of zij aan de tocht kon deelnemen. “Het lijkt ons ook wel leuk.” Dit alles was een bevestiging om het op de basisscholen uit te zetten. “We hebben een mooie promotiefilm gemaakt voor alle bassischolen in de gemeente Borne”, legt Haak uit. Deze week ontvangen de leerkrachten het lesmateriaal.

 

Goed lezen

Een bijkomend voordeel is dat het kinderen stimuleert om goed te lezen, samen te werken, de borden op te zoeken en vooral de juiste antwoorden geven. De speurtocht komt eventueel ook beschikbaar voor de groepen zeven. De initiatiefnemers denken ook dat kinderen van andere leeftijden en hun ouders geïnteresseerd zijn. Binnenkort verschijnt informatie over de speurtocht op de website van de Heemkundevereniging. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Annette Evertzen presenteert haar nieuwste boek

Een boek schrijven en uitgeven in een jaar waarin de textiel van Borne zo centraal staat. Het is...
16-10-2021

Bornse muzikale benefiet komt binnen

Anderhalf jaar lang stonden ze droog. Geen optredens, moeizame repetities en al helemaal geen...
03-10-2021

Verrassende performance kleurt opening expo

Openingen van kunstexposities verlopen in de regel volgens een vast stramien. De start van de...
02-10-2021

Eerste opsteker voor terugkeer Boris

Ruim anderhalve week geleden werd Boris van zijn plek in het park Scholtenshof getild en op...
27-09-2021

Een Koetshuis vol bloemen

In het Koetshuis, naast het Kulturhus, kan iedereen vanaf 18 september wel 100 zelfgemaakte...
18-09-2021

‘Niejjoarsvesite’ komt niet terug

Na 40 jaar ‘Niejjoarsvesite’ hebben de Boornse Noabers besloten er mee op te houden....
16-09-2021