Baken van Borne

ZESTIEN GENOMINEERDEN VOOR NIEUW ‘MONUMENT’ IN PARK SCHOLTENSHOF

Wie kies jij voor het Baken van Borne?

 

Bijna twee jaar geleden ontvouwde Jan Matel de eerste plannen om te komen tot een Baken van Borne, een soort ‘wall of fame’; of op z’n Borns: ‘een boak’n van kunnegen’, zei hij toen. Het nieuwe monument zou een eerbetoon moeten worden aan de plaatselijke ‘beroemdheden’. Uit het verleden, maar zeker ook in het heden. Er konden vanuit de gemeenschap zelfs al namen worden voorgedragen en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Inmiddels zijn de plannen in een vergevorderd stadium en kan er opnieuw worden gekozen. Zestien Bornenaren zijn genomineerd.

 

Vijftien panelen

Jan Matel daarover: “Het nieuwe Baken van Borne komt in het park Scholtenshof te staan. Vlak achter het gemeentehuis en op de plek van Boris, die verschuift naar elders in het park. Het Baken wordt een open gebouwtje - ontworpen door architect Henk te Kiefte - dat is voorzien van sheddaken, zoals destijds toegepast bij Spanjaard, én een fabrieksschoorsteen. In dit gebouwtje worden vijftien panelen aangebracht, waarvan er tien betrekking hebben op personen en bedrijven die van groot belang zijn geweest voor de ontwikkeling van Borne. Dit tiental is samen met de Heemkundevereniging Borne vastgesteld.”

 

De overige vijf panelen, bestemd voor Bornenaren uit het heden, zijn dus nog blanco. Wie uiteindelijk tot de gelukkigen zal behoren, wordt door de inwoners bepaald. Jan Matel: “We hebben uit de eerdere voordrachten zestien kandidaten geselecteerd, waarop vanaf nu tot en met 10 mei gestemd kan worden. De vijf met de meeste stemmen krijgen dan een informatiepaneel. Maar…”, zegt hij er direct bij “…deze panelen worden eens in de zoveel tijd gewisseld, want we willen het wel actueel houden.”

 

Op de panelen kunnen tekeningen, afbeeldingen en informatie worden aangebracht. Bovendien zijn ze voorzien van een QR- en AR (Argumented Reality)-code om daarmee ook de jeugd nadrukkelijk te bereiken. Bij dit centrale baken in het park zal overigens ook aandacht worden besteed aan en verbinding worden gelegd met de andere bakens in de gemeente, zoals het Watermachientje en het Spookhoes in Hertme. De bedoeling is dat het Baken begin 2024 gerealiseerd zal zijn.

 

Wie vind jij dat er een plek verdient? Reageer voor 11 mei!

De keus is aan jou, want samen met alle andere inwoners van Borne, Hertme en Zenderen kun jij aangeven wie er van de 16 genomineerden in elk geval op een van de vijf semipermanente panelen thuishoort. Je kunt je voorkeur tot en met 10 mei kenbaar maken via de poll op deze pagina. (AJ/BM)

 

WIE GAF EN GEEFT KLEUR AAN BORNE? DAT BEPAAL JE NATUURLIJK OOK ZELF!

Borne krijgt haar boak’n van kunnegen

 

Ze zijn er in alle soorten en maten: de sterrentegels, walls of fame en voetstappenpaden. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: het eerbetoon aan hun plaatselijke beroemdheden. Als de voortekenen niet bedriegen krijgt ook de gemeente Borne binnen niet al te lange tijd een dergelijk monument. “Een boak’n van kunnegen”, zegt Jan Matel met een knipoog. Namens de voormalige Stichting Borne 800 is hij een van de initiatiefnemers van het opvallende plan dat inmiddels een jarenlange voorgeschiedenis kent.

 

De muziekkoepel die er niet kwam

Het was immers al in 2006 dat Borne op grootse wijze haar 800-jarig bestaan vierde. Tal van festiviteiten, vaak met een link naar het verleden, kleurden het jaar. Aan het eind daarvan bleven er echter gelden over. Het potje werd gereserveerd en niet lang daarna besloot het organisatiecomité het resterende deel aan te wenden om een muziekkoepel in het dorp te realiseren, zodat de gemeenschap er blijvend plezier aan zou kunnen beleven. Het bleek allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Niet in de laatste plaats doordat een geschikte plek ervoor niet voorhanden was. De meest recente optie, het parkeerterrein De Haven, strandde niet lang geleden toen bekend werd dat het gemeentehuis over enkele jaren bij het Kulturhus zal intrekken.

 

“Dat moment deed voor ons de deur dicht”, zegt Matel. “We wilden niet meer langer wachten en besloten een definitieve streep door het plan te trekken.” Tegelijkertijd echter kwam ook een nieuw idee bovendrijven dat voorzichtig, maar wel voortvarend, werd uitgewerkt. Er zou een Baken van Borne moeten komen, een eerbetoon aan mensen die Borne hebben gemaakt tot wat het is: een gemeenschap waarin saamhorigheid en loyaliteit de kern vormen. Een monument ook dat het trotse gevoel een Bornenaar te zijn, versterkt.

 

Het Baken van Borne

Met die vertrekpunten in het achterhoofd werden de plannen in de week gelegd bij tal van geledingen in de gemeenschap, waaronder de politiek en de Heemkundevereniging. En ook bij architect Henk Te Kiefte, die al snel met de eerste schetsen kwam. Het Baken van Borne was geboren, een baken dat het heden en verleden met elkaar verbindt.

 

De kern van het monument vormt straks een vijftiental panelen, met daarop evenzovele mensen die op de een of andere manier veel voor Borne hebben betekend of dat nog steeds doen. Tien van hen krijgen een permanente plek, waaronder ongetwijfeld de ‘textielgod’ Jacob Spanjaard én Rento Hofstede Crull, die Borne in 1896 van elektriciteit voorzag. De vijf resterende panelen zijn bedoeld voor de mensen van nu. Opvallende persoonlijkheden die onze gemeente op de een of andere manier op de kaart zetten en waarop we als Bornenaren trots kunnen zijn. Is het Wout Weghorst bijvoorbeeld, Nathalie Baartman misschien, of wellicht Zuster Josephine?

 

Wie vind jij dat er een plek verdient? Reageer voor 1 augustus

De keus is straks aan jou, want samen met alle andere inwoners van Borne, Hertme en Zenderen kun je nu al vijf namen voordragen van mensen waarvan je vindt dat ze op een van de vijf semipermanente panelen thuishoren en waarop ze in elk geval de komende vijf jaar mogen schitteren. Je kunt je voorkeur tot en met 31 juli kenbaar maken via bakenvanborne@borneboeit.nl. Ergens in het najaar publiceren we dan de twintig namen die het vaakst werden genoemd. Daarna kun je je stem uitbrengen op een van hen. Uiteindelijk zullen er dus vijf overblijven.

 

Op deze special houden we je de komende tijd op de hoogte van de vorderingen, informeren we je over de uiteindelijke plek die het monument zal krijgen en tonen we je hoe het er precies zal gaan uitzien. En last but not least vind je er straks alle wetenswaardigs over de vijftien ‘Beroemde Bornenaren’ op terug.

 

 

Meer nieuws


Prikbord

1. Zuster Josefien 2. Gerard Welberg. 3. Wout Weghorst 4. Pieter Omtzigt 5.Joy Beune Lees meer

24 jan 2024 om 15:07 | reacties (0)