Onderzoek en feiten

Eind 2019 ontving BorneBoeit een aanzienlijke subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek voor het project Borns Onderzoek Platform, kortweg BOP.

 

Het BOP wil maatschappelijk relevante thema’s, die lokaal van belang zijn, nader onderzoeken. De bedoeling is om jaarlijks twee of drie onderwerpen te onderzoeken, vanuit verschillende gezichtspunten en op een objectieve en zorgvuldige manier. Ideaal gesproken zouden inwoners ook zelf onderwerpen kunnen aandragen, die men nader uitgespit wil hebben. De resultaten ervan worden via BorneBoeit voor iedereen beschikbaar gemaakt en we hopen op deze manier iets van waarde voor de Bornse gemeenschap te kunnen bijdragen.

 

Op dit platform houden we u de komende tijd graag op de hoogte van onze onderzoeken en de daaruit voortvloeiende bevindingen. En natuurlijk horen wij er graag uw mening over.

 

Project Nieuwe Kerkstraat

Het onderzoeksteam heeft een eerste selectie van onderwerpen gemaakt en deze voorgelegd aan de lezers. Middels een poll kon men stemmen op:

 

1. Verkeersveiligheid in de Nieuwe Kerkstraat

2. Groenbeleid (kappen van bomen en herplantplicht)

3. Regiotaxi/AOV/Buurtbus

 

Meer dan 300 lezers brachten hun stem uit. Met 132 stemmen was de meerderheid voor 'verkeersveiligheid in de Nieuwe Kerkstraat', net iets meer dan 131 stemmen voor het 'groenbeleid'. Voor 'Regiotaxi/AOV/Buurtbus' kozen 54 stemmers.

 

Voor de resultaten van het onderzoek naar de verkeersveiligheid in de Nieuwe Kerkstraat, zie de pagina 'project Nieuwe Kerkstraat'.

 

Project Financiële positie van Borne

 

De gemeente Borne heeft in 2019 een verlies van vier miljoen moeten neerschrijven. De verwachting is bovendien dat ook het lopende jaar een miljoenentekort zal laten zien. Dit betekent dat er ingrijpende maatregelen genomen moeten worden om het hoofd boven water te houden. Het Borns Onderzoek Platform (BOP) probeert in aanloop naar de ongetwijfeld vele overlegrondes die nog zullen volgen de vinger op de zere plek te leggen door diep in de cijfers te duiken, experts te raadplegen en vergelijkingen te maken met soortgelijke gemeenten.

 

De (voorlopige) resultaten van het onderzoek zijn te vinden op de pagina Financiële positie Borne.

 

 

 

Poll
Welk onderwerp moet het BOP onderzoeken?
U heeft al gereageerd.
Klik hier voor de resultaten

Prikbord

Regelmatig wordt de Bornse burger via het Bornepanel naar de mening gevraagd. Maar wat heeft de gemeenteraad hier mee gedaan? Hebben de uitkomsten ook naar iets van invloed gehad? Ik heb zelf het gevoel dat dit niet het geval is. En als er niets mee is gedaan, moet je dit medium dan nog inzetten? Lees meer

20 feb 2020 om 0:22 | reacties (1)

Ik zie de bui al hangen voor het grote project het woolderink . Voor uitziende blik 5 miljoen over de begroting. Daarna jaarlijks structueel veel tekort. Daarna ontroerend goed belasting weer omhoog. Lees meer

18 feb 2020 om 21:29 | reacties (1)

Het verstoken van hout in een kachel is ongecontroleerd vwb emissie. Door verduurzaming resp energietransitie zal deze manier van stoken meer toepassing gaan vinden. Gaarne onderzoeken wat er op gemeentelijk nivo in het kader van energietransitie over deze stookmethode wordt bepaalt. Lees meer

18 feb 2020 om 10:36 | reacties (1)