Ricciotti viert gouden jubileum in Hertme
ZATERDAG 14 AUGUSTUS IN OPENLUCHTTHEATER

Ricciotti viert gouden jubileum in Hertme

Het Ricciotti ensemble viert deze zomer zijn 51-jarig jubileum, onder andere tijdens een spetterend openluchtconcert op zaterdag 14 augustus in het Openluchttheater van Hertme. Op het programma staat feestmuziek in alle genres en van alle tijden. Te gast is de veelzijdige violist Tim Kliphuis. Hij staat in binnen- en buitenland bekend om zijn energieke mix van klassiek, gypsyjazz en volksmuziek. Het optreden begint om 19.30 uur en de toegang is gratis.

 

Het Ricciotti bestond in 2020 vijftig jaar. Geheel volgens Ricciotti-traditie vieren ze dit een jaar later. Al jarenlang is het Ricciotti een graag geziene gast in het Openluchttheater. Publiek weet dus inmiddels hoe de energieke muzikanten mensen weten te raken met ontwapenende, impactvolle optredens. Dat zal dit keer niet anders zijn. De 42 jonge musici hebben lak aan traditionele regels voor concerten en zijn tot alles in staat om hun publiek te verrassen met hun muziek.

 

‘Ik zag de kracht van livemuziek’

Violist Tim Kliphuis maakt in deze jubileumtournee zijn comeback bij het Ricciotti. “In de jaren ’90 was ik concertmeester van het orkest”, vertelt Kliphuis enthousiast. “Het Ricciotti heeft mij gevormd tot de musicus die ik nu ben: flexibel en maatschappelijk betrokken. Het Ricciotti beperkt zich niet tot één muziekstijl en speelt popnummers, klassieke werken en volksmuziek. Zelf ga ik nog een stapje verder: ik meng verschillende stijlen binnen één muziekstuk. Mijn Ricciotti-tijd zat bomvol opwindende nieuwe ervaringen. Als jonge, naïeve muzikant kwam ik bij een orkest dat alles anders deed dan ik gewend was. Door letterlijk dicht bij de mensen te spelen confronteerde het mij met totaal onbekende situaties. In 1996 gingen we naar Bosnië waar de oorlog net afgelopen was. In dat kapotgeschoten land speelden we voor weduwen en wezen. Dankzij hun aangrijpende reacties zag ik de kracht van livemuziek.”

 

Muziek overal en voor iedereen

In 1970 begon het Ricciotti als anti-autoritair muziekensemble dat zich afzette tegen tradities en regels. Deze rebelse identiteit is na al die jaren nog steeds voelbaar. Het Ricciotti speelt symfonische muziek op plekken waar deze doorgaans niet klinkt en toert langs maatschappelijke instellingen als scholen, AZC’s, zorginstellingen en opvangtehuizen. Tussendoor is er tijd voor spontane Wild Op-jes op openbare locaties, al zijn die deze zomer door corona wat lastiger te organiseren.

 

De magie van een openluchtconcert

“Buitenoptredens!”, antwoordt Kliphuis op de vraag waar hij naar uitkijkt deze tournee. “Daarin is het Ricciotti niks veranderd. Mijn mooiste muziekervaringen waren buiten. Daarom heb ik ook zoveel zin in dit optreden. Ik vind het geluid van een orkest in de buitenlucht bijzonder. Je hoort de instrumenten beter dan in de concertzaal. De omgevingsgeluiden komen daarbij, zoals een klingelende tram, fluitende vogels, een huilende baby… Gek genoeg voegen die iets toe. Er ontstaat iets magisch.”

 

Programma boordevol feestmuziek

Voor dit optreden koos het Ricciotti muziek die gemaakt is om een feestje te bouwen van bijvoorbeeld Beethoven en Holst tot Fanfare Ciocărlia en Vader Abraham. Ook spelen ze roemruchte Ricciotti-muziekstukken uit het verleden en natuurlijk nieuwe composities waaronder die van... Tim Kliphuis! “Het wordt een vuurdoop voor mijn elektrische Zeta-viool. Is het symfonisch, wordt het rock…? Het wordt in ieder geval een grote verrassing en een echte primeur. Als we gaan spelen, zal de inkt nog nat zijn!”

 

Het jubileumconcert op zaterdag 14 augustus begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk. Reserveren is noodzakelijk en kan via de website van het Openluchttheater.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

‘Niejjoarsvesite’ komt niet terug

Na 40 jaar ‘Niejjoarsvesite’ hebben de Boornse Noabers besloten er mee op te houden....
16-09-2021

Boris op transport voor reparatie

Donderdagmorgen is mammoet Boris van zijn sokkel in het park Scholtenshof gehesen en op...
16-09-2021

Versoepelingen kosten Kulturhus hoofdbrekens

Als demissionair premier Mark Rutte vanavond aankondigt dat de anderhalve meter tot het verleden...
14-09-2021

Helligen Hendrik trekt van leer in Hertme

"Anderhalve meter is prima, mer dan hoef ie hier nich op anderhalve kilometer te goan...
12-09-2021

Diversiteit troef tijdens Open Monumentendag

De Open Monumentendag 2021 in Borne is met een nieuwe activiteit gestart. Het is nu namelijk ook...
11-09-2021

Exposities met galeriefunctie

Twintig jaar geleden telde Borne nog zo’n acht galerieën. De kunstliefhebber hopte...
06-09-2021