Jubileumfeestje met het Ricciotti
GOUDEN OPTREDEN VAN REBELSE JONGE MUSICI

Jubileumfeestje met het Ricciotti

Een vaste waarde in het Openluchttheater in Hertme is het optreden van het Ricciotti ensemble. De groep jonge musici, die symfonische muziek op een verrassende en vooral enthousiasmerende manier bij een breed publiek weet te brengen, trekt jaar in jaar uit een volle bak in Hertme. Dit keer was het al niet anders. Zij het dat ‘vol’, vanwege corona, 750 man moest zijn. Maar die 750 waren er dan ook en ze genoten van het bruisende concert, dat geheel in het teken stond van het gouden jubileum van het ensemble. En dat is bij het Ricciotti gewoon 51 jaar, anders dan anders. Uiteraard.
 

Hamburger

Bij de oprichting in 1970 wilde het Ricciotti het helemaal anders gaan doen, traditionele regels rond symfonische concerten overboord gooien en spelen op onverwachte plekken, op straat, in een gevangenis of zelfs in een vliegtuig om iedereen in aanraking te laten komen met wat toch in essentie als klassieke muziek gekarakteriseerd kan worden en waarin in de regel een beperkt publiek geïnteresseerd is. In 2021 is het rebelse uitgangspunt nog geenszins verdwenen. Zo wordt er net zo makkelijk een muziekstuk in tweeën geknipt om er een geheel ander stuk tussen te plakken, ‘als een hamburger’.
 

Solist Tim Kliphuis

Net zo goed past het om een ‘verjaardagspelletje‘ te spelen met een bal en plastic bekertjes tijdens het concert en de piccolo’s en hoorns een stukje verderop te laten spelen, omdat de uitslag van de coronatest nog niet voldoende uitsluitsel kon geven. Het zijn het soort zaken die je kunt verwachten als het Ricciotti optreedt. Maar ook weet je zeker dat de kwaliteit van de muziek staat als een huis. Speciaal voor het jubileum keerde violist/componist Tim Kliphuis nog even terug in het oude nest. Ooit concertmeester van het orkest en inmiddels een gelauwerd musicus, docent en componist. Hij gaf in Hertme extra swing en jazz aan de muziek.
 

Als vanouds spatte het plezier ervan af. Het Ricciotti past in Hertme en Hertme past bij het Ricciotti. Zelfs de kerkklokken in de verte deden mee. Geloof het of niet, maar werkelijk precies in een stilte klonken de kerkelijke klokken, perfect in harmonie. Alsof het zo moest zijn. (AJ/RH)

 

 

reageren op deze pagina
Dirk de Graaf — 15 aug 2021
Hele mooie sfeer foto?s geweldig gedaan

Ricciotti jubileumtour

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Schitterend handwerk in nieuwe expositie

Wie kent Máxima’s koningsblauwe inhuldigingsjurk niet? Met het bekende broderie...
25-11-2021

Velpenaar wil malletband verder brengen

Tot voor kort kende Arend-Jan van Straten de malletband van St. Gregorius uit Hertme alleen maar...
22-11-2021

Kleding en textiel in de Belle Epoque

Het Cultureel Podium van de Bornse Synagoge draait weer op volle toeren. Naast concerten en...
19-11-2021

Gemeente blijkt ‘dief’ palmpaasstok

Er brak een heleboel commotie uit toen geconstateerd werd dat het Palmpoasenkearlke zijn...
18-11-2021

Vanavond eindelijk weer een poëziesalon

“Het blijft spannend”, geven de drie Bornse dichteressen, Mirian Jacobs, Miriam...
18-11-2021

Palmpoasenkearlke beroofd van palmpaasstok

Het Palmpoasenkearlke op de hoek van de Nieuwe Kerkstraat en de Bolkshoek is enkele dagen...
17-11-2021