Jubileumfeestje met het Ricciotti
GOUDEN OPTREDEN VAN REBELSE JONGE MUSICI

Jubileumfeestje met het Ricciotti

Een vaste waarde in het Openluchttheater in Hertme is het optreden van het Ricciotti ensemble. De groep jonge musici, die symfonische muziek op een verrassende en vooral enthousiasmerende manier bij een breed publiek weet te brengen, trekt jaar in jaar uit een volle bak in Hertme. Dit keer was het al niet anders. Zij het dat ‘vol’, vanwege corona, 750 man moest zijn. Maar die 750 waren er dan ook en ze genoten van het bruisende concert, dat geheel in het teken stond van het gouden jubileum van het ensemble. En dat is bij het Ricciotti gewoon 51 jaar, anders dan anders. Uiteraard.
 

Hamburger

Bij de oprichting in 1970 wilde het Ricciotti het helemaal anders gaan doen, traditionele regels rond symfonische concerten overboord gooien en spelen op onverwachte plekken, op straat, in een gevangenis of zelfs in een vliegtuig om iedereen in aanraking te laten komen met wat toch in essentie als klassieke muziek gekarakteriseerd kan worden en waarin in de regel een beperkt publiek geïnteresseerd is. In 2021 is het rebelse uitgangspunt nog geenszins verdwenen. Zo wordt er net zo makkelijk een muziekstuk in tweeën geknipt om er een geheel ander stuk tussen te plakken, ‘als een hamburger’.
 

Solist Tim Kliphuis

Net zo goed past het om een ‘verjaardagspelletje‘ te spelen met een bal en plastic bekertjes tijdens het concert en de piccolo’s en hoorns een stukje verderop te laten spelen, omdat de uitslag van de coronatest nog niet voldoende uitsluitsel kon geven. Het zijn het soort zaken die je kunt verwachten als het Ricciotti optreedt. Maar ook weet je zeker dat de kwaliteit van de muziek staat als een huis. Speciaal voor het jubileum keerde violist/componist Tim Kliphuis nog even terug in het oude nest. Ooit concertmeester van het orkest en inmiddels een gelauwerd musicus, docent en componist. Hij gaf in Hertme extra swing en jazz aan de muziek.
 

Als vanouds spatte het plezier ervan af. Het Ricciotti past in Hertme en Hertme past bij het Ricciotti. Zelfs de kerkklokken in de verte deden mee. Geloof het of niet, maar werkelijk precies in een stilte klonken de kerkelijke klokken, perfect in harmonie. Alsof het zo moest zijn. (AJ/RH)

 

 

reageren op deze pagina
Dirk de Graaf — 15 aug 2021
Hele mooie sfeer foto?s geweldig gedaan

Ricciotti jubileumtour

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

‘Niejjoarsvesite’ komt niet terug

Na 40 jaar ‘Niejjoarsvesite’ hebben de Boornse Noabers besloten er mee op te houden....
16-09-2021

Boris op transport voor reparatie

Donderdagmorgen is mammoet Boris van zijn sokkel in het park Scholtenshof gehesen en op...
16-09-2021

Versoepelingen kosten Kulturhus hoofdbrekens

Als demissionair premier Mark Rutte vanavond aankondigt dat de anderhalve meter tot het verleden...
14-09-2021

Helligen Hendrik trekt van leer in Hertme

"Anderhalve meter is prima, mer dan hoef ie hier nich op anderhalve kilometer te goan...
12-09-2021

Diversiteit troef tijdens Open Monumentendag

De Open Monumentendag 2021 in Borne is met een nieuwe activiteit gestart. Het is nu namelijk ook...
11-09-2021

Exposities met galeriefunctie

Twintig jaar geleden telde Borne nog zo’n acht galerieën. De kunstliefhebber hopte...
06-09-2021