Twente Board haakt aan bij BasisLabs
14-12-2021
HANDTEKENINGEN VOOR VERDERE VERANKERING GEZET IN KULTURHUS

Twente Board haakt aan bij BasisLabs

Al enkele jaren is Tetem in de regio actief met het ontwikkelen van zogenaamde Maakplaatsen. Plekken in bijvoorbeeld bibliotheken en kulturhusen waarin kinderen en volwassenen zich op speelse wijze kunnen verdiepen in technologie, digitalisering en maakprocessen. Ook in Borne is Tetem inmiddels geen onbekende meer.

 

Vanaf vandaag wordt daar een nieuwe professionele loot aan toegevoegd: het BasisLab; een kleinschalig laboratorium in alle 14 Twentse gemeenten, waarin mensen kunnen werken met niet alledaagse beschikbare technieken, zoals 3D printers, plotters en borduurmachines. Twente Board ondersteunt het initiatief met een bijdrage van 98.000 euro. In het Kulturhus werden dinsdagmiddag de noodzakelijke handtekeningen gezet.
 

Uitgebreid lab in eigen dorp of stad

Wilja Jurg, directeur van Tetem, hierover: “Het is belangrijk om creativiteit bij kinderen en jongeren te stimuleren en ze in aanraking te brengen met nieuwe technologieën. In zo’n uitgebreid lab in je eigen dorp of stad ontwikkel je makkelijker een maker-mindset en belangrijke 21e eeuwse vaardigheden. Dit helpt om je staande te houden in een snel veranderende maatschappij. Ook kun je in het BasisLab je eigen interesses en talenten ontdekken, op grond waarvan je keuzes kunt maken voor een toekomstige studierichting.”
 

John van der Vegt (foto in de tekst), bestuursvoorzitter van het ROC van Twente en namens Twente Board de medeondertekenaar, beaamt het belang van een verdere ontwikkeling op dit gebied. Twente is al een regio met veel maakindustrie en wat dat betreft vergelijkbaar met Brainport Eindhoven. Op die weg moeten we intensief doorgaan en daarom is het fijn dat dit BasisLab in samenwerking wordt opgepakt.” Ook wethouder Martin Velten laat zich in soortgelijke bewoordingen uit. “Het is belangrijk dat we jonge onderzoekers helpen hun weg te vinden en daarom vind ik deze samenwerking ook een prima ontwikkeling. Niet zozeer alleen vanwege de financiële ondersteuning, maar zeker ook vanwege het maatschappelijk belang dat hieraan wordt toegekend.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Sintvoorstelling Aveleijn proeft als cadeautje

Het is niet voor het eerst dat het bureau Evenementen van Aveleijn met een...
28-11-2023

Eremedaille St. Gregorius voor Hermien van der Aa

Woensdag was het de naamdag van Cecilia, patroonheilige van de muzikanten. Het is om die reden...
26-11-2023

Jonge Toet’nbloazers hebben Lotte en Bart

Een klein uurtje later dan te doen gebruikelijk, want ja… het is de avond van FC...
25-11-2023

Prins Edwin en zijn Dennis: een gouden duo

Vrijdagavond om klokslag elf minuten over negen was het zover. De Toet’nbloazers hebben...
24-11-2023

Reageren met een reageerbuisje

Deze zomer is er een start gemaakt met het ontwikkelen van een nieuwe cultuurnota. De gemeente...
16-11-2023

Muziek voor ieders portemonnee

Laagdrempelig, toegankelijk voor iedereen, kennis maken met klassieke muziek plus gedichten en...
10-11-2023