Twente Board haakt aan bij BasisLabs
14-12-2021
HANDTEKENINGEN VOOR VERDERE VERANKERING GEZET IN KULTURHUS

Twente Board haakt aan bij BasisLabs

Al enkele jaren is Tetem in de regio actief met het ontwikkelen van zogenaamde Maakplaatsen. Plekken in bijvoorbeeld bibliotheken en kulturhusen waarin kinderen en volwassenen zich op speelse wijze kunnen verdiepen in technologie, digitalisering en maakprocessen. Ook in Borne is Tetem inmiddels geen onbekende meer.

 

Vanaf vandaag wordt daar een nieuwe professionele loot aan toegevoegd: het BasisLab; een kleinschalig laboratorium in alle 14 Twentse gemeenten, waarin mensen kunnen werken met niet alledaagse beschikbare technieken, zoals 3D printers, plotters en borduurmachines. Twente Board ondersteunt het initiatief met een bijdrage van 98.000 euro. In het Kulturhus werden dinsdagmiddag de noodzakelijke handtekeningen gezet.
 

Uitgebreid lab in eigen dorp of stad

Wilja Jurg, directeur van Tetem, hierover: “Het is belangrijk om creativiteit bij kinderen en jongeren te stimuleren en ze in aanraking te brengen met nieuwe technologieën. In zo’n uitgebreid lab in je eigen dorp of stad ontwikkel je makkelijker een maker-mindset en belangrijke 21e eeuwse vaardigheden. Dit helpt om je staande te houden in een snel veranderende maatschappij. Ook kun je in het BasisLab je eigen interesses en talenten ontdekken, op grond waarvan je keuzes kunt maken voor een toekomstige studierichting.”
 

John van der Vegt (foto in de tekst), bestuursvoorzitter van het ROC van Twente en namens Twente Board de medeondertekenaar, beaamt het belang van een verdere ontwikkeling op dit gebied. Twente is al een regio met veel maakindustrie en wat dat betreft vergelijkbaar met Brainport Eindhoven. Op die weg moeten we intensief doorgaan en daarom is het fijn dat dit BasisLab in samenwerking wordt opgepakt.” Ook wethouder Martin Velten laat zich in soortgelijke bewoordingen uit. “Het is belangrijk dat we jonge onderzoekers helpen hun weg te vinden en daarom vind ik deze samenwerking ook een prima ontwikkeling. Niet zozeer alleen vanwege de financiële ondersteuning, maar zeker ook vanwege het maatschappelijk belang dat hieraan wordt toegekend.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Bussemakerhuis borduurt gordijnen voor Máxima

Het Bussemakerhuis is als enig museum in Overijssel geselecteerd om deel te nemen aan een...
27-01-2022

Oud-Dichter des Vaderlands in Borne

Mirian Jacobs, Miriam Janssen en Monique Wilmer (foto boven), organisatoren van de...
23-01-2022

Rode Draad: ‘Het was sprankelend en inspirerend’

“Trots op wat we met elkaar hebben neergezet!” Unaniem zijn de deelnemende culturele...
22-01-2022

Renovatie omgeving Spanjaardgemaal gestart

Het Spanjaardgemaal, in de volksmond bekend als ‘Het Watermachientje’, begint aan...
17-01-2022

Cheque van 5.200 euro voor Synagoge

“Gefeliciteerd! Jouw project ‘Nieuwe projector en geluidsysteem’ is...
24-12-2021

Tóch een nachtdienst, kerstavond op BorneBoeit

De coronamaatregelen gooien behoorlijk wat roet in het eten, ook als het gaat om kerkelijke...
21-12-2021