Twente Board haakt aan bij BasisLabs
14-12-2021
HANDTEKENINGEN VOOR VERDERE VERANKERING GEZET IN KULTURHUS

Twente Board haakt aan bij BasisLabs

Al enkele jaren is Tetem in de regio actief met het ontwikkelen van zogenaamde Maakplaatsen. Plekken in bijvoorbeeld bibliotheken en kulturhusen waarin kinderen en volwassenen zich op speelse wijze kunnen verdiepen in technologie, digitalisering en maakprocessen. Ook in Borne is Tetem inmiddels geen onbekende meer.

 

Vanaf vandaag wordt daar een nieuwe professionele loot aan toegevoegd: het BasisLab; een kleinschalig laboratorium in alle 14 Twentse gemeenten, waarin mensen kunnen werken met niet alledaagse beschikbare technieken, zoals 3D printers, plotters en borduurmachines. Twente Board ondersteunt het initiatief met een bijdrage van 98.000 euro. In het Kulturhus werden dinsdagmiddag de noodzakelijke handtekeningen gezet.
 

Uitgebreid lab in eigen dorp of stad

Wilja Jurg, directeur van Tetem, hierover: “Het is belangrijk om creativiteit bij kinderen en jongeren te stimuleren en ze in aanraking te brengen met nieuwe technologieën. In zo’n uitgebreid lab in je eigen dorp of stad ontwikkel je makkelijker een maker-mindset en belangrijke 21e eeuwse vaardigheden. Dit helpt om je staande te houden in een snel veranderende maatschappij. Ook kun je in het BasisLab je eigen interesses en talenten ontdekken, op grond waarvan je keuzes kunt maken voor een toekomstige studierichting.”
 

John van der Vegt (foto in de tekst), bestuursvoorzitter van het ROC van Twente en namens Twente Board de medeondertekenaar, beaamt het belang van een verdere ontwikkeling op dit gebied. Twente is al een regio met veel maakindustrie en wat dat betreft vergelijkbaar met Brainport Eindhoven. Op die weg moeten we intensief doorgaan en daarom is het fijn dat dit BasisLab in samenwerking wordt opgepakt.” Ook wethouder Martin Velten laat zich in soortgelijke bewoordingen uit. “Het is belangrijk dat we jonge onderzoekers helpen hun weg te vinden en daarom vind ik deze samenwerking ook een prima ontwikkeling. Niet zozeer alleen vanwege de financiële ondersteuning, maar zeker ook vanwege het maatschappelijk belang dat hieraan wordt toegekend.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024