Woeste gronden onder het azc
EMOTIES BEPALEN DISCUSSIE OVER VOORTGANG HERONTWIKKELING

Woeste gronden onder het azc

‘Het complex Maria Mediatrix is gelegen op voormalige woeste gronden’, staat te lezen in de uitgangspunten voor herontwikkeling van het gebouw. Bedoeld werd dat het gebied landschappelijk gezien lange tijd een soort onontgonnen, niet-gecultiveerd niemandsland was, waar eigenlijk niemand iets mee wilde doen. Inmiddels ligt dat anders. Er zijn immers vier projectontwikkelaars die wel iets zien in de herontwikkeling van het voormalige azc in Azelo en de buurt heeft er ook haar ideeën over wat daar zou moeten gebeuren. Maar ‘woest’ – in andere zin – past evengoed vandaag. “Ik kan u verzekeren dat wij woeste gronden hebben om het volkomen oneens te zijn met de nu geformuleerde uitgangspunten!”, zei inspreker Wim Jansen van Gemeenschapsbelangen Azelo.
 

Grootschalig/kleinschalig

De buurt wil geen grootschalige plannen op die plek. Het liefste wil men sloop van het complex en een klein aantal grondgebonden woningen in het midden tot hogere prijssegment. “We willen eindelijk rust”, vatte Marja Rikhof het samen. Maar er ligt een notitie die spreekt van wenselijke ontwikkelingen als 40 woningen voor doelgroepen zoals arbeidsmigranten, starters, jongeren en minder draagkrachtige senioren en eventueel kleinschalige horeca en bedrijvigheid. Iets anders dan wat men in Azelo voor ogen heeft. “We kunnen u melden, dat er voor de plannen zoals die nu geschetst zijn geen enkel draagvlak te vinden is.”
 

Geen vertrouwen

Daarbij speelt mee dat men in Azelo totaal geen vertrouwen meer heeft in een samenwerking met de gemeente, door de ontwikkelingen van de laatste twee jaar. Tot twee keer toe kwam plotseling weer een plan op tafel voor opvang van asielzoekers, terwijl men harde afspraken gemaakt dacht te hebben dat dit nooit meer zou gebeuren. “Wat heeft u ons belazerd!”, zei bijvoorbeeld Josefien Peper. De omwonenden voelen zich ook niet serieus genomen en niet betrokken bij de herontwikkelingsplannen. Het resulteert in stevige hakken in het woeste zand.
 

Gesprek

“We kunnen het nooit meer goed doen”, constateerde Leo Graafhuis (VVD). “De bewoners voelen zich geschoffeerd, het college heeft er een puinbak van gemaakt.” Bijna alle raadsleden drongen erop aan om het gesprek aan te gaan en te proberen om de ontstane situatie ten goede te keren. Wethouder Michel Kotteman gaf aan altijd bereid te zijn om te gaan praten. “Maar we moeten ook realistisch zijn. Voor de omwonenden staan sloop en vervolgens enkele huizen – het plan ‘Asselo’ – met stip bovenaan. Wij hebben de opdracht om te kijken wat er mogelijk is met behoud van een deel van de gebouwen. Daar zit een groot gat tussen. Ik heb ook aangeboden om in gesprek te gaan en als ik maar een belletje of signaal krijg, dan maak ik mijn agenda vrij.”
 

Die uitnodiging was al min of meer door Josefien Peper uitgesproken. “Wij willen een koffievisite die in alle agenda’s staat en ook genotuleerd wordt.” De raad drong er bij Kotteman op aan om hier dan ook gevolg aan te geven. (AJ)

 

Foto boven © Dirk de Graaf

 

Lees ook de eerdere berichtgeving: Wat is wenselijk op terrein Maria Mediatrix?

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 19 jan 2022
@Frits: je vergat te kijken naar de kosten voor de gemeente bij de sanering onder en van de fundering van de Zonnebloemschool aan de Akker? Niet ondenkbaar dat dat in de later bijgebouwde delen van de Matrix ook opdoemt. Het zal verder monnikenwerk worden om de huidige hoofdgebouwen zonder monumentenstatus, te laten voldoen aan de bouwbesluiten, zeker niet qua isolatie. Tja en verder denk ik dat kerk en staat gescheiden zijn en gemeenschapsgeld goed besteed moet worden, inclusief de gedane beloften.
Frits — 19 jan 2022
Beste Ron Hartman, hoewel ik best wil geloven dat hergebruik van materialen de duurzaamheid ten goede komt, geloof ik niet dat dit de oplossing is voor zo’n groot gebouw. Hergebruik van het originele casco is vele malen duurzamer dan afbreken en helemaal opnieuw beginnen. Dat de kosten voor de ontwikkelaar hoger kunnen liggen is wat anders. De vergelijking met De Hooiberg zie ik niet, dat wil zeggen: dat was volgens mij goedkope bouw uit de 70er jaren. In alle eerlijkheid, los van de geldsmijterij, ben ik van mening dat het gebouw, zoals het daar ooit door de monniken is neergezet, het behouden waard is. Blijkbaar denk jij daar anders over en dat mag natuurlijk.
Ron Hartman — 19 jan 2022
@Frits: Zoek eens na wat de Zonneakker écht heeft gekost, die verbouw (en sanering van de grond tijdens de talloze vertragingen) van de school en tijdens de upgrade tot appartementen? Ga ook na waarom er bij de Hooiberg wél gekozen is om te slopen en nieuw te bouwen. Die risico's kennen de 4 projectontwikkelaars ook en zullen ze links of rechtsom afwentelen op (oa) jouw beurs. Verantwoord slopen levert hier veel herbruikbaar materiaal. beter dan het ongewisse en genoeg ruimte voor de Vloedbeltverbinding en enrgieopwekking voor de burgers. Wie weet wat er in de woeste grond onder het pand zit?
Lampje — 19 jan 2022
Die foto; dat eenmalige geluksmoment; die krachtdadige blik en strakke wilskrachtige kaken. Die ondernemersgeest en innige banden; we zullen het gaan missen. Aan de andere kant; hoe fraai de foto ook is, je raakt er op uitgekeken?
Frits — 19 jan 2022
Wie breekt er nu zijn eigen vastgoed af omdat de buren kwaad zijn? In dit geval ook nog eens op kosten van de burger. En de gemeente is toch al financieel door het ijs gezakt. Lees Tubantia en RTV oost maar eens. Geen wonder, in Borne smijten ze met geld. Iemand boos? Koop het maar af. De miljoenen vliegen het raam uit. Zoiets is toch wanbeleid? En Azelo gebruikt het nu om haar zin te krijgen. Ik snap het wel, maar ik weiger ervoor te betalen. Doe mij maar een ander bestuur, dat is de echte oplossing.
Louis van Rasten — 19 jan 2022
Gewoon de wens van de omwonenden accepteren zou ik zeggen. Dus slopen die handel. Alleen zo kan het vertrouwen -hoe klein ook- worden terug gewonnen.
Lichtgeel hesje — 19 jan 2022
Procesmatig gezien begint dit hele "verhaal" zo langzamerhand een onderwerp te worden voor het tv-programma Opstandelingen. College en Raad wijzen naar elkaar en hebben zich beide in de afgelopen maanden gek laten maken door "voorspelde" euro-opbrengsten door de betreffende kandidaat-projectontwikkelaars (de lachende derden), in plaats van vast te houden aan het oorspronkelijk sloop-plan en gedane afspraken met de inwoners van Azelo gestand te (blijven) doen. Een gesprek tussen de Wethouder en de inwoners gaat dan ook niets opleveren, maar zal enkel leiden tot meer frustratie en verharding van ingenomen standpunten, waarbij de term 'dienstbaar zijn aan inwoners' vanuit deze lokale overheid ver te zoeken is en ook zal blijven....

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024