Aftrap ‘Orkest in de klas’
VEEL PARTIJEN DIE SAMENWERKEN EN EEN SCHENKING VAN HERMAN VAN ENTER ALS BASIS

Aftrap ‘Orkest in de klas’

Vrijdagmiddag waren leden van de Bornse Harmonie op basisschool De Wheele om de leerlingen van de groepen 5 en 6 kennis te laten maken met verschillende instrumenten. Het is de start van het project ‘Orkest in de klas’. Gedurende acht weken krijgen de leerlingen een instrument tot hun beschikking en mogen ze het instrument zelfs mee naar huis nemen. Daarbij kunnen ze kiezen uit de saxofoon, klarinet, bariton, trombone, trompet en trommel. De kinderen mogen een top 3 opgeven, zodat zij zo veel als mogelijk is een instrument van hun voorkeur krijgen.

 

Lokaal Muziekakkoord

Om dit soort projecten te stimuleren en een vervolg te kunnen geven hebben Joost Vaneker van de landelijke organisatie 'Méér Muziek in de Klas', Frank Vennegoor van het Kulturhus waar de Muziekschool Borne is gevestigd, gepensioneerd huisarts Herman van Enter, vertegenwoordigers van Lokaal Fonds Borne, lokale muziekverenigingen en de cultuurcoördinatoren en directeuren van het onderwijs intensief overleg gevoerd. Gezamenlijk hebben zij tot doel om een muziekakkoord te sluiten dat moet gaan leiden tot structureel muziekonderwijs aan alle groepen van alle scholen in de gemeente Borne. De start vandaag van Orkest in de Klas op De Wheele was een mooie aanleiding om dit aanstaande akkoord onder de aandacht te brengen. Op dit moment wordt er hard gewerkt om de ambities op papier te zetten, om vervolgens met alle betrokkenen weer om tafel te gaan hoe dit bewerkstelligd kan worden.

 

Financiële middelen

Aan het uitvoeren van dit ambitieuze programma hangt natuurlijk een flink prijskaartje. Dokter Van Enter heeft echter het startschot gegeven om de eerste stappen te zetten richting Meer Muziek in de Klas.

 

Van Enter vestigde zich in 1987 als huisarts bij de toenmalige Watertorenpraktijk. Op 1 januari van dit jaar is hij vanuit gezondheidscentrum De Poort van Borne met pensioen gegaan. In dat kader vroeg hij zijn patiënten geen cadeaus te schenken, maar een donatie te doen voor het lokale muziekonderwijs. Het totaal van deze giften heeft gezorgd voor een startkapitaal dat beheerd gaat worden door Lokaal Fonds Borne. Zelf is Van Enter een groot muziekliefhebber. Hij speelt altviool in het Oost Nederlands Symfonie Orkest in Enschede.

 

Het vervolg ‘Orkest in de Klas’

In de periode van 1 april tot en met 17 juni krijgen de leerlingen van De Wheele op vrijdagmiddagen in totaal 8 lessen van docenten van de Muziekschool Borne. Deze muziekschool is het ook, die de instrumenten ter beschikking stelt middels eerder aangevraagde subsidies. Tijdens deze periode kunnen de leerlingen op 16 mei een kijkje nemen bij de Bornse Harmonie. En ten slotte wordt er door de leerlingen op 20 juni een uitvoering gegeven, indien mogelijk in het Openluchttheater in Hertme en anders in het Bornse Kulturhus. Deze uitvoering is een samenspel tussen het orkest van de Harmonie en de leerlingen. Bij deze einduitvoering zal naar verwachting dan ook het Lokaal Muziekakkoord gelanceerd worden en bekend worden welk bedrag er al door toedoen van Van Enter is opgehaald. (HvR)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024