Gregorius jubileert met memorabel concert
FANFARE EN PERCUSSION GROUP LATEN 100 JAAR MUZIEK ‘OP Z’N HERTMES’ HERLEVEN

Gregorius jubileert met memorabel concert

Ruim 400 bezoekers kwamen zaterdagavond naar het Openluchttheater in Hertme om het jubileumconcert bij te wonen van de 100-jarige muziekvereniging St. Gregorius. Hun muziekvereniging, want wie in Hertme (en soms ook daarbuiten) heeft er géén band met de jarige? “Muziek is hartstikke verbindend. Dat was het toen en zo is het nog steeds”, zei voorzitter Jan de Vries ruim een maand geleden al in een voorbespiegeling op het eeuwfeest. Nou, die binding was voelbaar. In een memorabele, soms gevoelige, vaak oogstrelende maar vooral ook mooiklinkende proeve werden de bezoekers meegenomen in honderd jaar Hertme, honderd jaar muziek.
 

Herinneringen en gevoelens

Al bij de ingang van het Openluchttheater stond een aantal grote canvasdoeken opgesteld, met daarop tal van afbeeldingen uit de voorbije honderd jaar. Eenmaal in het theater konden de bezoekers via een groot led-scherm getuige zijn van de verhalen van diverse Hertmenaren die op de een of andere manier een binding hebben met de jarige. Zo was Jan de Vries te horen, maar ook Jan Homan, Lisette Neeskens, John Pisano en Ria Liedenbaum. Allemaal met hun eigen herinneringen en hun eigen gevoelens die ze met hun St. Gregorius hebben.
 

Veelzijdig

Het concert was opgedeeld in acht blokken, elk met een eigen thema, Van kerk tot Pinksterbruidjes en van Zomerfeesten tot Openluchttheater en Zaal Liedenbaum. Allemaal ankerpunten die de muziekvereniging anno 2022 maakt tot wat het is: een veelzijdig gezelschap, bestaande uit een Fanfare en Percussion Group.

 

En dát lieten ze merken in het bijna twee uur durende concert. Of het nu ging om ‘grote’ nummers als Africa, Sky fall en het Concerto d’Amore, of de meer gevoelige en ‘kleine’ successen zoals Het dorp en Hettem (op de melodie van ‘En dan denk ik aan Brabant van Guus Meeuwis); nummers die door Gerard Schabbink werden gezongen met toepasselijke Hertmese teksten.
 

Kortom, het werd een zomeravond om door een ringetje te halen. Zowel qua geleverde prestaties, alsook in de verdere entourage. Bijvoorbeeld met een uiterst verzorgd lichtplan, alsook met de hagelwitte pakken van de dirigenten Marco Onstenk en Bert Sleumer, Het publiek genoot zichtbaar, en daar was het de 100-jarige om te doen. Dat het motto van de eeuwviering ‘Gregorius gaat door’ geen loze kreet is, werd zaterdagavond dan ook eens te meer bewezen. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024