Oekraïners ‘beschilderen’ glazen pui Kulturhus
WORKSHOP WINDOWPAINTING VERLEIDT RUIM 30 DEELNEMERS TOT VEEL CREATIVITEIT

Oekraïners ‘beschilderen’ glazen pui Kulturhus

Het is maandagavond iets na zevenen als de brandende zon zich stilaan terugtrekt om zich op te maken voor de dag van morgen. Op datzelfde moment komen er zo’n dertig vrouwen en kinderen aan bij het Kulturhus om zich te gaan storten op een workshop Windowpainting. Het zijn Oekraïners die tijdelijk in onze gemeente verblijven. Ze worden begeleid door een groep vrijwilligers en even later gastvrij ontvangen door Laura Reymer van het Kulturhus en de Bornse Marieke Leushuis-Engelbertink, illustratrice/kunstenares en de motor achter deze nieuwe en bijzondere workshop.

 

‘Gewoon lekker losjes’

“Eigenlijk is het allemaal door toeval ontstaan”, vertelt Laura. “We wilden graag iets doen voor deze groep, gingen met diverse mensen en organisaties in overleg en kregen bovendien nog eens een geweldige donatie van twee basisscholen in Glanerbrug. Bij elkaar gesprokkeld tijdens een grote sponsorloop en bestemd voor activiteiten als deze.” Van het een kwam het ander en zo ontstond een aanbod van zumbalessen en yoga, tot djembé, hiphop, kids- en streetdance bijvoorbeeld en ook deze workshop Windowpainting. Niet allemaal tot achter de komma dichtgetimmerd, maar gewoon lekker losjes. “Als er geen belangstelling voor is, stopt het; als de vraag groter wordt, doen we meer”, aldus Laura.

 

Afgaande op deze eerste avond lijkt het in elk geval een schot in de roos te worden. De grote raampartij van het Kulturhus is na een korte introductie van Marieke - waarin ze uit de doeken doet hoe krijtviltstiften werken en welke technieken je zoal kunt toepassen - al snel een gewilde uitlaatklep voor alle Oekraïense creativiteit. Niet lang daarna ontstaan de eerste contouren van prachtig en uiterst gedetailleerde zonnebloemen tot typisch Oekraïense symbolen, niet zelden in de inmiddels zo bekende geel-blauwe kleuren.

 

Waterijsje

Het worden twee vermakelijke uurtjes, waarin opperste concentratie wordt afgewisseld met lovende woorden, kritische blikken én een waterijsje, want hoe je ook wendt of keert… het is hoogzomer en ook zonder avondzon vervelend warm. In niets is echter te merken dat de kunstenaars in wording er hinder van ondervinden, daar is het tekenwerk gewoon te leuk voor. Tot het laatst blijven ze er maandagavond mee in de weer. “Het was een groot succes en heel dankbaar om te doen”, zal Marieke na afloop verklaren.

 

De meterslange raamtekening blijft overigens de hele zomer zichtbaar. “Eigenlijk is het ook nooit af”, zegt ze. “Ze kunnen er volgende week zo weer mee doorgaan, of misschien een nieuwe tekening maken. Zolang ze het leuk vinden kan het allemaal.” Vanaf 3 augustus wordt aan het kunstwerk nog eens een extra expositie toegevoegd van de Oekraïense en tijdelijk in Zenderen verblijvende kunstenares Anastasia Borovenska. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Jan — 19 jul 2022
Prachtig initiatief en leuke resultaten!

Vriendschap, thema van nieuwe Bornse dichtbundel

In de laatste week van januari 2023 draait het om poëzie in Vlaanderen en Nederland. Ook in...
24-11-2022

Harrie van de Spijkermotor

In 2006 is ‘De Spijkermotor’ tegenover ‘t Dijkhuis in Borne geplaatst. Een...
05-11-2022

Johanna ter Steege komt eigen film inleiden in...

Actrice Johanna ter Steege zal dinsdag 8 november een korte inleiding verzorgen bij de vertoning...
02-11-2022

Jos werkt realistisch aan ‘fijnschilderkunst’

Het laatste decennium is er weer meer belangstelling voor de realistische schilderkunst. Jos...
01-11-2022

Percussion Live 2022 in de startblokken

In het weekend van 26 en 27 november wordt de Schouwburg Hengelo een beetje van Hertme. Twee...
31-10-2022

17e eeuws schildersdoek geeft zich bloot

In een onthullende tentoonstelling over het onderzoek naar de schildersdoeken van oude meesters...
27-10-2022