Ricciotti zoekt de toekomst in Hertme
VERRASSEND OPTREDEN VAN STRAATSYMFONIEORKEST IN OPENLUCHTTHEATER

Ricciotti zoekt de toekomst in Hertme

Het Ricciotti ensemble in Hertme is niet nieuw. Sterker nog, eigenlijk is het vaste prik in de zomermaanden dat het Randstedelijk straatsymfonieorkest ook het openluchttheater aandoet om haar muzikale spitsvondigheden breeduit te etaleren. Wat dat betreft is het ook voor de, veelal trouwe, bezoekers niet bijzonder dat het gezelschap pas op het laatste moment het podium betreedt en rennend en vliegend de touringcar verlaat om haar plek in te nemen en luttele minuten later de eerste klanken ten gehore te brengen.
 

Ontwapenend en meeslepend

Zo ook op deze zaterdagavond, waarin ‘Hertme’ het derde optreden van de dag vormt. Eerder vandaag speelden de ruim 40 jonge musici al voor verstandelijk gehandicapten in Amersfoort en tijdens de Eurogames in Nijmegen. Maar het plezier is er in deze derde ronde niet minder om en de onbevangenheid waarmee het gezelschap ook dit laatste optreden ‘handen en voeten’ geeft, is ontwapenend en meeslepend.
 

Het thema dit keer is de toekomst. “Want”, zoals een van de musici vertelt, “we weten niet of onze aarde nog toekomst heeft, dus zoeken we graag naar nieuwe mogelijkheden, naar nieuwe planeten, waar we kunnen leven.” Vervolgens worden de bezoekers, het theater is voor driekwart gevuld, meegenomen in de zoektocht. Experimentele muziek is het logische gevolg. En daarin is een opvallende rol weggelegd voor de Iraanse componist Soheil Shayesteh met zijn kamancheh. Moeiteloos weet hij de traditionele Perzische muziek te verbinden met elektronische componenten.
 

Moeiteloos

Maar ook zijn er bekende klanken. Wat te denken bijvoorbeeld van het nummer ‘The Final Countdown’, waarmee de reis naar het onbekende wordt gestart of ‘The Radio Star’, typische nummers die passen in het verhaal dat Ricciotti wil overbrengen en moeiteloos in haar bijna twee uur durende optreden verweeft. Aan het eind van de avond kan dan ook worden geconcludeerd dat het straatsymfonieorkest het opnieuw heeft geflikt. Dat ze voor een bijzondere verrassing heeft gezorgd en een nieuw spectrum van de muziek hoorbaar heeft gemaakt. Maar of dat nu precies de toekomst is die we met ons allen tegemoet gaan, dat is aan de individuele luisteraar. (RH/AH/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Beelden van emoties

De 28-jarige kunstenares Anastasia Borovenska kwam na een lange reis vanuit Oekraïne in...
04-08-2022

Orgel- en blokfluitklanken met secco’s als decor

Tijdens deze zonnige eerste woensdag in augustus vullen sfeervolle klanken de bijzondere...
03-08-2022

Ricciotti zaterdag opnieuw in Hertme

Het Ricciotti ensemble komt weer naar Hertme, en wel op zaterdag 30 juli. Na een terugblik op de...
26-07-2022

Paarden voor even terug in Koetshuis

Een passant, onderweg naar het Kulturhus, staat plots stil voor de glazen gevel van het...
19-07-2022

Oekraïners ‘beschilderen’ glazen pui Kulturhus

Het is maandagavond iets na zevenen als de brandende zon zich stilaan terugtrekt om zich op te...
19-07-2022

Vakantie voor ophalers oud papier

In verband met de zomervakantie wordt door de Bornse Harmonie geen oud papier in de wijken...
15-07-2022