Ricciotti zoekt de toekomst in Hertme
VERRASSEND OPTREDEN VAN STRAATSYMFONIEORKEST IN OPENLUCHTTHEATER

Ricciotti zoekt de toekomst in Hertme

Het Ricciotti ensemble in Hertme is niet nieuw. Sterker nog, eigenlijk is het vaste prik in de zomermaanden dat het Randstedelijk straatsymfonieorkest ook het openluchttheater aandoet om haar muzikale spitsvondigheden breeduit te etaleren. Wat dat betreft is het ook voor de, veelal trouwe, bezoekers niet bijzonder dat het gezelschap pas op het laatste moment het podium betreedt en rennend en vliegend de touringcar verlaat om haar plek in te nemen en luttele minuten later de eerste klanken ten gehore te brengen.
 

Ontwapenend en meeslepend

Zo ook op deze zaterdagavond, waarin ‘Hertme’ het derde optreden van de dag vormt. Eerder vandaag speelden de ruim 40 jonge musici al voor verstandelijk gehandicapten in Amersfoort en tijdens de Eurogames in Nijmegen. Maar het plezier is er in deze derde ronde niet minder om en de onbevangenheid waarmee het gezelschap ook dit laatste optreden ‘handen en voeten’ geeft, is ontwapenend en meeslepend.
 

Het thema dit keer is de toekomst. “Want”, zoals een van de musici vertelt, “we weten niet of onze aarde nog toekomst heeft, dus zoeken we graag naar nieuwe mogelijkheden, naar nieuwe planeten, waar we kunnen leven.” Vervolgens worden de bezoekers, het theater is voor driekwart gevuld, meegenomen in de zoektocht. Experimentele muziek is het logische gevolg. En daarin is een opvallende rol weggelegd voor de Iraanse componist Soheil Shayesteh met zijn kamancheh. Moeiteloos weet hij de traditionele Perzische muziek te verbinden met elektronische componenten.
 

Moeiteloos

Maar ook zijn er bekende klanken. Wat te denken bijvoorbeeld van het nummer ‘The Final Countdown’, waarmee de reis naar het onbekende wordt gestart of ‘The Radio Star’, typische nummers die passen in het verhaal dat Ricciotti wil overbrengen en moeiteloos in haar bijna twee uur durende optreden verweeft. Aan het eind van de avond kan dan ook worden geconcludeerd dat het straatsymfonieorkest het opnieuw heeft geflikt. Dat ze voor een bijzondere verrassing heeft gezorgd en een nieuw spectrum van de muziek hoorbaar heeft gemaakt. Maar of dat nu precies de toekomst is die we met ons allen tegemoet gaan, dat is aan de individuele luisteraar. (RH/AH/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Hoe ervaren wij de natuur?

De Euregio steunt de uitwisseling van kunst tussen Kunstkreis Spektrum88 uit Rheine en het...
04-06-2024

Twee eeuwen Bornse Vermaning

In oud Borne staan verschillende gemeentelijke en rijksmonumenten. Voor twee rijksmonumenten is...
02-06-2024

Cor Hilbrink in de spotlights

Volgend jaar rond Pinksteren staan in het Openluchttheater Hertme vier voorstellingen gepland...
20-05-2024

Bornse kunstenaars exposeren gezamenlijk

De ene kunstenaar is wat meer bekend dan de ander. Wat ze gemeen hebben? Ze komen allemaal uit...
10-05-2024

Vermakelijk dauwtrapfeestje bij Robin Hood

Ongetwijfeld zullen de fraaie temperaturen en het vriendelijke zonnetje er donderdagmiddag aan...
09-05-2024

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024