Borns Kleinkoor trekt alle registers open
80-JARIGE VIERT JUBILEUM ZATERDAG 8 OKTOBER MET UITBUNDIG DUBBELCONCERT

Borns Kleinkoor trekt alle registers open

Toen Gerard Kuipers in 1941 het initiatief nam tot het oprichten van het Bornsch Katholiek Kleinkoor, bestaande uit acht welwillende mannenstemmen, kon hij niet bevroeden dat ‘zijn’ koor ruim 80 jaar later nog steeds te horen is. Natuurlijk is er in al die jaren wel het nodige aan gesleuteld. Zo is het klassieke en religieuze genre van weleer ingeruild voor een veel breder repertoire. En ook hebben de acht zangers van toen plaatsgemaakt voor een stevige bezetting van 25 leden nu. Maar het grootste verschil is toch wel dat het uiterst ernstige en serieuze karakter uit de beginperiode is ingewisseld voor de plezierige sfeer van vandaag. “Zo blijven we jong”, vertelt koorlid Wim Kevelham vol trots. Niet voor niets vormt ‘Voor altijd jong’ dan ook de titel van het grote jubileum dubbelconcert dat het Borns Kleinkoor zaterdag 8 oktober geeft in de St. Stephanuskerk en in het Kulturhus.

 

Bijna opgeheven

“Als ik de geschiedenis van het koor erop nalees, is er in de afgelopen 80 jaar enorm veel gebeurd”, aldus Bram van der Beek, al vijf jaar lang de inspirerende en goedlachse dirigent. “Er waren veel hoogtepunten en zeker zoveel dieptepunten. Op enig moment zou het koor zelfs bijna worden opgeheven. Maar toch heeft het alle stormen doorstaan en kwam het als vanzelf weer bovendrijven. Het laatste halfjaar konden we zelfs vijf nieuwe leden verwelkomen! Je hoort ons dus niet klagen…”

 

Ook koorlid Herman Dankaart laat zich in soortgelijke bewoordingen uit. “We willen graag op een zo hoog mogelijk niveau kunnen zingen, maar het gaat wel gelijk op met het plezier dat we tijdens de repetities en onze optredens willen creëren. Bij het Borns Kleinkoor van nu geldt vooral dat we niet te moeilijk doen, maar ‘gewoon’ mooie muziek willen maken. En daar willen we best keihard voor werken.”

 

Klassiek in de St. Stephanuskerk

Dat keiharde werken moet zaterdag 8 oktober ook resulteren in een bijzonder dubbelconcert. Een verlaat cadeautje vanwege het 80-jarig bestaan. “Vorig jaar kon het allemaal niet vanwege corona, maar dat halen we volgende week helemaal in”, aldus de opgetogen dirigent. De eerste helft van de dubbel begint om 16.00 uur in de St. Stephanuskerk. In het zo’n vijf kwartier durende concert worden dan veel klassieke nummers gezongen van vaak grote componisten. Zo valt er te luisteren naar The Arrival of the Queen of Sheba, het Kyrie en Salvator Mundi. De koorzangers worden daarin onder meer begeleid door twee jonge blokfluitistes, de cellist Johan Wilmer en Jos Beunders achter de piano.

 

Populair in het Kulturhus

Daarna trekt het gehele gezelschap van koorzangers en bezoekers naar het Kulturhus waar inmiddels een uitgebreid buffet op hen staat te wachten. Om 20.00 uur krijgt het jubileumconcert dan haar vervolg in de grote zaal. Volgens de koorzangers begint het allemaal met een verrassing ‘waar we echt nog niets over kunnen zeggen’ om daarna een groot aantal populaire nummers ten gehore te brengen, zoals Oh what a beautiful morning, alsmede bekende stukken uit Beauty and the beast, Les Miserables, The Phantom of the opera, Anastasia en Chess. En net zoals ’s middags krijg het koor daarbij opnieuw de nodige begeleiding. Dit keer van acht jonge vocalisten en ook Jos Beunders zit dan weer achter de piano. Rond 21.30 uur wordt het concert afgesloten.

 

Dirigent Van der Beek en de koorzangers Kevelham en Dankaart zien al tijden uit naar deze bijzondere jubileumviering. “Blij dat we eindelijk weer mogen zingen en extra blij omdat we dan tegelijk ons hele spectrum kunnen laten horen; van barok en renaissance tot hedendaags”, zeggen ze glunderend. (AJ/BM)

 

Meer over de kaartverkoop is te lezen in onze Agenda.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024