Genieten van Strijkersensemble Enjoy
KLASSIEK WINTERCONCERT IN SPOOKHOES IN HERTME

Genieten van Strijkersensemble Enjoy

Op deze derde adventszondag wordt het publiek buiten, bij het Spookhoes in Hertme, opgewacht door Jozef Kolmschot met zijn midwinterhoorn. Bij de entree ontvangen de bezoekers een, passend bij het weer, glaasje glühwein. Aangeboden door Enjoy. Om zich vervolgens onder te laten dompelen in de prachtige muziek van Schubert, Grieg, Torelli, Sibelius, Elgar en Corelli. Een klassiek winterconcert uitgevoerd door de zestien musici van het ensemble Enjoy.

 

Klassieke muziek wordt populair

Dat het Openluchttheater Hertme sinds anderhalf jaar ook ‘andere’ muziek programmeert weten velen nog niet. “In januari heeft Enjoy, met een aangepast programma in verband met corona, ook hier opgetreden”, vertelt Gerrit Otter, programmeur bij het Openluchttheater. “Wij willen vaker op de zondagmiddag klassieke concerten aanbieden. Want er is belangstelling voor.” Het past in de visie. Het Spookhoes inzetten voor kleinschalige producties die passen bij het theater. Zo is er voor 18 december een kindervoorstelling gepland.

 

“We zijn van plan om in het voorjaar drie klassieke concerten in het Spookhoes aan te bieden”, vertelt Otter enthousiast. Het Spookhoes wil jonge studenten van Artez, conservatorium, een podium aanbieden. “We willen jonge mensen een kans geven.” Om het voor het publiek betaalbaar te houden en laagdrempelig kunnen er niet al te hoge eisen aan de musici gesteld worden. Het blijft een kleinschalige locatie. Voor grote namen ga je naar het muziekcentrum of de schouwburg. Maar dat wil niet zeggen dat de kwaliteit er minder om is. Het is inmiddels de vierde locatie in Borne waar klassieke concerten worden geprogrammeerd. In de Oude Kerk vinden er in de zomer lunchconcerten plaats, in de Bornse Synagoge en het Kulturhus zijn er tijdens het theaterseizoen ook klassieke concerten geprogrammeerd. Volop aanbod voor de liefhebber.

 

De musici van Enjoy

“Het ensemble is twee jaar geleden opgericht. De amateurmusici wilden graag in de coronaperiode met elkaar, op grote afstand, musiceren. Vooral genieten en repeteren”, legt de violiste Elsje van Enter uit. Dit jaar heeft het ensemble dat uit twaalf violisten, twee cellisten, één bassist en een trompettist bestaat veel optredens verzorgd. Zelfs in Frankrijk. “Dit bracht veel drukte, veel optredens in de weekenden.” Het heeft ertoe geleid dat het optreden in het Spookhoes het laatste was. De groep heeft zich opgeheven. Wel speelt men verder in het Oost-Nederlands Symfonieorkest. Herman Hullegie, voorzitter van het Openluchttheater, spreekt aan het eind van het optreden over ‘een historisch optreden’.

 

“Een week voor het optreden was de zaal al in de voorverkoop grotendeels uitverkocht”, vertellen Otter en Hullegie, trots. En nu zitten zeventig mensen verwachtingsvol klaar om te kunnen genieten van een boeiend concert. Jong en oud. Familieleden en gewoon mensen die van muziek houden.

 

Zes componisten uit vijf eeuwen

Het repertoire werd geopend met een compositie van de romanticus Schubert. Ietwat voorzichtig en ingetogen vulde de muziek de sfeervolle locatie. Al spoedig, bij het stuk van Grieg, werden de tonen zwaarder aangezet. De gevoelige romantische compositie raakte menig sentiment in de zaal. Hier en daar sloten luisteraars de ogen. Om vooral mee te zweven op de klanken. Het ensemble speelde overtuigend. De trompettist Wim van Faassen soleerde in een stuk van, voor velen onbekende, componist Torelli. De strijkers begeleidden hem. De romantische Sibelius componeerde vrolijke en gevoelige stukken. Met subtiel snaarwerk dat je hart raakt. Het werk van Elgar nam het publiek mee naar beelden van het Engelse platteland. In een stuk van Corelli was meer cellowerk te horen. Maar ook tonen die aan Vivaldi doen denken. Bijzonder was de afsluiting. Een dialoog tussen twee strijkers. Ondersteund door de overige violisten, cellisten en bassist.

 

Het orkest ontving een krachtige en welverdiende ovatie. Als toegift sloot het ensemble af met ‘We wish you a merry Christmas’. Het was wederom een stukje cultuurbeleving in Borne. Waar vooral vrijwilligers zorg voor droegen. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024