Huiskamerconcert in Spookhoes
STUDENTEN VAN ARTEZ ZIJN DE MUSICI OP 26 FEBRUARI

Huiskamerconcert in Spookhoes

“Het is een zoektocht naar een passende muzikale invulling voor het Spookhoes”, vertellen de enthousiaste Gerrit Otter en Henk Veurman. Beiden zijn vrijwilliger van het Openluchttheater Hertme en behept met de programmering. Zij organiseren dit voorjaar drie concerten. Waar jonge mensen, studerend aan het Conservatorium, mogen schitteren.

 

Podium voor jong talent

“Op het Spookhoes ligt een culturele bestemming”, legt Veurman uit. Er kunnen maximaal vijfenzeventig personen in. Over de akoestiek zijn de heren tevreden. “Het was zoeken naar een geschikte programmering voor deze beperkte ruimte”, vult Otter aan. “Er zijn al genoeg popconcerten en er komt ook steeds meer aanbod van klassieke muziekuitvoeringen.” Laagdrempelig, betaalbaar en interactief zijn de ingrediënten waar de heren tijdens hun zoektocht mee bezig zijn.

 

Dat bracht hen bij ArtEZ. Jonge talenten een podium bieden om te leren.De opleiding brengt vraag en aanbod bij elkaar. De studenten kunnen zelf kiezen en zich inschrijven. Het is een onderdeel van hun studie. Ze moeten de PR verzorgen, afspraken maken omtrent de verdiensten en alles regelen wat bij een optreden komt kijken. Het is een leerproces. Het is voor Otter en Veurman spannend. Ze merken dat de jongeren plotseling met de ‘grote’ wereld worden geconfronteerd.

 

Trio zoekt naar naam

Drie jonge vrouwen, Meike Brandt, Laurine en Annelotte Slingerland, treden voor de tweede keer als trio op. “Ons eerste optreden, in deze bezetting, was in december in een verzorgingshuis” vertelt Meike. “Het was zó’n succes dat we besloten om met ons trio door te gaan.” Maar zo eenvoudig is het niet om voor een ongebruikelijke combinatie van trompet, cello en piano arrangementen te vinden. Ze zijn in de composities gedoken van Eric Vloeimans, een bekende Nederlandse trompettist en componist. Het trio heeft zijn stukken hier en daar herschreven en aangepast.

 

Op dit moment wordt er volop gerepeteerd om op zondagmiddag 26 februari het publiek in het Spookhoes te overweldigen met hun repertoire, jazz en klassiek. “Door veel te repeteren kun je de spanning wegnemen.” Meike is derdejaars conservatorium student en dankbaar dat ze de mogelijkheid krijgt om op te treden. Een naam heeft het trio nog niet. “Wel honderd namen passeerden de revue.” Maar ze hebben nog anderhalve week de tijd om een keuze te maken. We wachten af.

 

Intieme omgeving

De intieme omgeving van het Spookhoes geeft het gevoel alsof je in een huiskamer zit. Vandaar de naam ‘huiskamerconcerten’. De muzikanten staan dichtbij en er is een interactie mogelijk. De aftrap is op zondagmiddag 26 februari met het trio van Meike. Op 26 maart laten de heren Borne kennis maken met Bluegrass, een blend van jazz en folkmuziek. Tot slot speelt op Eerste paasdag het strijkkwartet Saffier. De kaartverkoop loopt via de website van het Openluchttheater.

 

Borne podium voor klassieke concerten?

Borne biedt de conservatorium studenten meerdere podia aan. Ook bij het Cultureel Podium Bornse Synagoge treden op 23 april ArtEZ studenten met ‘Een middag Klassiek’ op. Otter en Veurman hopen dat het voor de musici in spé een springplank naar een glorieuze toekomst is. En wie weet zeggen de bezoekers over tien jaar: “Kijk nu staat zij in het Concertgebouw, ooit heb ik haar in Hertme gezien.” Maar bovenal hopen we dat het ook een mooi aanvullend cultureel aanbod voor Borne is. Waar menigeen van kan genieten. Na de drie huiskamerconcerten in het Spookhoes stellen de heren zich de vraag: “Gaan we dit nog een keer doen?” (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024