Huiskamerconcert in Spookhoes
STUDENTEN VAN ARTEZ ZIJN DE MUSICI OP 26 FEBRUARI

Huiskamerconcert in Spookhoes

“Het is een zoektocht naar een passende muzikale invulling voor het Spookhoes”, vertellen de enthousiaste Gerrit Otter en Henk Veurman. Beiden zijn vrijwilliger van het Openluchttheater Hertme en behept met de programmering. Zij organiseren dit voorjaar drie concerten. Waar jonge mensen, studerend aan het Conservatorium, mogen schitteren.

 

Podium voor jong talent

“Op het Spookhoes ligt een culturele bestemming”, legt Veurman uit. Er kunnen maximaal vijfenzeventig personen in. Over de akoestiek zijn de heren tevreden. “Het was zoeken naar een geschikte programmering voor deze beperkte ruimte”, vult Otter aan. “Er zijn al genoeg popconcerten en er komt ook steeds meer aanbod van klassieke muziekuitvoeringen.” Laagdrempelig, betaalbaar en interactief zijn de ingrediënten waar de heren tijdens hun zoektocht mee bezig zijn.

 

Dat bracht hen bij ArtEZ. Jonge talenten een podium bieden om te leren.De opleiding brengt vraag en aanbod bij elkaar. De studenten kunnen zelf kiezen en zich inschrijven. Het is een onderdeel van hun studie. Ze moeten de PR verzorgen, afspraken maken omtrent de verdiensten en alles regelen wat bij een optreden komt kijken. Het is een leerproces. Het is voor Otter en Veurman spannend. Ze merken dat de jongeren plotseling met de ‘grote’ wereld worden geconfronteerd.

 

Trio zoekt naar naam

Drie jonge vrouwen, Meike Brandt, Laurine en Annelotte Slingerland, treden voor de tweede keer als trio op. “Ons eerste optreden, in deze bezetting, was in december in een verzorgingshuis” vertelt Meike. “Het was zó’n succes dat we besloten om met ons trio door te gaan.” Maar zo eenvoudig is het niet om voor een ongebruikelijke combinatie van trompet, cello en piano arrangementen te vinden. Ze zijn in de composities gedoken van Eric Vloeimans, een bekende Nederlandse trompettist en componist. Het trio heeft zijn stukken hier en daar herschreven en aangepast.

 

Op dit moment wordt er volop gerepeteerd om op zondagmiddag 26 februari het publiek in het Spookhoes te overweldigen met hun repertoire, jazz en klassiek. “Door veel te repeteren kun je de spanning wegnemen.” Meike is derdejaars conservatorium student en dankbaar dat ze de mogelijkheid krijgt om op te treden. Een naam heeft het trio nog niet. “Wel honderd namen passeerden de revue.” Maar ze hebben nog anderhalve week de tijd om een keuze te maken. We wachten af.

 

Intieme omgeving

De intieme omgeving van het Spookhoes geeft het gevoel alsof je in een huiskamer zit. Vandaar de naam ‘huiskamerconcerten’. De muzikanten staan dichtbij en er is een interactie mogelijk. De aftrap is op zondagmiddag 26 februari met het trio van Meike. Op 26 maart laten de heren Borne kennis maken met Bluegrass, een blend van jazz en folkmuziek. Tot slot speelt op Eerste paasdag het strijkkwartet Saffier. De kaartverkoop loopt via de website van het Openluchttheater.

 

Borne podium voor klassieke concerten?

Borne biedt de conservatorium studenten meerdere podia aan. Ook bij het Cultureel Podium Bornse Synagoge treden op 23 april ArtEZ studenten met ‘Een middag Klassiek’ op. Otter en Veurman hopen dat het voor de musici in spé een springplank naar een glorieuze toekomst is. En wie weet zeggen de bezoekers over tien jaar: “Kijk nu staat zij in het Concertgebouw, ooit heb ik haar in Hertme gezien.” Maar bovenal hopen we dat het ook een mooi aanvullend cultureel aanbod voor Borne is. Waar menigeen van kan genieten. Na de drie huiskamerconcerten in het Spookhoes stellen de heren zich de vraag: “Gaan we dit nog een keer doen?” (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Auteur schenkt drie mille aan Hospice Borne

Donderdagmorgen kregen Annemarie Evers en Anne-Marie Wijnands van het Hospice Borne een cheque...
23-03-2023

Studenten van Saxion werken aan dorpsmonument

Het komende half jaar werken vijf studenten vanuit Hogeschool Saxion aan het toekomstige te...
17-03-2023

Danny Vera komt naar Hertme

Danny Vera pakt uit. Met zijn band, blazers, strijkers en zangeressen zal hij op 2 september het...
14-03-2023

Drie jubilarissen bij Inpajoko

Begonnen in 1966 als jongerenkoor is Inpajoko inmiddels uitgegroeid tot een koor voor jong en...
11-03-2023

Van ruimtelijk werk naar schilderijen

Carel Harberink, een bekende Bornse kunstenaar. exposeert vanaf 1 maart in het Koetshuis naast...
02-03-2023

Glaskunst 100-jarig Carmel siert kloostertuin

Vorig jaar vierde Stichting Carmelcollege haar 100-jarig bestaan. Bij die gelegenheid werd bij...
23-02-2023