Van ruimtelijk werk naar schilderijen
02-03-2023
BEELDEND KUNSTENAAR CAREL HARBERINK EXPOSEERT IN KOETSHUIS

Van ruimtelijk werk naar schilderijen

Carel Harberink, een bekende Bornse kunstenaar. exposeert vanaf 1 maart in het Koetshuis naast het Kulturhus. Het ruimtelijk werk is voor deze 85-jarige passé. Daarvoor in de plaats schildert hij nu kleurige doeken die geïnspireerd zijn op landschappen.

 

Van techneut naar kunstenaar

Velen kennen Carel van zijn stalen wolf op het landgoed bij de familie Kwint. Maar ook van zijn metershoge sculptuur ‘Discussie’, van cortenstaal, die ooit in de Pellenhof tentoongesteld stond tijdens een beelden festival ‘Binnen en buiten Borne’.

 

Harberink was en is een echte techneut zoals hij dat zelf omschrijft. Hij was, met die talenten, werkzaam bij een bedrijf. Totdat hij vervroegd kon uittreden. In al die jaren daarvoor was hij een hobby fotograaf. De landschappen die hij op zijn vele ‘trektochten’ en reizen ontmoette, legde hij op de gevoelige plaat vast. Met dit werk werd hij in 1999 toegelaten op de AKI, kunstacademie, in Enschede. “Ik wilde daar graag leren schilderen. Doch met mijn technische achtergrond en gevoel voor vakmanschap ontstond een voorliefde voor ruimtelijk werk.”

 

Flagstonesaurus

Zijn installaties en conceptuele werk getuigen van een grote liefde voor de natuur en natuurlijk materiaal. Met een dosis humor en woordspelingen brengt hij de toeschouwer dichter bij zijn kunst. Zo heeft eens een buurman flagstones naar de vuilstort willen brengen. Een kunstenaar ziet vaak vele mogelijkheden in het gebruik van spullen die in de ogen van anderen afval of waardeloos zijn. Hij pikte de stenen op. Korte tijd daarna ontstond een flagstonesaurus. Ook in zijn tuin aan de Parelgras is metalen Parelgras te bewonderen. De buurtbewoners houden gezamenlijk de openbare plantsoentjes en groenstroken bij. Als aanvulling schonk Harberink een kunstwerk. Dit staat nu onder een boom in de wijk.

 

Rembrandt en Vermeer

Nu kiest hij voor fysiek minder belastende kunstuitingen, het schilderen. Hij laat zich inspireren door zijn voormalig fotografisch werk. In deze serie nieuwe schilderijen abstraheert hij dierbare herinneringen aan zijn trektochten door verlaten landschappen, waaronder IJsland en Tenerife. Gepassioneerd door de grilligheid en schoonheid weet hij deze te vangen in het tweedimensionale vlak. Vooral op zijn grootste doek is de vurige stroom lava terug te vinden. Het doek heeft een tweede leven gekregen. Het werk eronder stond Harberink niet aan. De schilder bracht zijn vurige herinneringen aan IJsland in beeld. Voldaan en tevreden kijkt hij naar z’n nieuwe werk “Tja, Rembrandt en Vermeer schilderden ook weleens over hun, voorgaande, werk heen.”

 

Koetshuis exporuimte voor jong en oud

Harberink heeft in 2004 de Stichting BART, Borne ART, opgericht. Tegelijkertijd werd de expositieruimte ‘Kunst in het Koetshuis’ geopend. In die tijd hadden Bornse kunstenaars een gezamenlijk atelierruimte in een boerderij op de Veldkamp. Dit was met support van de gemeente Borne opgezet. Bij de ontwikkeling van dit bedrijventerrein heeft deze werkplaats plaats moeten maken voor nieuwe bedrijven.

 

De beeldend kunstenaar denkt er niet aan om te stoppen. “Ik ga gewoon door. Schilderen kun je nog tot op hoge leeftijd.” Zijn werk is te zien van 1 maart tot 9 april en van 16 april tot 1 mei 2023. Saillant detail: van 9 april tot 16 april is ‘kunst’ van basisschoolleerlingen in het kader van ‘Kunst in de klas’ in het Koetshuis te bewonderen. En zo biedt Borne oud en jong de ruimte om haar mede-inwoners in het voorbijgaan kennis te laten maken en te laten genieten van kunst. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Herman — 02 mrt 2023
En vergeet even niet de prachtige Flagstosaurus die de "gemeenschappelijke tuin" aan het pleintje van het Doddegras siert!

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024