Ik zie de muziek
EXPOSITIE KUNST LEERLINGEN BASISSCHOOL FLORA IN KOETSHUIS GEOPEND

Ik zie de muziek

Aan het einde van de middag, op deze Witte Donderdag, verzamelden opgetogen kinderen van de Flora school zich bij het Koetshuis aan het ‘Kultuurplein’. Er werd reikhalzend uitgekeken naar de opening van hun expositie 'Ik zie de muziek’ een project uit Kunst in de Klas. De kunstwerken, van de leerlingen van groep één tot en met vier, hangen nu in de plaatselijke openbare galerie ‘Kunst in het Koetshuis’ naast het Kulturhus.

 

Kunst in de Klas

Elk schooljaar geeft een groep kunstenaars van Stichting BArt workshops op de scholen Borne, Hertme en Zenderen als onderdeel van het cultuureducatieprogramma. Dit schooljaar waren de groepen 1 t/m 4 aan de beurt. Alle workshops hadden het thema ‘ik zie de muziek’. De kunstwerken van leerlingen van de Flora, zijn gemaakt onder begeleiding van Dini Selfhout en Willemien Nijman. Tijdens de workshops hebben de kinderen in groepjes schilderijen gemaakt waarin de beweging en kleur van de muziek terugkomen. “Om op te warmen werd er eerst gedanst op de muziek met gekleurde sjaaltjes. De bewegingen die je maakt met je lichaam kan je ook terug laten komen op het doek met je kwast”, legt Dini uit. De verschillende kinderen en dynamiek per groep zorgen ervoor dat er toch heel unieke werken ontstaan ondanks dezelfde inspiratiebron, de kunst van Kandinsky.
 

In de workshops van Willemien werd er in tweetallen getekend. “Om los te worden en hun fantasie de vrije loop te kunnen laten, zijn de kinderen eerst opgewarmd door te dansen om vervolgens met kinderyoga weer tot rust te komen”, verklaart Willemien. Het omtrekken van een gevallen touwtje op de tekening vormt de basis. Misschien lijkt het wel een snelweg, of juist een rivier of iets heel anders. Van daaruit kon er verder getekend worden.
De expositie is een unieke gelegenheid om het werk van ‘getalenteerde kunstenaartjes’ te bewonderen en te ervaren hoe kunst kan worden gebruikt om de creativiteit van jongeren te stimuleren.
 

‘Echte kunst in Koetshuis’

De expositie werd georganiseerd door Nina Smit, coördinator cultuureducatie. Om de kinderen een kans te geven hun werk tentoon te stellen aan het grote publiek. Smit benadrukt dat cultuureducatie helpt om meer begrip voor andere mensen op te brengen. De sociale vaardigheden worden ontwikkeld en het kritisch denkvermogen wordt verruimd. Ze bedankte de directeur, de leerkrachten en het kunstenaarscollectief BArt voor de medewerking. Natuurlijk was het spannend voor de leerlingen om hun kunst te laten zien en te worden erkend voor hun talent. De kinderen toonden met een stukje dans en yoga hun inspiratiebronnen en hun creatieve proces. Zodat de aanwezige ouders hier ook een beeld van kregen.
 

De kinderen konden niet wachten om hun ouders en grootouders uit te nodigen om hun kunstwerken te zien. Veel kleurige tekeningen, schilderwerkjes en driehoekige objecten vullen de ruimte van het historische pand. “Dit kunstwerk wil ik wel in mijn kamer hebben”, was te horen onder de liefhebbers van kunst.
 

Openingsceremonie

Tijdens de openingsceremonie prees wethouder Martin Velten de leerlingen voor hun creativiteit en inzet. Het is belangrijk om kunst te blijven waarderen en aan te moedigen. Velten: “Kunst is veel meer dan alleen maar een schilderij maken. Het is belangrijk dat er in de school aandacht voor is. Je leert hoe je kunt functioneren in de samenleving. Je leert elkaar te helpen in plaats van elkaar pesten.” Hij bedankte BArt voor het aanleveren van kunstenaars voor de projecten Kunst in de Klas en hoopt dat het voorgezet wordt. De expositie is een mooie gelegenheid om de gemeenschap te laten zien hoe getalenteerd de ‘jonge kunstenaars’ van Borne zijn. Samen met de kinderen knipte wethouder Velten het lint door. Daarmee had iedereen toegang tot het Koetshuis om de kunstwerken van dichtbij te bekijken.
 

Belang van cultuureducatie

De ouders en bezoekers waren onder de indruk van het niveau van het werk en de creativiteit van de kinderen. Het was duidelijk dat ze veel hadden geleerd en geïnspireerd waren geraakt door hun kunstlessen. De expositie 'Kunst in de Klas' is een groot succes en een inspirerend evenement voor de gemeenschap. Het benadrukt het belang van de ontwikkeling van creativiteit op jonge leeftijd. Het laat zien hoe belangrijk het is om creativiteit en kunst te blijven waarderen en te stimuleren, vooral onder jonge mensen. Maar ook het durven tonen wat je maakt. Trots zijn op je werk. Het is van en voor de gemeenschap op een locatie die voor iedereen toegankelijk is.
 

Het is een dag die de leerlingen zich zeker nog lang zullen herinneren als een hoogtepunt van hun schooljaar. (YD/RH)

 

De expositie in het Koetshuis, Marktstraat 23, is te zien tot en met 16 april. Dus ook tijdens Borne op z’n Best.

 

Expositie Kunst in de Klas Flora

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Koor Mix viert 25 jaar met ‘10.000 Dagen concert’

Eigenlijk kunnen ze zelf ook wel om de titel lachen. ‘Ze’ zijn in dit geval Fons van...
31-05-2023

Jonge klokkenluiders ‘vereren’ Borne

“Het klinkt als een spoorwegovergang”, aldus Jesse Oostermann, een van de...
27-05-2023

Voor kunstenaar Harry Davina zit het erop

Nog heel even en dan kan zijn witte jas voorgoed aan de kapstok. “Het is mooi geweest, het...
26-05-2023

Kulturhus klaar voor nieuwe seizoen

Op zaterdag 9 september trapt Helligen Hendrik, oftewel Bert Eeftink, met zijn voorstelling Bar...
19-05-2023

Nieuwe expositie B.L.A.U.W. in Bussemakerhuis

Het museum Bussemakerhuis is er weer in geslaagd om het komende halfjaar iets bijzonders te...
17-05-2023

Ciske de Rat: De Musical komt naar Hertme

ADVERTORIAL • Studio 65 kondigt met trots aan dat de grootschalige productie ‘Ciske...
17-05-2023