Euregio steunt kunstproject in Synagoge
30-04-2023
BIJZONDERE KUNST UIT PARTNERSTAD RHEINE AAN DE ENNEKERDIJK

Euregio steunt kunstproject in Synagoge

Even ontsnappen aan het dagelijkse leven. Die kans geeft Sophia Nefe, de talentvolle kunstenares uit Rheine, de bezoeker van haar expositie bij het Cultureel Podium Bornse Synagoge. Nefe is de eerste exposant van het nieuwe project ‘Regionale schilderkunst’. Een euregionale samenwerking tussen Spectrum88 uit Rheine en het Cultureel Podium Bornse Synagoge. Het project Euregionale schilderkunst wordt mogelijk gemaakt door het Interreg-programma Deutschland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie.

 

Het belang van kunst en erfgoed

Er zit beweging in de aandacht, belangstelling en waardering voor de kunstwereld. “Kunst en erfgoed zijn belangrijke pijlers voor de interactie tussen inwoners van Nederland en Duitsland in de Euregio”, legt Piet Dijkstra, voorzitter van de Bornse Synagoge, uit. “Door gezamenlijke activiteiten in deze sectoren te intensiveren wordt de wederzijdse interesse in cultuur en historie gestimuleerd. De van nature aanwezige taalbarrière is daarvoor geen belemmering.” Arjan Reinderink, de drijvende kracht achter de exposities, vertelt: “Wij willen met deze samenwerking een leidende rol verwerven met de organisatie van Euregionale schilderkunst. Samen hebben we een breed netwerk.” Omdat dit een uniek initiatief is wil de Europese unie dit graag met een subsidie ondersteunen.

 

Realistische vensters leiden tot vervreemding

We kennen allen de sterke werking in de weergave van vensters en de speling van het licht van de oude meester, kunstschilder Johannes Vermeer. Nefe, 24 jaar en opgeleid aan de kunstacademie in Münster, speelt op een geraffineerde wijze met de werkelijkheid. Ook in haar werk vind je ramen, vensters, gangen.

 

Haar surrealistische doeken, geverfd met olieverf en acryl, zijn verfijnd en fantasievol. Als kijker roept het spanning op. Bij ieder beeld blijf je aangetrokken tot de weergave van een omgeving. Omdat deze niet klopt met je eigen werkelijkheid. “Deze schilderes is veelbelovend en nu al geroemd als één van de grootste talenten in Duitsland”, aldus Reinderink. Nefe is geïnspireerd door de Duitse surrealist Max Ernst. Ze is één van de kunstenaars die is aangesloten bij het kunstcollectief Spectrum88 in Rheine.

 

Uitwisseling kunst over de grens

Vanaf nu tonen enkele kunstenaars uit de regio ieder seizoen eigen werk in de Bornse en Rheinische locatie. Beide podia zijn gesitueerd in historische locaties, het landgoed Bentlage in Rheine, galerie & atelier Kunstmeisterhaus, en de Bornse synagoge in Oud Borne. Reinderink is ook trots dat op de volgende expositie werk van Claudia Cornelissen hangt. Zij werkt abstract en heeft een fascinatie met de kleuren zwart, wit en grijs.

 

De komende tijd verdiept Reinderink zich, met de mede werkgroepleden, op de selectie van het werk van kunstenaars uit Borne en de regio voor een expositie bijSpectrum33 in Rheine. Beide podia organiseren lokaal al meerdere decennia tentoonstellingen. Aan de kunstkring in Rheine zijn een 20-tal kunstenaars verbonden. In Borne exposeren regionale schilders, maar ook (inter)nationaal bekende kunstschilders hun werk. De exposities zijn vrij toegankelijk. Bezoekers aan de tentoonstellingen komen in aanraking met een breed scala aan kunst van beide zijden van de grens.

 

Sophia laat je een andere wereld zien

Omdat dit een bijzonder nieuwe start van een kunstproject is tussen Rheine en Borne waren er veel genodigden uit beide plaatsen bij de opening van de expositie aanwezig. Ook leden van het Partner comité Borne-Rheine waren getuige van dit kunst- en cultuur evenement. De uitwisseling van werken van kunstenaars uit de partnersteden is uniek. Opmerkelijk is dat een uur voor de officiële opening al twee werken van Nefe werden verkocht.

 

Arjan Reinderink, gastheer, benadrukte dat de stroming surrealisme rond 1924 is geboren. Een groep kunstenaars was op zoek naar iets nieuws. Gegrepen door Sigmund Freud en de fascinatie door de psyché, middels gesprekken met patiënten, ontwikkelden zich fantasierijke beelden op het doek. Spanning, vervreemding en fantasieën gaan op de vrije loop. Hetgeen ook in het werk van Salvador Dali en Frida Kahlo te vinden is.

 

De jonge Sophia Nefe is eveneens geraakt door deze stijl. Met een frisse jeugdige blik geeft ze uiting aan haar passie surrealisme. Ze creëert een andere wereld die wij wellicht kennen van kleurrijke, absurdische dromen. Martina Schröder, voorzitster van het kunstenaarscollectief Spectrum33, bedankt voor de organisatie van de uitwisseling en hoopt op een jarenlange vruchtbare uitwisseling. Ze benadrukt het neveneffect van nieuwe vriendschappen, die hierdoor ontstaan.

 

Kunstmatige intelligentie

Op internet tref je schilderijen aan, gemaakt door kunstmatige intelligenties, AI (Artificial Intelligence). Het lijkt simpel maar de realiteit is anders. De ingewikkelde software moet patronen ontdekken in afbeeldingen en taal. Om zo deze tekst van dit artikel of kunstwerken te maken. Is in de toekomst de menselijke creativiteit onmisbaar? Bepaalt de kunstenaar welke kunststijl de computer gaat leren? Naast het tonen van de echte surrealistische schilderkunst van Sophia Nefe kan men op 25 mei een lezing bijwonen over ‘Kunst-matige Intelligentie’. Mieke Boon, professor wetenschapsfilosofie in de praktijk bij de afdeling Filosofie van de Universiteit Twente, spreekt over actuele thema’s. De digitale samenleving en de daarbij horende dilemma’s. Hoe werkt kunstmatige intelligentie? Waaraan ontlenen we ons gevoel van eigenwaarde als de machine straks alles beter kan? Zelfs schilderijen maken en artikelen schrijven?


De expositie van Sophia Nefe is te bezoeken van 7 t/m 21 mei op de zondagen van 14.00 tot 17.00 uur. Van 4 juni tot en met 25 juni toont Claudia Cornelissen haar werk. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Sintvoorstelling Aveleijn proeft als cadeautje

Het is niet voor het eerst dat het bureau Evenementen van Aveleijn met een...
28-11-2023

Eremedaille St. Gregorius voor Hermien van der Aa

Woensdag was het de naamdag van Cecilia, patroonheilige van de muzikanten. Het is om die reden...
26-11-2023

Jonge Toet’nbloazers hebben Lotte en Bart

Een klein uurtje later dan te doen gebruikelijk, want ja… het is de avond van FC...
25-11-2023

Prins Edwin en zijn Dennis: een gouden duo

Vrijdagavond om klokslag elf minuten over negen was het zover. De Toet’nbloazers hebben...
24-11-2023

Reageren met een reageerbuisje

Deze zomer is er een start gemaakt met het ontwikkelen van een nieuwe cultuurnota. De gemeente...
16-11-2023

Muziek voor ieders portemonnee

Laagdrempelig, toegankelijk voor iedereen, kennis maken met klassieke muziek plus gedichten en...
10-11-2023